Cum sa iti intaresti imunitatea primavara

6 aprilie 2017, 17:50

Lunile de iarna, cand abundenta de legume si fructe proaspete nu mai este aceeasi ca in celelalte anotimpuri, dar si pentru ca organismul trebuie sa faca fata temperaturilor scazute, imunitatea organismului are de suferit.

Primavara este momentul in care poti pune sistemul imunitar pe picioare. In primul rand, poti apela la legumele si verdeturile pline de vitamine.

Cum sa iti intaresti imunitatea primavara


Vitamine si minerale care imbunatatesc sistemul imunitar

Vitamina C este importanta pentru ca ajuta corpul nostru in lupta impotriva infectiilor. Este un antioxidant care protejeaza celulele imunitare (numite fagocite), care au rol de a distruge bacteriile. Aportul zilnic recomandat pentru adulti este de aproximativ 45 mg, dar aceasta variaza in functie de varsta. Vitamina C se gaseste in patrunjel, citrice, ardei, broccoli, spanac, macris.

Vitamina A are un rol important in protejarea sistemului respirator, gastro-intestinal si a tractului urinar, dar si a pielii. Actioenaza si ca un scut contra bacteriilor. Se gaseste in
dovleac, cartofi dulci, morcovi, spanac, dar si in lapte si in ficat de pasare.

Vitamina E este, de asemenea, un antioxidant care protejeaza fagocitele. Zincul contribuie la producerea de celule albe, care sunt ca niste “soldati” care fac parte din sistemul nostru imunitar, avand rolul de a distruge “invadatorii”. Doza zilnica recomandata variaza in functie de varsta. Printre surse bune de zinc se numara stridiile, midiile, carnea de vita, de pui, nautul si semintele de dovleac.


Celulele albe din sange au, de asemenea, nevoie de cupru pentru ca sa se inmulteasca. Alimente care cntin acest mineral sunt ficatul, stridiile, nucile de caju, semintele de floarea-soarelui, alunele, migdalele, lintea si ciupercile.

Fierul este un mineral care are o importanta deosebita pentru intarirea imunitatii. Prea putin fier in organism duce la scaderea de celule albe din corp, in timp ce excesul de fier perturba activitatea celulara a organismului, putand sa devina toxic. Este insa putin probabil ca excesul de fier sa provina din alimente. O problema destul de des intalnita este insa carenta acestui mineral. Copiii, adolescentii si femeile cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani sunt persoanele mai predispuse la lipsa de fier. Fierul se gaseste in carnea rosie, in midii, pui, sfecla rosie, ficat de pasare, tofu, fasole, naut, spanac.


Si vitamina D, care este metabolizata de organism in urma expunerii la soare, este foarte importanta pentru mentinerea imunitatii.

Suplimentele alimentare, de ajutor

Pentru intarirea imunitatii poti recurge si la o cura cu suplimente alimentare. Fiterman a creat Proimmunity, suplimente alimentare pentru funtionarea normala a sistemului imunitar, cat si pentru reducerea perioadei de imbolnavire. Contin propolis, echinacea si vitamina C, extract concentrat de soc, o forma organica de zinc, usor absorbabila de catre organism.


Se gasesc fie sub forma de sirop, potrivit pentru copii cu varsta de peste 1 an, fie sub forma de capsule, potrivite pentru copii cu varsta de peste 7 ani. Suplimentele pot fi administrate, alaturi de o dieta echilibrata, pentru intarirea sistemului imunitar, in special in sezonul rece, sau ca adjuvant in perioadele de convalescent.


Pentru functionarea normala a sistemului imunitar se recomanda administrarea in special in sezonul rece, in cure de 2 saptamani, alternate cu perioade egale de pauza, dupa cum urmeaza: pentru copii cu varste intre 1-3 ani, cate 5 ml pe zi, pentru copii cu varste intre 4-6 ani, cate 5-10 ml pe zi, iar pentru copii peste 7 ani, cate 10-15 ml pe zi. La aceasta categorie de varsta poate fi utilizat si Proimmunity capsule - in cure de 2 saptamani, alternate cu perioade egale de pauza: cate 2 capsule pe zi.

In administrare continua se recomanda administrarea a cate 2,5 ml Proimmunity sirop pe zi pentru copii cu varste intre 1 si 3 ani, cate 2,5-5 ml pe zi pentru copii cu varste intre 4 si 6 ani si cate 5-7,5 ml pe zi pentru copii peste 7 ani. Din nou, la aceasta categorie de varsta poate fi utilizat si Proimmunity capsule, cate 1 capsula pe zi.

Pentru mai multe detalii, vizitati: www.proimmunity.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Aceasta zi poate deveni foarte eficienta pentru tine, daca ai destula rabdare si tenacitate. S-ar putea ca acest lucru sa iti dea multe batai de cap, deoarece stai cam prost la acest capitol. Tot ce trebuie sa faci este sa te concentrezi si sa te focusezi doar asupra acestui lucru, sa nu te pierzi cu firea.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Crocodilul nu poate scoate limba.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Seful este persoana care vine la timp la serviciu in ziua in care tu intarzii si tot seful este persoana care intarzie in acele zile in care tu vii la timp sau chiar mai devreme.

› vrei mai mult