Fondatorul celei mai ample initiative Europene de recunoastere a abuzurilor impotriva copiilor a realizat prima vizita oficiala in Romania

12 august 2022, 13:36

Justice Initiative

Justice Initiative este o miscare pan-europeana ce aduce laolalta 19 tari si are ca scop oprirea, recunoasterea si prevenirea abuzurilor asupra copiilor din Europa. A fost initiata de elvetianul Guido Flori pentru a investiga si gasi solutii pentru cei afectati de acest fenomen prezent pe întreg continentul.
Guido Fluri a vizitat ieri Romania pentru o prima întalnire oficiala cu reprezentanti ai ANPDCA - Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, pentru a prezenta misiunea Justice Initiative.

Guido Fluri si-a petrecut copilaria într-un centru de plasament si a lansat în Elvetia, tara sa natala, initiativa „Wiedergutmachungsinitiative”, prin care solicita autoritatilor elvetiene demararea un proiect de reevaluare a orfelinatelor elvetiene. Ca raspuns, în 2017, parlamentul elvetian a luat masuri prin care victimele orfelinatelor au fost compensate, iar istoria abuzurilor asupra copiilor din Elvetia a fost revizuita cuprinzator. În 2019, Fluri a fost primit de Papa Francisc într-o audienta privata pentru a discuta despre abuzurile din Biserica Catolica din Elvetia. Papa si-a cerut scuze oficial victimelor abuzului, declarand ca faptuitorii ar trebui sa fie adusi în fata instantelor laice. A fost prima data cand liderul spiritual al Bisericii Romano-Catolice a vorbit cu atata claritate asupra acestei chestiuni. Aceste succese au dus la fondarea Justice Initiative, miscare careia i s-au alaturat ONG-uri si victime ale abuzului din 19 tari europene, ce si-au unit fortele pentru a investiga si gasi solutii pentru cei afectati de acest fenomen prezent pe întreg continentul.

Multi dintre cei care au crescut în orfelinatele din Romania în perioada comunista sunt în viata si traiesc în continuare cu aceasta trauma. Ca sa îi ajutam sa o depaseasca, abuzul pe care l-au suferit în acea perioada trebuie sa fie numit si recunoscut la nivel politic si al întregii societati” declara Guido Fluri.

La întalnirea de la sediul ANPDCA au participat Cristina Cuculas - secretar general si Visinel Balan - vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie. Guido Fluri îsi doreste sa aiba sustinerea autoritatilor romane în eforturile sale de a obtine recunoasterea, oprirea si prevenirea abuzurilor asupra copiilor din Europa.

Europa a tratat pentru multe decenii cu lejeritate limitele morale si legale ale protectiei copiilor: sute de mii de copii si tineri au devenit victime ale exploatarii, maltratarii si abuzului. Pana în prezent, cazurile de abuz nu au fost recunoscute în majoritatea tarilor europene. Justice Initiative încearca sa schimbe acest lucru, atragand atentia asupra unei parti suprimate a istoriei si asupra victimelor care sufera din cauza lipsei de recunoastere publica dar si de pericolul de a reitera abuzuri care nu au fost condamnate înca.

În Romania, statul nu a facut niciun demers în anchetarea fenomenului de abuz al copiilor din institutiile de protectie a copiilor. Nu exista statistici oficiale la nivel de tara înainte de 1989, dar nici din prezent. Victimele abuzurilor din sistemul de protectie a copilului care au reusit sa supravietuiasca vorbesc despre ororile traite în orfelinatele din vremea comunismului, însa statul roman nu a recunoscut niciodata public acest fenomen.

La nivel european, Justice Initiative a depus o motiune la Consiliului Europei prin care solicita punerea în aplicare a unor sisteme eficiente care sa monitorizeze urmatoarele aspecte: sa asigure o investigatie independenta a încalcarii drepturilor copilului la nivel european, sa recunoasca oficial suferinta copiilor, sa ofere o compensatie copiilor care au suferit orice fel de violenta sexuala, fizica si psihologica si sa se asigure ca legislatiile actuale din statele membre se concentreaza pe protejarea tuturor copiilor de abuz si maltratare.

Foto: Guido Fluri, Cristina Cuculas, Visinel Balan - ANDPDCA

Guido Fluri - Cristina Cuculas - Visinel Balan - ANDPDCA

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Inima femeii bate mai repede decat cea a barbatului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Se duce iepurasul la cofetarie si intreaba:
-Aveti frisca?
-Da!
-multa?
-Da!
-Multa,multa?
-Da!
-Multa,multa,multa?
-Da!
-Bleah!!!

› vrei mai mult