Dezastre maritime de care s-ar putea sa nu fi auzit

30 martie 2023, 12:06

Dezastre maritime

Toata lumea stie povestea Titanicului, nava de croaziera care a plecat din Europa spre America, dar s-a scufundat dupa ce s-a ciocnit cu un ghetar urias. Dar cea mai populara tragedie maritima din istorie nu a fost, cu siguranta, cea mai mare, asa ca azi iti vorbim despre dezastre maritime de care s-ar putea sa nu fi auzit.

La scufundarea Titanicului au murit peste 1500 de oameni, iar epava a ramas ascunsa decenii intregi pe fundul Atlanticului. Despre Titanic s-au scris si filmat o multime de documentare, iar filmul artistic cu Leonardo di Caprio si Kate Winslet in rolurile principale a fost un succes urias. A devenit cel mai cunoscut dezastru maritim din istorie, dar mai sunt cateva despre care toata lumea ar trebui sa stie.

Wilhelm Gustloff, cel mai mortal dezastru maritim din istorie

Pe 30 ianuarie 1945, in jur de 9000 de oameni au pierit la bordul navei germane Wilhelm Gustloff, dupa ce a fost lovita de o torpila lansata de un submarin sovietic, in apele Marii Baltice.

Botezat dupa un lider nazist asasinat in Elvetia in 1936, vaporul de croaziera fusese construit pentru un program al nazistilor numit „Putere prin bucurie”. Membrii clasei muncitoare germane puteau urca la bord, unde se bucurau de activitati recreationale. Lansat la apa in 1937, a avut o „cariera” scurta ca vas de croaziera; dupa izbucnirea Primului Razboi Mondial a fost transformat in nava-spital.

Mult mai tarziu, in ianuarie 1945, cand trupele sovietice avansau spre Prusia de Est, nazistii au lansat Operatiunea Hannibal, menita sa evacueze personalul militar si civil german din regiune, pe calea apei. Pe 30 ianuarie, Gustloff a plecat din portul Gotenhafen, astazi localitatea poloneza Gdynia, pe coasta Golfului Gdansk. Destinatia sa era Kiel, Germania. Submarinul sovietic S-13 a lansat, insa, trei torpile asupra sa, iar vaporul german s-a scufundat in 90 de minute, la 12 mile marine de tarmul Poloniei. La bord se aflau 10.000 de oameni si doar aproximativ 1000 au scapat cu viata.

Mont Blanc, dezastrul martim care a devastat un oras intreg

Pe 6 decembrie 1917, vaporul francez Mont Blanc trebuia sa plece din portul Halifax din Nova Scotia. Era incarcat cu explozibil ce trebuia sa ajunga pe continent, unde Primul Razboi Mondial era in plina desfasurare. A avut loc, insa, o coliziune cu vaporul Imo, care pleca spre New York, iar in urma impactului la bordul Mont Blanc a izbucnit un incendiu care s-a extins cu repeziciune. A fost nevoie doar de 20 de minute pentru ca aproape 3000 de tone de explozibil de la bordul vasului francez sa se aprinda, iar deflagratia masiva ce a urmat a avut o forta comparata ulterior de fizicieni cu cea a unei bombe atomice.

Peste 2000 de oameni au fost ucis pe loc: gura-casca veniti in port sa vada flacarile, angajati si membri ai echipajului; mai mult de 6000 de persoane au fost ranite si in jur de 9000 de oameni au ramas pe drumuri dupa ce locuintele le-au fost distruse de suflul exploziei de la Halifax, cea mai puternica provocata de om pana la prima bomba atomica lansata in Japonia, in 1945.

Sultana, catastrofa de pe raul Mississippi

Pe 27 aprilie 1865, aproximativ 1700 de oameni - majoritatea soldati unionisti eliberati din inchisorile confederatilor - au murit dupa ce vaporul cu aburi Sultana a explodat si s-a scufundat in apele raului Mississippi, din America.

Ambarcatiunea din lemn avea o capacitate maxima de 376 de pasageri. Cum Guvernul american platea companiilor cate 5 dolari pentru fiecare soldat si 10 dolari pentru fiecare ofiter pe care il transportau acasa, in nord, acestea imbarcau cat mai multi oameni, pentru castiguri mai consistente. Astfel, pe Sultana au urcat 2400 de oameni, de sase ori mai multi decat capacitatea sa maxima legala. Pe 27 aprilie, in jurul orei 2.00, la nord de Memphis, trei dintre cele patru boilere ale Sultanei au explodat, iar toata nava a luat foc. Sute de pasageri au fost arsi de vii, alte cateva sute au fost aruncați in apele raului Mississippi de forta exploziei sau au sarit de buna voie, in speranta ca se vor salva. Doar 700 au supravietuit dezastrului.

Arctic, catastrofa maritima in care femeile si copiii nu au avut nicio sansa

Pe 27 septembrie 1854, in timpul unei curse intre Liverpool (Anglia) si New York (America), uriasul transatlantic Arctic a intrat in coliziune cu o nava sub pavilion francez, din cauza cetii dense din apropiere de Cape Race, Newfoundland.

Desi initial s-a crezut ca vasul francez a fost cel mai grav avariat, Arcticul a inceput sa ia rapid apa. Capitanul a decis sa abandoneze ambarcatiunea franceza Vesta si sa incerce sa se indrepte spre uscat. Cum vaporul continua sa se scufunde, furnalele s-au oprit, iar motoarele nu au mai functionat.

Capitanul a decis ca femeile si copiii de la bord sa fie pusi in barcile de salvare, dar mai multi membri ai echipajului si pasageri barbati au ignorat ordinul si au fugit cu acestea, lasand in urma sute de oameni sa moara.

Din cronicile vremii reiese ca doar 87 dintre cei 400 de oameni de la bordul Arcticului au supravietuit dezastrului. Doar 22 erau pasageri, iar restul membri ai echipajului. Nicio femeie si niciun copil nu a scapat cu viata.

Capitanul nu a abandonat nava care se scufunda, dar a reusit sa ramana in viata, agatandu-se de o bucata din epava. Membrii echipajului care au abandonat nava punandu-si vietile mai presus de cele ale pasagerilor au fost mustrati pentru comportamentul lor, dar nu au suferit nicio consecinta si nu au fost pusi sub acuzare.

Dona Paz, cel mai mare dezastru maritim pe timp de pace

Pe 20 decembrie 1987, feribotul filipinez Dona Paz, care facea legatura intre Leyte si Manila, s-a ciocnit cu un petrolier. Ambele nave au luat foc si s-au scufundat. 4000 de oameni au pierit atunci in ceea ce a ramas in istorie ca fiind cel mai mare dezastru naval pe timp de pace.

Dona Paz a primit supranumele de „Titanicul Asiei” si se presupune ca, in momentul accidentului, avea la bord de doua ori mai multi oameni decat capacitatea sa maxima.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Chiar daca te-ai obisnuit sa faci aceleasi lucruri in ultimul timp, nu se va intampla o tragedie daca de exemplu vei merge pe jos pana la cumparaturi, sau vei petrece cateva ore in parc, in compania unei lecturi placute!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Vidra marina este singurul animal carnivor care are 4 incisivi in maxilarul inferior. Acestea sunt orientati spre inainte si sunt folositi pentru a sparge cochiliile prazilor mici si a le goli de continut.

› vrei mai mult

Bancul zilei

CULMEA FOTBALULUI

Sa scrie pe gazon "nu calcati spatiu verde

› vrei mai mult