De ce ne rabda Pamantul?

6 august 2020, 15:13

Expozitie – argument la Muzeul Antipa 

Muzeul Antipa

Incepand de astazi, expozitia "De ce ne rabda Pamantul?" propune vizitatorilor Muzeului National de Istoria Naturala Grigore Antipa o intalnire surprinzatoare cu ideile unor romani de geniu, care si-au lasat amprenta in stiinta, economia si arta universala: Grigore Antipa, Constantin Brancusi si Nicolae Georgescu-Roegen. Expozitia recupereaza, in mod inedit, concepte si viziuni originale dezvoltate de cei trei, a caror intuitie in ceea ce priveste dezvoltarea durabila ii plaseaza (chiar si) astazi in avangarda.

Expozitia este deschisa in perioada 6 august – 30 septembrie 2020. Vizitatorii vor putea explora, cu sprijinul dioramelor artistice dedicate celor trei personalitati, modul in care cultura traditionala informeaza si cladeste notiuni devenite astazi indispensabile pentru dezvoltarea pe termen lung, intr-un mod sustenabil. 

Dioramele si lucrarea "Culegatorul", amplasata pe peluza de la intrarea in muzeu, propun un argument multidisciplinar in sustinerea afirmatiei "dezvoltarea unei lumi durabile este un act cultural". Opera de o viata a celor trei a generat, in ultima suta de ani, valoroase puncte de plecare pentru noi prioritati ale lumii actuale, de la economia ecologica sau economia circulara la preocuparea pentru epuizarea resurselor. Trecerea la un trai in armonie cu Planeta presupune intelegerea si asumarea principiilor dezvoltarii unei societati durabile, iar schimbarea comportamentelor este facilitata de cultura. 

"Alaturarea celor trei vizionari poate parea surprinzatoare, dar vrem sa scoatem la lumina aspecte mai putin cunoscute ale muncii lor. De exemplu, Antipa, biologul care a rafinat "diorama" si a fost un pionier in muzeologie, a fost si un experimentat antropolog practician si bioeconomist. Iar Nicolae Georgescu-Roegen, un mare matematician, statistician si economist, autorul teoriei bioeconomiei, este practic necunoscut publicului roman din afara mediului universitar – stiintific, desi este considerat, astazi, unul dintre parintii conceptului de dezvoltare durabila la nivel global. De la Brancusi ne-a interesat perspectiva tehnicii sale de "cioplire directa", care il pune intr-un dialog creativ direct cu natura si materia. 

Toti trei au acordat prioritate naturii si au analizat in mod original relatia om-natura-societate, iar unghiul din care le privim opera, in aceasta expozitie, este unul influentat de o intrebare extrem de actuala Cum vrem sa ne dezvoltam: mai mult sau mai intelept?" Teodor Frolu, curator. 

"Cand spunem dezvoltare durabila, automat ne gandim la viitor, tinte si obiective, Agenda 2030. Expozitia deschisa astazi ne arata insa cum "dezvoltarea unei lumi durabile este si un act cultural" si cum trei mari personalitati ale Romaniei, Grigore Antipa, Constantin Brancusi si Nicolae Georgescu-Roegen, prin munca, creatia si operele lor au pus bazele acestui concept, de dezvoltare durabila. Folosesc acest prilej pentru a invita publicul larg sa viziteze aceasta expozitie, sa cunoasca si sa imbratiseze principiile construirii unei societati sustenabile, pentru realizarea schimbarii pe care o dorim si de care avem nevoie, mai ales in contextul actual. Doar asa vom reusi sa transformam Romania si sa asiguram un viitor durabil generatiilor urmatoare" a spus László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru dezvoltare durabila din cadrul Guvernului Romaniei, prezent la vernisaj.

Demersul evidentiaza primordialitatea gandirii romanesti in stabilirea unor idei vizionare pentru fundamentarea unei economii in armonie cu Pamantul. Altfel spus, conceptele despre dezvoltarea durabila nu sunt doar "de import", ci contributia Romaniei poate fi demonstrata, iar aceasta expozitie este unul dintre argumente. Prin revizitarea operei acestor precursori exceptionali si angrenarea, in spatiul public, a unei conversatii pe teme lansate de ei, putem redescoperi valoarea culturii traditionale taranesti dintr-o perspectiva contemporana si inovativa.

La vernisaj au participat: Teodor Frolu, curatorul expozitiei, Luis Ovidiu Popa, directorul general al Muzeului Naþional de Istorie Naturala "Grigore Antipa", László Borbély, coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabila, Ivan Patzaichin, presedintele Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23, Doina Lemny, custode al Atelierului Brancusi de la Paris, Giorgio Ficcarelli, seful sectiei Cultura, Directia Generala pentru Cooperare Internationala si Dezvoltare DEVCO, Comisia Europeana si Irina Cios, directorul AFCN.

Expozitia, aflata in Sala Multimedia de la parterul Muzeului, poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10:00 – 20:00 (ultimul vizitator va intra la ora 19:00).

Expozitia este realizata de Teodor Frolu si Dan Vezentan si, sub titlul Building on a Sustainable World, a beneficiat de calitatea de invitat special la BOZAR, centrul cultural din Bruxelles, in 2019, la colocviul international Culture4Future, organizat de Comisia Europeana.

Expozitia este organizata de DC Communication, in colaborare cu Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa si cu Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, ca parte din proiectul cultural pluridisciplinar "Este dezvoltarea unei lumi durabile un act cultural? Antipa, Brancusi, Georgescu-Roegen", co-finantat de AFCN. Proiectul beneficiaza de aportul generos al Aqua Carpatica precum si de sprijinul oferit de Bucuresti FM

Proiectul nu reprezinta in mod necesar poziþia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

In cazul topirii gheturilor planetei, care contin aproximativ 25 milioane de km cubi de apa, nivelul marilor si al oceanelor ar creste cu aproximativ 60 de metri si toate orasele aflate pe tarmuri s-ar scufunda.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un rocker vine acasa beat mort..
-Mama ajuta-ma ca ma doare capu!
-Si ce vrei sa iti faca mamica?
-Da-mi niste manele sa vomit!

› vrei mai mult