Descopera 4 moduri prin care iti poti dezvolta cultura generala

6 august 2021, 09:45

cultura generala
Cultura generala se dezvolta cel mai mult pe parcursul anilor de scoala, insa este indicat sa iti mentii interesul si curiozitatea de a acumula informatii noi, de-a lungul intregii vieti. Cultura generala este in stransa legatura cu memoria pe termen lung si memoria fluida (sau memoria de lucru, termen folosit de cei mai multi oameni de stiinta). Nu iti poti dezvolta cunostintele de cultura generala fara ca memoria sa nu fie implicata, asadar, ori de cate ori vei dori sa afli lucruri noi, iti vei stimula si exersa si capacitatea de memorare, aceasta avand multiple beneficii asupra vietii personale si profesionale.

Daca vrei sa iti exersezi memoria si sa dobandesti noi cunostinte in orice domeniu te intereseaza, cel mai la indemana instrument sunt cartile si jocurile de logica. in anticariate si librarii vei gasi o vasta oferta de carti de cultura generala, atlase si enciclopedii din care sa alegi, iar acestea cuprind informatii din domenii precum: arta, stiinta si tehnologie, psihologie, filosofie, natura, univers etc.

Iata cum iti poti stimula memoria si iti poti dezvolta in acelasi timp cultura generala cu noi informatii pe care sa le discuti cu prietenii, sau care te pot ajuta sa iti intretii pasiunile sau sa iti dezvolti talentele:


1. Cauta informatii noi de interes pentru tine

in fiecare zi acumulezi informatii noi, unele dintre acestea fiind lipsite de importanta: le retii fara sa vrei de pe social media, de la TV sau din surse aleatorii, astfel ca uneori cu greu vei reusi sa te concentrezi sau sa iti amintesti lucrurile cu adevarat utile. Cu ajutorul cartilor iti structurezi cel mai bine volumul si calitatea informatiilor pe care le retii, acestea contribuind, de altfel, si la imbunatatirea memoriei, dar si la capacitatea de relaxare. Nu numai cartile de non fictiune iti ajuta memoria, ci si cele de literatura universala, datorita complexitatii operelor, dar si prin faptul ca te provoaca sa retii cursul actiunii si numele personajelor.

 
2. Ofera-ti provocari dese

Jocurile de logica si cele de cultura generala sunt cele mai potrivite pentru a-ti testa cunostintele, dar si pentru a te relaxa. Multe dintre acestea sunt disponibile si online, gratuit, asa ca daca ai conexiune la internet si un device le poti accesa oriunde si oricand. Provoaca-te ca in fiecare zi sa obtii un rezultat mai bun decat in ziua precedenta la testele de cultura generala. Daca esti pasionat de jocurile de logica, incearca sa inveti un joc nou sau exerseaza cat mai mult pentru a deveni un expert.

O alta forma de provocare o poate constitui si lectura unor carti din domenii despre care esti curios, sau carti din literatura straina ale unor autori pe care nu i-ai citit niciodata, insa ti-ai dorit dintotdeauna sa o faci.

 
3. Viziteaza muzee

Vizitele la muzeu nu numai ca te ajuta sa dobandesti noi cunostinte, dar au si beneficiul de a recrea o perioada istorica, astfel ca poti descoperi mari personalitati care poate te-au inspirat prin actiunile lor si despre care poti continua sa citesti pe cont propriu. in plus, o vizita la muzeu iti antreneaza si gandirea creativa dar si memoria vizuala. Daca esti pasionat de arta, este recomandat sa vizitezi atat muzeele cat si galeriile de arta din orasul tau.

 
4. Vizioneaza filme documentare

Industria cinematografica iti poate oferi o noua perspectiva asupra modului in care poti asimila informatii. Desi majoritatea filmelor sunt intr-o mai stransa legatura cu fictiunea, vei gasi destule productii cinematografice inspirate din viata reala sau care au la baza un important eveniment istoric, dar si documentare care iti vor oferi o noua claritate asupra subiectelor de care tu esti pasionat.

Multiple studii stiintifice in domeniul neurologiei si al psihologiei au aratat ca memoria poate fi antrenata, iar cercetatorii in aceste domenii recomanda practicarea zilnica a exercitiilor pentru memorie, cel putin 15 minute pe zi. De asemenea, studiile conexe recomanda stimularea activitatii cerebrale prin lectura.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai veche gara de calatori din Bucuresti este Filaret.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O baba are un papagal vorbitor.Intr-o zi vin musa firi la ea .Intra musafirii,baba spune"Hai intrati",musafirii termina de mancat,baba spune"mai luati,mai luati",musafirii pleaca,baba spune"mai poftiti pe la noi".Seara,vin hotii la baba.Spune papagalul"hai intrati",termina hotii de furat,papagalul spune"mai luati",hotii pleaca,papagalul"Mai poftiti pe la noi".

› vrei mai mult