De ce plangem atunci cand taiem ceapa?

9 iulie 2022, 10:26

De ce plangem atunci cand taiem ceapa?

Ceapa este o leguma foarte sanatoasa si da un gust aparte mancarurilor. Si atunci cum se face ca toata lumea plange cand taie ceapa?

Gatita sau cruda, verde sau uscata, ceapa este nelipsita de pe mesele romanilor, in ciuda mirosului sau intepator, pe care unii il gasesc chiar deranjant. Asta se rezolva pana la urma cu pasta de dinti si periuta, cu apa de gura sau o guma de mestecat mentolata. Dar cum se face ca o leguma atat de benefica ne stoarce atat de multe lacrimi cand o taiem? Ei bine, exista o explicatie ce tine de domeniul chimiei!

Cat timp se dezvolta in pamant, ceapa absoarbe foarte multe minerale din sol, iar cel mai mult se pare ca ii „place” sulful, care intra apoi in compozitia mai multor aminoacizi pe care ii contine ceapa. In momentul in care taiem leguma, lama cutitului „sparge” celula dupa celula, iar particule foarte mici de lichid sunt eliberate in aerul care sta intre noi si ceapa. Oamenii de stiinta au stabilit ca acestea contin o substanta numita S-oxid sin-propanetial, un compus volatil (care se evapora usor), cu efect lacrimogen (te face sa lacrimezi necontrolat).

Vaporii se ridica foarte usor in aer si, odata inhalati si asezati pe pielea din zona ochilor provoaca acea senzatie de arsura care te face sa plangi uneori cu lacrimi de crocodil. De ce plangem si nu simtim doar acea senzatie de usturime puternica? Pentru ca lacrimile sunt eliberate ca un gest reflex, pentru curatarea ochilor de agentul iritant.

Trucuri pentru a evita lacrimile atunci cand tai ceapa

Daca te pasioneaza experimentele, data viitoare cand mama gateste si trebuie sa taie ceapa, ofera-te sa o faceti impreuna si sa testati cateva trucuri.

Unul ar fi sa puneti jumatati sau sferturi de ceapa intr-un bol cu apa rece pentru 30 de minute inainte de a incepe sa o taiati. O parte din substantele iritante pentru ochi vor fi eliberate in apa, iar procesul va fi unul fara lacrimi (sau macar cu mai putine).

Alt truc pe care il puteti incerca este sa tineti o felie de paine intre buze in timp ce taiati ceapa. Painea va absorbi mare parte din vaporii care te fac de obicei sa plangi in timpul acestui proces.

Altii au incercat sa bage ceapa la congelator inainte de a o toca. Rezultatul a fost satisfacator si fara lacrimi, deoarece lichidul iritant s-a cristalizat si efectul de evaporare a fost incetinit.

Puteti, desigur, sa folositi si ochelari de protectie, sa va faceti o masca dintr-un bidon de plastic transparent sau sa folositi o viziera precum cele purtate la un moment dat in pandemie. Orice ati face, nu uitati sa nu va atingeti ochii cu mainile dupa ce ati atins ceapa, fara sa va fi spalat pe maini inainte. In acest caz orice truc devine inutil, iar lacrimile va vor curge siroaie pe obraji.
Dictionar ilustrat: ceapaRedactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Imnul national al Greciei are 158 de strofe. Niciun grec nu le-a memorat pe toate cele 158.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Merge acasa motanul impreuna cu iubita, dupa o noapte plina de evenimente. Motanul nu se poate stapani si miauna:
- Oh, iubitica mea, as muri pentru tine.
Pisicuta ii arunca o privire incitanta si intreaba:
- Bine, dar de cite ori?

› vrei mai mult