Cum sa ma protejez de canicula?

14 iulie 2022, 15:41

Cum sa ma protejez de canicula?

Canicula nu ne da deloc pace, dar pana la urma nu e ceva atat de neobisnuit in timpul verii. Temperaturile peste 30 de grade Celsius sunt destul de greu de suportat, mai ales cand si umiditatea aerului este ridicata. Tocmai de aceea este important sa stim cum sa ne protejam de canicula.

Disconfortul termic poate fi diminuat

Stii cum e cand ai febra si simti ca arzi din interior spre exterior? Ai remarcat probabil ca aceeasi senzatie o ai si cand este foarte, dar foarte cald afara. Corpul, de obicei, isi regleaza temperatura singur, in functie de temperatura ambientala, pentru a ramane la o temperatura de aproximativ 37 de grade Celsius. Cand este foarte cald, transpiram abundent si astfel corpul se mai raceste. Cand este canicula, insa, de obicei este si umiditate foarte mare; atunci transpiratia nu se poate evapora, iar corpul nu se mai raceste si disconfortul este mult accentuat.

Poti, insa, sa diminuezi acest disconfort si sa te protejezi de canicula in cativa pasi simpli ca o joaca de copil.

Cum te protejezi de efectele caniculei

Este esential sa bei multa apa si alte lichide atunci cand este canicula. Primul instinct este sa bei ceva rece, insa socul termic poate fi atat de mare, incat vei resimti caldura si mai rau. Uneori este indicat sa bei ceva cald sau la temperatura camerei, pentru a te mentine hidratat.

Stai cat mai mult la umbra sau intr-un mediu racoros, bine ventilat sau cu aer conditionat. Daca simti ca temperatura ridicata de afara te copleseste, intinde-te la umbra, cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii.

Poarta haine lejere si deschise la culoare, care sa nu atraga si mai mult razele de soare si sa se incinga pe tine.

Evita efortul fizic atunci cand este foarte cald afara; nu este deloc indicat nici macar sa te plimbi la orele de varf, cu atat mai putin sportul, alergatul sau alte activitati care presupun expunerea la soare. In zilele cu canicula chiar si la umbra poate fi irespirabil, asa ca poate este mai bine sa ramai in interior pana cand trec orele „de foc”.

Cand esti afara in zilele cu temperaturi caniculare foloseste creme cu SPF pentru a-ti proteja pielea de razele UV si de aerul foarte fierbinte. Nu uita, de asemenea, sa iti acoperi capul cu o esarfa deschisa la culoare, o sapca sau o palarie.

Efectele caniculei asupra organismului pot fi foarte neplacute

Fie ca faci efort, fie ca nu, este important sa consumi cat mai multe lichide. Doua, patru pahare de apa pe ora pot sa scada disconfortul resimtit in zilele toride.

Ventilatorul poate face caldura mai usor de suportat, insa nu previne supraincalzirea corpului. Cel putin nu la fel de bine ca aerul conditionat.

Corpul iti va transmite semnale atunci cand sufera din cauza caldurii excesive. Poti sa experimentezi crampe musculare, transpiratie excesiva, stari de ameteala sau slabiciune, sete pronuntata, stari de greata si dureri de cap, accelerarea pulsului si „scurtarea” respiratiei.

In zilele cu canicula insolatia este mai aproape decat ai crede, chiar si atunci cand nu stai, efectiv, la soare. Este bine, prin urmare, sa te protejezi de caldura excesiva cum poti mai bine, chiar daca nu sunt pe langa tine parintii sa iti atraga mereu atentia.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pestele gaina (Zeus faber) - cunoscut si sub numele de dulgherul, traieste pe coastele Marii Negre. Numele sau popular ii vine de la forma radiilor inotatoarelor, alungite de forma penelor de gaina. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult

Bancul zilei

Imediat ce a auzit soneria, bunica lui Bula s-a dus la usa si s-a
uitat pe vizor:
-"Fugi si ascunde-te" ii zice lui Bula "invatatoarea ta e aici, cred
ca vrea sa stie de ce nu te-ai dus azi la scoala!"
La care Bula:
-"Ascunde-te, tu, bunico, i-am spus ca ai murit!!

› vrei mai mult