Dr. Irina Nasturica: "Prevalenta dermatitei atopice a crescut in special la copiii care locuiesc in zone cu poluare ridicata a aerului"

7 aprilie 2022, 12:19

Dr. Irina Nasturica

Anul acesta, de Ziua Mondiala a Sanatatii, OMS aduce în atentia publica o tema cu implicatii sanitare: poluarea. Specialistii Dr. Leventer Centre avertizeaza ca factori de risc precum radiatiile ultraviolete sau dezvoltarea urbana care determina în mod direct gradul de poluare au efecte imediate, care ni se citesc pe piele: de la îmbatranirea pielii, dermatitele atopice sau acnee.

Cand ne referim la factori de risc pentru sanatate ne gandim, cel mai des, la modul în care ne alimentam sau la stresul la care suntem supusi în viata de zi cu zi. Cu toate acestea, radiatiile ultraviolete sau dezvoltarea urbana care determina în mod direct gradul de poluare au efecte imediate, care ni se citesc pe piele: de la îmbatranirea pielii, dermatitele atopice sau acnee.

În mod normal, pielea noastra actioneaza ca un scut biologic împotriva poluantilor atmosferici chimici si fizici, explica Dr. Irina Nasturica, medic specialist dermatolog în cadrul Dr. Leventer Centre, însa expunerea prelungita sau repetitiva la poluanti poate avea efecte negative profunde asupra pielii. În plus, trebuie sa stim ca nu doar poluantii din aerul exterior sunt daunatori pielii, ci si cei din interior, cum sunt praful, fumul de tigara sau iritantii chimici. ”Poluantii atmosferici cresc radicalii liberi care interfereaza cu capacitatea pielii de a produce colagen si sporesc numarul de toxine din piele. Astfel, expunerea pielii la poluantii din aer este asociata cu îmbatranirea pielii si cu afectiuni inflamatorii sau alergice ale pielii, cum ar fi dermatita atopica, eczema, alergiile cutanate, l sau acneea. Prevalenta dermatitei atopice a crescut constant în ultimele decenii, în special la copiii care locuiesc în zone cu poluare ridicata a aerului”, explica Dr. Nasturica.

Desi nu exista o metoda anume de prevenire a efectelor poluarii asupra pielii, medicul recomanda curatarea tenului, demachierea si hidratarea dupa expunerea în mediul poluat al orasului, atat pentru adulti, cat si pentru cei mici. ”Bineînteles, utilizarea cremelor cu factor de protectie solara este obligatorie, aceasta protejandu-ne de efectele nocive ale radiatiilor ultraviolete, deoarece expunerea la radiatia solara este din ce în ce mai intensa din cauza erodarii stratului de ozon”, a adaugat specialistul.

În plus, medicul recomanda ca în procesul de îngrijire a pielii expuse frecvent la un nivel de poluare ridicat, sa se utilizeze antioxidanti precum retinol, vitamina C sau vitamina E. Totodata, utilizarea cremelor hidratante reîntareste bariera de protectie a pielii, iar produsele cu factor de protectie solara ar trebui sa nu lipseasca din rutina zilnica.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In procesul comunicarii, 55% ii revine fiziologiei (limbajul corpului), 37% vocii (ritm si ton), si numai 8% cuvintelor purtatoare de informatie.

› vrei mai mult

Bancul zilei

de ce a traversat puiul strada?
ca sa ajunga in partea cealalta

› vrei mai mult