Cum sa citesti corect eticheta unui produs alimentar

19 februarie 2024, 17:50

Cumparaturi magazin

Atunci cand te afli in fata rafturilor din supermarket si iti alegi produsele, este esential sa fii informat cu privire la ceea ce cumperi. Citirea etichetelor produselor alimentare este un pas crucial in acest proces.

Iata zece aspecte importante pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand examinezi o eticheta:


1. Scopul principal al citirii etichetei

Este de a obtine informatii despre produs. De la ingrediente pana la informatii nutritionale, eticheta furnizeaza o gama larga de detalii importante.


2. Valoarea energetica

Caloriile per portie sau per 100g sunt adesea listate sub rubrica "Valoare energetica". Acest lucru te ajuta sa iti evaluezi aportul caloric in functie de portia consumata.


3. Data de expirare

Este important sa observi data de expirare a produsului pentru a te asigura ca il consumi inainte sa isi piarda calitatile sau sa devina periculos pentru sanatate.


4. Simbolul ecologic certificat

Acest simbol indica faptul ca produsul respecta anumite standarde ecologice si este posibil sa fie produs organic sau sa respecte alte criterii ecologice.


5. Lista de ingrediente

In sectiunea "Ingrediente" vei gasi lista completa a componentelor produsului. Este important sa fii atent la acest lucru, in special daca ai alergii sau intolerante alimentare.


6. Cantitatea neta

Cantitatea totala de produs din ambalaj este indicata pe eticheta. Este esential sa stii cat primesti in schimbul banilor pe care ii platesti.


7. Aditivii alimentari

Substantele chimice adaugate pentru a prelungi durata de conservare sau a imbunatati aspectul produsului se gasesc inscrise pe lista ingredientelor produsului, pe eticheta acestuia. Prin consultarea atenta a etichetei, putem manca constient si, eventual evita acele componente, inclusiv aditivi, care dintr-un motiv sau altul nu corespund conceptiilor noastre referitoare la o alimentatie sanatoasa.


8. Informatii despre alergeni

Aceste informatii trebuie sa se gaseasca pe eticheta si sa avertizeze asupra prezentei alergenilor comuni in produs, permitandu-ti astfel sa iei decizii informate in cazul in care ai alergii alimentare.


9. Colorantii alimentari

Anumite ingrediente precum E100, curcumina, sunt coloranti care pot fi inclusi in produs. De exemplu E100 nu este considerat periculos. Dar este important sa stii despre acestia si sa intelegi nivelul de siguranta asociat cu fiecare.


10. Studiile despre produs

In timp ce informatiile suplimentare despre un produs sunt utile, este important sa retinem ca unele informatii, cum ar fi studiile stiintifice, aproape niciodata nu sunt incluse pe eticheta, deoarece producatorul nu este obligat sa le adauge pe eticheta.

Citirea cu atentie a etichetelor produselor alimentare te poate ajuta sa faci alegeri mai sanatoase si mai constiente atunci cand iti faci cumparaturile. Este un pas mic, dar esential, spre o alimentatie mai echilibrata si un stil de viata sanatos.

Testeaza-ti cunostintele despre ce ai citit mai sus

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In vremea lui Petru cel Mare se platea taxa pentru lungimea barbii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Era o data unul in tren si se ducea la baie.Fiind prost intra in toilete, se vede in oglinda si zice ca e cineva inauntru.Dar nu era nimeni
altcineva decat el.
Sta la usa o ora, doua, trei dar nu iese nimeni, nici nu avea cine.
Norocul lui este ca pe atunci trecea pe acolo contrololul cu un politist.
Omul:Domnule politist este un om in toilete care nu mai iese. Sta acolo de trei ore si nu mai iese.
Politistul intra si spune(si el prost):Sa traiti domn sef.
vazandu-se si el in oglinda.

› vrei mai mult