Cum sustii imunitatea copilului tau - 7 sfaturi simple

22 mai 2023, 09:48

imunitate copii

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se proteja impotriva infectiilor si bolilor. Imunitatea copilului este importanta pentru ca cei mici sunt mai vulnerabili la infectii decat adultii, avand un sistem imunitar incomplet dezvoltat. Din acest motiv, este esential sa ai grija de sistemul imunitar al copilului tau prin alimentatie, exercitii fizice si un stil de viata sanatos.

Iata cateva sfaturi pentru a sustine imunitatea copilului tau.

  1. Ofera un supliment natural pentru imunitate

Exista pe piata o multime de suplimente naturale care sustin imunitatea copilului tau. De pilda, Virodep este o combinatie de extracte naturale din plante, care se administreaza sub forma de cure si care stimuleaza mecanismele naturale de aparare ale organismului.

Mierea cu catina reprezinta o alternativa bogata in vitamina C si nutrienti, care pare sa aiba o actiune benefica asupra eficientei raspunsului imunitar. Curele cu propolis sau cu polen pot fi, de asemenea, de ajutor. Discuta cu medicul pediatru despre cele mai potrivite optiuni.

  1. Asigura-i copilului tau o alimentatie sanatoasa

O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru sustinerea sistemului imunitar al copilului. Asigura-te ca juniorul are o alimentatie variata si ca primeste suficiente proteine, vitamine si minerale din alimentele pe care le consuma. In special, vitamina C, vitamina D si zincul sunt importante pentru sustinerea sistemului imunitar.

Fructele si legumele proaspete sunt o sursa bogata de vitamine si minerale. Incurajeaza copilul sa consume legume si fructe variate in fiecare zi, iar daca este nevoie, poti adauga suplimente alimentare cu vitamine si minerale - medicul pediatru te poate sfatui in aceasta privinta.

  1. Incurajeaza copilul sa faca sport

Exercitiile fizice sunt esentiale pentru mentinerea unei sanatati bune si pentru sustinerea sistemului imunitar. Incurajeaza copilul sa fie activ cel putin 60 de minute pe zi. Puteti merge in parc, sa faceti plimbari lungi pe jos sau cu bicicletele si il poti inscrie la un sport: inot, tenis, baschet, dansuri - orice il atrage pe el.

Nu uita ca activitatile in aer liber au beneficii suplimentare in ceea ce priveste sustinerea sistemului imunitar. Aerul curat si soarele sunt surse de vitamina D, foarte importanta pentru imunitate.

  1. Asigura-te ca juniorul doarme suficient

Somnul este important pentru recuperarea organismului si pentru sustinerea sistemului imunitar. Asigura-te ca micutul tau are un program de somn regulat si ca doarme suficient timp. In cazul prescolarilor, este vorba de minimum 12 ore de somn pe zi. Copiii de varsta scolara au nevoie de aproximativ 10-12 ore de somn pe noapte, in timp ce adolescentii au nevoie de aproximativ 8-10 ore de somn pe noapte.

Daca micutul tau are probleme cu somnul, iar tu ai incercat deja sa aplici toate recomandarile legate de limitarea timpului petrecut pe ecrane sau de rutina de somn, discuta cu medicul pediatru pentru a identifica eventualele cauze si solutiile.

  1. Incurajeaza copilul sa se spele pe maini si sa respecte regulile de igiena

Pastrarea igienei personale este importanta pentru prevenirea infectiilor si bolilor. Incurajeaza copilul sa se spele pe maini in mod regulat, in special dupa ce a fost in contact cu oameni sau obiecte care pot fi contaminate. Spalatul pe maini trebuie sa intre in reflex la intoarcerea acasa din oras, inainte de masa sau dupa jocul cu animale.

De asemenea, asigura-te ca juniorul tau respecta regulile de igiena, cum ar fi acoperirea gurii si a nasului in pliul cotului atunci cand stranuta sau tuseste.

  1. Asigura-te ca juniorul tau primeste vaccinurile necesare

Vaccinurile sunt esentiale pentru protejarea copilului tau impotriva unor boli infectioase grave. Asigura-te ca cel mic primeste toate vaccinurile necesare, conform programului de vaccinare recomandat de medicul pediatru.

Schema nationala de vaccinare cuprinde vaccinuri eficiente impotriva unor afectiuni severe de tipul difteriei, tetanosului, poliomielitei sau tusei convulsive. Discuta cu medicul despre oportunitatea administrarii vaccinurilor suplimentare de tipul celui care previne infectia cu rotavirus, varicela, infectia cu pneumococ si asa mai departe. Desi perfect sigure pentru majoritatea populatiei, exista si copii care pot avea contraindicatii medicale la administrarea unora dintre vaccinurile de pe piata.

  1. Redu stresul

Stresul poate afecta sistemul imunitar al copilului tau si poate creste riscul de infectii si boli. Incurajeaza copilul tau sa faca activitati care reduc stresul, cum ar fi sportul, jocurile in aer liber, lectura sau muzica. Discuta cu el, in permanenta, despre situatiile care i se par dificile sau despre conflictele in care a intrat. Prin comunicare si o abordare pozitiva, il poti ajuta sa nu isi mai faca atat de multe griji.

Sustinerea sistemului imunitar al copilului tau este esentiala pentru sanatate si prevenirea infectiilor si a bolilor. Ai grija de corpul, mintea si sufletul copilului si vei avea un junior sanatos si fericit.

 

Sursa foto: Shutterstock

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Cuvantul belsug provine din maghiara.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-De ce e proaspat aerul?
-Pentru ca-i de azi.

› vrei mai mult