Cum te asiguri ca micutul tau a inteles importanta regulilor de igiena in colectivitate

15 noiembrie 2021, 15:50

copil se joaca prin frunze

Sanatatea si siguranta copilului sunt o prioritate pentru toti parintii, cu atat mai mult in actualul context sanitar. Daca atunci cand esti in preajma copilului tau este mai usor sa fii atent la felul in care respecta regulile de igiena, atat cele elementare, cat si cele speciale implementate in aceasta perioada, provocarile apar atunci cand micutul tau este la gradinita, la scoala sau la locul de joaca impreuna cu alti copii sub supravegherea altor adulti. Ce poti face ca sa te asiguri ca intelege importanta unei igiene corecte? Iata cateva sfaturi care sa te ajute in acest sens.

Explica-i situatia

Chiar daca s-au confruntat deja cu efectele generate de situatia sanitara, de la vacantele prelungite si neasteptate la purtarea mastilor, este posibil ca micutul tau sa nu inteleaga foarte clar tot ce se intampla in jurul lui si cauzele acestor schimbari. Chiar daca este inca mic, nu ezita sa-i oferi toate explicatiile necesare, raspunzand la intrebarile sale specifice. Copiii inteleg mai multe decat putem crede si chiar daca este de evitat folosirea unui ton alarmist sau foarte pesimist, ii poti oferi informatii pertinente si corecte.

Puterea exemplului

Cu siguranta, ca parinte, ti-ai dat seama ca este posibil ca in unele situatii copilul sa ignore ceea ce ii spui si sa nu-ti asculte sfaturile, in schimb, sa iti imite comportamentul. Asta se intampla pentru ca puterea exemplului este mai mare decat cea a cuvintelor. Nu te baza doar pe explicatiile si sfaturile venite de la educatorii sau invatatorii de la gradinita sau scoala. Chiar daca institutia a luat masuri semnificative de igiena (dezinfectie cu lampa UV, distantarea bancilor, folosirea gelurilor igienizante etc.), este important sa vada ca tu, ca parinte, respecti in orice context regulile sanitare. De la spalatul corect pe maini la purtarea mastii, copilul care te priveste cu dragoste si admiratie iti va lua exemplul.

Materiale ajutatoare

Daca ti se pare ca explicatiile tale despre importanta igienei nu sunt suficiente, nu ezita sa folosesti alte tipuri de materiale care sa te ajute sa te faci inteles. Gasesti pe internet animatii pentru copii care iti pot veni in ajutor si care explica intr-o maniera clara, dar in acelasi timp amuzanta felul in care actioneaza un virus, de exemplu, si cum ne putem proteja de el. De asemenea, poti sa-i imprimi o plansa cu desene privind gesturile bariera, astfel incat sa le aiba in permanenta in raza sa vizuala. De asemenea, este mai usor sa-i ajuti pe copii sa inteleaga anumite aspecte folosindu-te de povestile lor preferate sau de personajele indragite din animatii, asa ca poti face un mic efort creativ.

Puterea obisnuintei

Pentru a te asigura ca micutul tau stie care sunt regulile de igiena pe care trebuie sa le respecte in colectivitate, asigura-te ca ele fac parte din rutina sa cotidiana. Altfel spus, cere-i sa se poarte si acasa asa cum ar trebui sa se poarte la gradinita sau la un loc de joaca. Unii parinti au tendinta de a trece cu vederea anumite comportamente ale copiilor, atat timp cat ele nu sunt facute in public, scuza fiind ca in familie este acceptabil un comportament mai putin formal. Cand vine vorba despre igiena, este important sa nu faci o diferenta intre comportamentul de acasa si cel din alte locuri. Doar in acest fel, gesturile corecte vor deveni o rutina pentru copilul tau si tu vei fi sigur ca are grija de sanatatea lui, asa cum l-ai invatat.

 

Copiii sunt extraordinar de inteligenti si deschisi sa invete lucruri noi. De aceea, este important sa le oferi cele mai bune informatii, explicatii clare, pe intelesul lor, dar si cel mai bun exemplu, ca sa te asiguri ca, in pofida situatiei sanitare, se pot bucura de aceasta perioada minunata din viata lor, fara probleme!

 

Sursa foto: Pexels.com

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Galileo Galilei a folosit pentru prima oara telescopul in astronomie.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Care-i deviza moldoveanului?
Viata-i scurta. Daca tot n-o putem lungi, hai s-o facem lata!

› vrei mai mult