Descopera ce rol au jucariile in educatia copilului tau

14 octombrie 2021, 16:36

Jucarii 

Cand a inventat celebra metoda care ii poarta numele, in 1906, Maria Montessori spunea ca toti copiii se comporta ca niste mici oameni de stiinta si ca abia asteapta sa observe si sa descopere lumea din jurul lor. Peste cativa ani, Albert Einstein spunea ca joaca este cel mai elevat tip de cercetare. Amandoi aveau dreptate. Joaca este una dintre cele mai bune metode prin care copiii tai pot incepe sa invete lucruri noi si sa exploreze lumea din jurul lor. Acum, a venit momentul sa descoperi ce beneficii aduc jucariile in dezvoltarea celor mici. Afla totul din randurile urmatoare.

Beneficiile pe care le aduc jucariile in educatia copilului tau


Indiferent ca sunt jucarii pentru fete sau pentru baieti, copiii adora sa le primeasca in dar, sa le imprastie prin toata casa, iar apoi sa uite de ele, aruncate prin diferite cutii. Ca parinte, probabil ca te-ai lovit adesea de aceste mici neajunsuri. Trebuie sa stii, insa, ca, daca iti vei incuraja copilul sa se joace si daca te vei implica mai des in astfel de activitati, veti avea numai de castigat. Nu doar ca va veti distra, dar cei mici vor invata o multime de lucruri noi.

Copiii prind foarte repede si au un simt al observatiei foarte dezvoltat, indiferent de varsta. Introducerea puzzle-urilor, a jocurilor cu personajele preferate din desenele animate, a mini-experimentelor stiintifice sau a instrumentelor muzicale in miniatura le va capta atentia si le va dezvolta o multime de noi abilitati. De asemenea, invatatul prin joaca il va ajuta pe copilul tau sa isi descopere pasiunile.

Joaca dezvolta abilitatile motorii si IQ-ul copiilor


Culorile vibrante, luminile si sunetele imbunatatesc simturile bebelusilor, in timp ce copiii mai mari isi vor dezvolta abilitatile motorii si IQ-ul pe masura ce se joaca mai mult. Jucariile si jocurile il vor ajuta pe copilul tau sa retina notiuni noi mai rapid, sa se coordoneze mai repede si sa isi dezvolte vocabularul. De asemenea, va avea de rezolvat si primele probleme din viata lui. Spre exemplu, va incepe sa gaseasca solutii pentru turnul din cuburi care se tot darama, pentru ca nu este perfect echilibrat, sau va cauta cu rabdare piesele potrivite pentru noul puzzle, primit de la bunici. Aceste tipuri de activitati ii vor dezvolta personalitatea, dar si abilitatile de a rezolva problemele.

Joaca dezvolta inteligenta emotionala, capacitatea de concentrare si creativitatea


Prin joaca, iti poti ajuta copilul sa se integreze mai usor in societate. Acesta poate invata mult mai multe lucruri despre emotii cu ajutorul jocurilor, care il vor pune in diferite situatii sociale. Cel mic va invata sa imparta, sa conduca, sa fie precaut, sa astepte si asa mai departe. Joaca ii va dezvolta inteligenta emotionala, pentru ca va trece prin mai multe stari, de la bucuria pe care o traieste cand castiga pana la supararea sau furia momentelor in care iese pe locul al doilea. Bineinteles ca va trebui sa ii fii alaturi, sa te implici si sa ii explici emotiile pe care le simte, pentru a-l ajuta sa le inteleaga.

Joaca il va ajuta pe copilul tau sa invete mai multe si despre concentrare si felul in care aceasta contribuie la obtinerea unor rezultate mai bune. Aceasta tactica simpla va functiona si la scoala, unde cel mic va culege roade pe masura eforturilor depuse. Si nu in ultimul rand, joaca il va ajuta pe copilul tau sa isi dezvolte imaginatia si sa devina mai creativ. Sunt o multime de jocuri si activitati care il vor stimula din acest punct de vedere. In timp, vei observa cum cel mic incepe sa creeze adevarate opere de arta.

 

Acestea sunt principalele beneficii pe care le aduc jucariile si jocurile in educatia copilului tau. Si nu uita sa-l pui, din cand in cand, sa le si stranga sau sa le ofere, pe cele pe care nu le mai foloseste, altor copii cu mai putine posibilitati. Astfel, cel mic va putea invata si alte lectii despre responsabilitate si generozitate.

 

Sursa foto: Unsplash.com/Hannah Rodrigo

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un ou proaspat se scufunda in apa, in timp ce unul stricat pluteste.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Intr-o zi turcii s-au saturat ca Stefan cel Mare sa-i bata in continu si asa ca s-au dus la castelul lui.
Turcii:
-Mama lui Stefan cel Mare, mama lui Stefan cel Mare!
Mama:
-Da ce este?
Turcii:
-Sa stiti ca Stefan tot ne bate!
Mama:
-Lasa ca vorbesc eu cu el!
A 2-a zi la fel, a 3-a zi la fel, a 4-a zi la fel, a 5-a zi:
Turcii:
Mama lui Stefan cel Mare, mama lui Stefan cel Mare!
Nimic. Deodata se deschid portile incet!
Apare Stefan:
V-ati nenorocit, mama nu-i acasa!

› vrei mai mult