Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Facebook, pe chat:
- Marie, unde esti? De ce nu esti online?
- Tampitule, sunt in bucatarie! Vino si mananca.

› vrei mai mult

Cultura generala

Sistemul modern de clasificare a grupelor sangvine a fost pus la punct in anul 1901. Dupa cum se stie, cele patru grupe sunt 0, A, B si AB si pot fi aflate printr-un simplu test de laborator. Sa-ti cunosti grupa sangvina este esential pentru a putea dona si primi sange, la nevoie. Dar mai e ceva: grupa de sange te poate ajuta sa te cunosti mai bine si chiar sa stii cu cine te potrivesti cel mai bine. In cultura japoneza, se considera ca intre grupa sangvina si comportament exista o relatie foarte stransa, aceasta dezvaluind temperamentul persoanelor si chiar compatibilitatile intre ele. De exemplu Grupa 0 - TRASATURI: Dintre toate grupele sangvine, posesorii grupei 0 sunt cei mai sociabili. Mereu in centrul atentiei, se adapteaza cu usurinta in orice context. Sunt extrovertiti, prezenta lor fiind mereu apreciata de cei din jur. DRAGOSTE: Sunt persoane pasionale, seducatoare prin definitie. COMPATIBILITATE: Grupa 0 se potriveste cel mai bine cu grupa 0. Dar este grupa donatorilor universali, deci poate forma o pereche reusita si cu unul dintre posesorii celorlalte grupe. PROFESIE: Ambitiosi, isi doresc sa se afirme si, de obicei, si reusesc. Sunt motivati, au spirit de initiativa si toate calitatile necesare unui lider. DIETA: Grupa 0 este considerata prima grupa sangvina in ordinea evolutiei. De aceea, persoanele cu aceasta grupa se incadreaza in tipul ''carnivor'' si li se recomanda o dieta bogata in grasimi si proteine. PUNCTE FORTE: sociabili, agreabili, intuitivi si motivati. PUNCTE SLABE: impulsivi, nediplomati, superficiali si invidiosi.

› vrei mai mult

EXODUL PARINTILOR: Aproape jumatate dintre copiii ai caror parinti muncesc in strainatate au ramas in tara fara mama lor alaturi

18 august 2022, 11:49

Salvati Copiii, în parteneriat cu PEPCO Romania, deruleaza o campanie de constientizare a importantei timpului de calitate parinte-copil

Aproape jumatate dintre copiii ai caror parinti muncesc in strainatate au ramas in tara fara mama lor alaturi

Mai mult de doi din cinci (44%) dintre copiii ai caror parinti lucreaza în strainatate au ramas în tara fara mama alaturi, fie ca aceasta este plecata împreuna cu tatal, fie ca este singurul parinte plecat din familie, arata o ancheta realizata de Salvati Copiii Romania. Un numar de 21.024 au ambii parinti plecati peste hotare sau provin din familii în care parintele unic sustinator este plecat, potrivit statisticilor oficiale. În acest context, Organizatia Salvati Copiii Romania atrage atentia asupra consecintelor socio-emotionale pe care copiii ramasi în tara, în urma migratiei economice a parintilor, le resimt si întareste programele de informare si suport din cinci judete, pe perioada lunii august, cand majoritatea parintilor plecati revin în tara pentru vacanta.

Datele unei anchete realizate de Salvati Copiii Romania în decembrie 2021, pe un esantion format din persoanele în grija carora au ramas 855 de copii cu parintii plecati la munca în strainatate, beneficiari ai programelor Organizatiei Salvati Copiii, arata ca intentia de a lua copilul în strainatate, alaturi de parintele/parintii plecati, apare doar în cazul a 7% dintre copiii din esantion.

Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu exista o astfel de perspectiva, diferenta fiind reprezentata de situatiile în care parintii nu au luat înca o decizie în acest sens. Desi procentul copiilor în cazul carora exista o perspectiva a mutarii în strainatate alaturi de parinti este redus (doar 7%), observam ca foarte multi dintre parintii plecati nu intentioneaza nici sa se întoarca definitiv în Romania (41%), în timp ce 38% au o astfel de intentie, iar în celelalte cazuri nu s-a luat înca o decizie în acest sens.

Dintre factorii care ar putea contribui la luarea unei decizii de întoarcere definitiva în tara, cel mai frecvent invocat tine de piata muncii (locuri de munca, conditii de salarizare) – 39%, urmat de îmbunatatirea sistemului de sanatate (24%) si de ameliorarea climatului social general/vietii politice (20%).

În acest context, cu sprijinul PEPCO Romania, Organizatia Salvati Copiii Romania deruleaza, pe parcursul lunii august, luna cu cele mai multe reîntoarceri ale romanilor care muncesc peste hotare, o campanie ampla de constientizare a importantei timpului de calitate parinte-copil.Sub egida mesajului „Împreuna totul este mai bine!”, copii, parinti reîntorsi din strainatate, bunici sau alte rude în grija carora au ramas copiii în tara vor participa la activitati recreative, de socializare si de consiliere sustinute de echipele locale Salvati Copiii din 6 centre locale din judetele Suceava, Iasi, Vaslui, Hunedoara si Mures.

Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania, a explicat: ”Chiar daca parintii sunt nevoiti sa munceasca peste granite si-si lasa copiii în grija rudelor, cel mai adesea a bunicilor, este important ca absenta fizica sa nu fie dublata de absenta emotionala. Parintii trebuie sa faca parte din viata copiilor lor, sa vorbeasca cu ei, sa-i asculte, sa petreaca împreuna timp, chiar daca sunt la distanta”.

În cadrul campaniei, peste 400 de copii si adultii din jurul lor, parinti reîntorsi din strainatate, parinti sau alte persoane în grija carora au ramas copiii în tara vor participa la activitati recreative, de socializare outdoor si indoor si de consiliere sustinute de specialistii Salvati Copiii, psihologi, cadre didactice si asistenti sociali. Pe langa cele sase localitati în care activeaza centrele educationale Salvati Copiii din cele cinci judete, Suceava, Iasi, Negresti, Petrila, Lupeni, Sighisoara, campania a fost extinsa si în alte 15 localitati din mediul rural, cu acces redus la servicii de informare si consiliere, prin intermediul echipelor mobile din program.

Totodata, ghidul cu activitati si recomandari realizat în cadrul campaniei a fost diseminat în randul scolilor partenere Salvati Copiii, pentru a stimula crearea cadrului propice pentru organizarea de astfel de activitati în cat mai multe scoli sau comunitati locale.

Copiii sunt prioritatea noastra la nivel de comunitate. Sustinem îmbunatatirea calitatii timpului lor liber, a dezvoltarii si educatiei lor si ne bucuram ca prin aceasta campanie putem ajunge la cat mai multi copii si parinti, oferindu-le resursele de care au nevoie pentru a se reconecta si a crea momente speciale în timpul petrecut împreuna în luna august. Ghidul creat de specialistii Salvati Copiii Romania este o resursa foarte valoroasa pentru ca depaseste granita timpului si a locului. Sunt foarte multe activitati care se pot desfasura si în mediul online, ceea ce le va permite atat parintilor, cat si copiilor sa-si creeze rutine sanatoase de conectare care sa duca la o stare de bine pentru copiii cu parinti plecati la munca în strainatate pe tot parcursul anului, nu doar în perioada concediului” a declarat Bogdan Grigoriu, Operations Manager Pepco Romania.

CONTEXT: HARTA COPIILOR RAMASI SINGURI ACASA

76.170 de copii sunt în grija rudelor sau a unui parinte, în tara, în urma migratiei economice a parintilor, arata statisticile oficiale, care includ doar copiii aflati în evidenta serviciilor publice de asistenta sociala.

Cei mai multi copii ramasi singuri acasa sunt în judetele:

1. Suceava - 6.518

2. Botosani - 5.025

3. Iasi - 4.855

4. Neamt - 4.019

5. Bacau - 3.809

6. Prahova - 3.196

7. Galati - 3.067

8. Vaslui - 2.919

9. Constanta - 2.765

10. Maramures - 2.064

Servicii destinate protectiei copiilor cu parintii plecati în strainatate

Amploarea fenomenului copiilor cu parintii plecati la munca în strainatate face necesara dezvoltarea unei retele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizatia Salvati Copiii a creat astfel de servicii, adresate atat copiilor, cat si parintilor lor si persoanelor în grija carora au ramas copiii, începand cu anul 2010. Peste 12.500 de copii si 8.200 de adulti, persoane în grija carora au ramas sau parinti, au beneficiat pana acum de servicii de interventie directa. Peste 127.000 de persoane, parinti, copii si specialisti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea parintilor îl are asupra copiilor ramasi acasa si la obligatiile ce le revin parintilor la parasirea tarii.

inapoi la stiri Clopotel