De Ziua Internationala a Sindromului Down purtati sosete desperecheate si premiati Campionii!

19 martie 2021, 17:40

De Ziua Internationala a Sindromului Down, Special Olympics Romania va provoaca sa purtati #SoseteDesperecheate si sa premiati Campionii

Premiaza, printr-o donatie, un Campion!

De Ziua Internationala a Sindromului Down (duminica, 21 martie), #FiiSocksy, poarta sosete desperecheate si
Premiaza, printr-o donatie, un Campion! Aceasta este provocarea Special Olympics Romania, pentru a celebra faptul ca suntem diferiti.

De ce sosete desperecheate? La microscop, cromozomii arata ca niste sosete colorate! Iar unii dintre noi au o „soseta” in plus, asa cum este cazul celor cu Sindrom Down. Pentru a sarbatori abilitatile si potentialul persoanelor cu Sindrom Down, Special Olympics Romania va invita sa postati duminica, 21 martie, si luni, 22 martie, fotografii cu sosete desperecheate cat mai colorate pe conturile de social media cu hashtag-urile #FiiSocksy, #sindromdown si #specialolympicsromania si sa donati 21 de lei https://specialolympics.ro/implica-te/doneaza/ pentru a PREMIA UN CAMPION.

In paralel cu campania de premiere a unui Campion, Special Olympics Romania a derulat si o campanie de constientizare a Sindromului Down in scolile partenere ale programului scoala Generatiei Unificate. S-au alaturat campaniei 60 de scoli de masa si scoli speciale din sase judete (Bucuresti, Hunedoara, Iasi, Mures, Bistrita si Constanta)ai caror elevi vor purta in zilele de 21 si 22 martie sosete desperecheate, dar si organizatii si asociatii partenere din toata tara.

La Special Olympics Romania, incluziunea se face in primul rand prin sport. Fiecare competitie Special Olympics se incheie pentru BRAVI pe podium – cu o medalie, o diploma si un tricou (setul de Campion). E dovedit ca sportul imbunatateºte viata persoanelor cu dizabilitati intelectuale si le creste stima de sine. O mare parte din sportivii Special Olympics Romania (IQ < de 70) au Sindromul Down, dar ambitia si dorinta lor de a fi Integrati si priviti/ tratati ca toti ceilalti ii face sa munceasca de zece ori mai mult pentru a ajunge la rezultate care iau mult mai putin persoanelor fara dizabilitati intelectuale.

Partenerii din acest an care si-au incurajat angajatii/membrii sa fie #Socksy sunt: HERVIS SPORTS and Fashion, Districtul Lions 124 Romania, Cluburile LEO, Consiliul National al Elevilor, Accenture, Regus si Spaces.

Fii urmatorul motiv de bucurie pentru BRAVI! Invita-i si pe altii sa Premieze un campion si sa fie #Socksy!

 

Despre Sindromul Down

Sindromul Down este termenul folosit pentru un set de simptome cognitive ºi fizice care pot rezulta din existenta unui cromozom in plus la perechea cromozomiala 21 (trisomia 21). Sindromul Down este cea mai frecventa cauza cromozomiala pentru dizabilitatea usoara spre moderata.

In general, copiii cu Sindrom Down se dezvolta comportamental mai lent decat alti copii. Cauza aparitiei trisomiei 21 este necunoscuta.

Dezvoltarea fizica a copiilor cu Sindrom Down este, adeseori, mai lenta decat in cazul celor fara Sindrom Down. De exemplu, din cauza musculaturii slab tonifiate, un copil cu Sindrom Down invata mai greu sa se intoarca de pe o parte pe alta, sa stea, sa se aseze si sa mearga. in ciuda acestei lentori, copiii cu Sindrom Down pot participa la activitati pe care le fac, in mod obisnuit, copiii fara dizabilitati. Primilor le va lua mai mult timp sa faca unele lucruri, insa, intr-un final, le pot face pe cele mai multe dintre ele.

Problemele cognitive – gandire si invatare – sunt caracteristice persoanelor cu Sindrom Down si sunt, de obicei, moderate. Printre problemele cognitive si comportamentale se numara: deficitul de atentie, invatarea lenta si intarzierea in vorbire.

Cu toate acestea, nimic nu ii impiedica sa iasa din casa si sa faca sport pentru sanatate, cu atat mai mult cu cat problemele de sanatate asociate (probleme hormonale si glandulare, pierdere a auzului si a vazului, precum si probleme cardiace ) se pot agrava daca nu fac acest lucru.

 

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai mare si activ vulcan noroios este Lusi, pe una dintre insulele Indoneziei, si erupe intre 7.000 si 150.000 de metri cubi de namol pe zi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Pe un bloc de 10 etaje se afla 2 bomboane .Una dintre ele sare.Care?
Cea dementa(de menta)

› vrei mai mult