Cum sa le spunem copiilor despre ce se intampla in Ucraina

2 martie 2022, 17:39

Razboi Ucraina


Pe masura ce conflictul din Ucraina escaladeaza, copiii vad imagini si aud informatii la stiri care le induc sentimente de nesiguranta, frica si anxietate, pe care parintii este important sa le poata gestiona. Specialistii în sanatate psiho-emotionala din cadrul Organizatiei Salvati Copiii spun ca la varste mici, copiii nu înteleg pe deplin ce se întampla în Ucraina si au multe întrebari privind imaginile, povestile sau discutiile la care sunt martori.

 

Cercetarile la nivel global efectuate în trecut de Organizatia Salvati Copiii în ceea ce priveste conflictele din Iraq si Siria au scos la iveala relatari sfasietoare ale copiilor care se simteau îngroziti de bombardamente si atacurile aeriene, care se simteau nesiguri în privinta zilei de maine si nefericiti ca nu puteau sa mearga în continuare la scoala. Majoritatea copiilor care au participat la aceste cercetari au aratat semne de suferinta emotionala severa.

 

Ce se întampla în aceste zile este înfricosator nu numai pentru copii, cat si pentru adulti. Daca ignoram sau evitam subiectul, copiii nostri se vor simti si mai singuri si speriati, ceea ce le va afecta starea de sanatate fizica si psiho-emotionala. Prin urmare, este important sa avem cu ei discutii deschise si oneste, ca sa-i ajutam sa înteleaga mai bine ceea ce se întampla.

 

Va prezentam în continuare 5 idei de baza despre cum si cand sa discutati cu copiii despre conflictul armat:

 

1. Opriti-va din ceea ce faceti si ascultati-va copilul atunci cand vrea sa va vorbeasca
Oferiti-le copiilor ocazii sa va povesteasca despre ceea ce stiu, despre cum se simt si ce vor sa va întrebe. Este posibil ca imaginea lor de ansamblu sa difere foarte mult de a dumneavoastra, asa ca aveti rabdare sa va povesteasca ceea ce cred si ce au vazut sau au auzit.

 

2. Adaptati-va povestea în functie de varsta copilului
Este important sa aveti mereu în minte care este varsta copilului dumneavoastra, atunci cand purtati astfel de conversatii. Copiii mici s-ar putea sa nu înteleaga notiunea de conflict armat si vor avea nevoie de o explicatie pe întelesul lor. La fel de important este sa nu cadeti în capcana de a da prea multe detalii sau explicatii, deoarece îi puteti îngrijora suplimentar.

 

3. Validati emotiile
Este important sa se simta întelesi într-o conversatie. Prin urmare, nu-i judecati si nici nu le luati în deradere opiniile. Atunci cand le oferim copiilor ocazia sa-si exprime îngrijorarile în cadrul unei discutii deschise si oneste, le oferim un sentiment de siguranta si linistire.

 

4.Asigurati-i ca adultii de pretutindeni lucreaza din greu ca sa rezolve situatia 
Este important sa le reamintim copiilor ca aceasta problema nu este responsabilitatea lor. Ca nu trebuie sa se simta vinovati ca ei pot sa se joace cu prietenii lor, sa se întalneasca cu ei si sa faca lucruri care le aduc bucurie. În plus, este important sa va mentineti calmul atunci cand veti purta aceasta conversatie cu ei. De multe ori, copiii imita emotiile parintilor, asa ca atunci cand dumneavoastra sunteti stresat în legatura cu o situatie, este probabil ca si copiii sa se simta stresati.

 

5. Dati-le ocazia sa ajute într-un mod practic
Daca vor sa ajute, sustineti-i. Copiii care au ocazia sa-i ajute pe cei afectati de un conflict armat se simt ca si cum ar fi parte din rezolvarea situatiei. Prin urmare, încurajati-i sa stranga fonduri, sa trimita scrisori catre factorii locali de decizie sau sa conceapa mici campanii prin care sa ceara pacea în regiunea afectata.

 

CONTEXT

 

 Echipele Salvati Copiii Romania au acordat asistenta umanitara pentru 1.175 de copii refugiati din Ucraina, în punctele de frontiera de la Sighet, Siret, Giurgiulesti si Isaccea si în centrele de azilanti. Lor li se adauga aproximativ 1.095 de adulti, în special mame. Organizatia Salvati Copiii Romania este prezenta si în centrele pentru refugiati din Maramures, Suceava si Galati, unde acorda ajutor umanitar persoanelor stramutate din Ucraina - pachete alimentare, produse de igiena personala, jucarii, haine si încaltaminte - precum si asistenta juridica.

 

  • Isaccea - Pentru ca ajung preponderent mame cu copii, a fost amenajat un spatiu de tipul Mama si copilul. 

  • Sighet/somcuta Mare - Salvati Copiii a asigurat masa calda la pranz pentru copii si adulti, majoritatea femei.

  • Siret – Salvati Copiii a acordat asistenta umanitara copiilor refugiati sia facut demersuri pentru amenajarea unor spatii speciale pentru copii

 

Nevoi identificate la frontiera, de echipele Salvati Copiii Romania:

  • Persoanele care se refugiaza din Ucrainaau nevoie de informatii clare despre procedura de azil si despre regimul de tranzit;

  • E nevoie de consiliere psihologica – atat la frontiera, cat si în centre, sunt situatii dramatice, carora copiii le fac fata cu greu;

  • Este nevoie de materiale de prima necesitate: paturi, caciuli, manusi, medicamente, hartie igienica, saci menajeri.

 

Ce pot face cei care vor sa ajute:

 

  •  Sa sprijine programul de asistenta umanitara, printr-o donatie AICI;

  • Sa duca informatia mai departe;

  • Sa ramana empatic si solidar, conteaza pentru noi!

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


In aceasta zi vei ajuta parintii la curatenia in casa. Dar ca sa fii cu adevarat de ajutor, fa doar ce iti cer parintii si nu incerca sa te bagi in lucruri serioase.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Toti bebelusii se nasc cu ochii albastri. Dupa cateva ore de la nastere, culoarea se poate schimba. Majoritatea oamenilor ajung pana la urma sa aiba ochi de alta culoare.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Nu mai stiu ce mi-a zis nevasta-mea:
Sa beau o bere si sa vin la 12, sau sa beau 12 beri si sa vin la 1?

› vrei mai mult