Cum sa alegi cele mai potrivite jucarii pentru copiii mici

12 februarie 2021, 16:54

Disney plus

Jucariile sunt indispensabile pentru dezvoltarea micutului tau. Exista cateva reguli pe care trebuie sa le respecti atunci cand alegi jucariile, de exemplu, sa optezi pentru cele care se potrivesc cel mai bine etapei de dezvoltare a copilului tau. O jucarie buna trebuie sa fie o sursa de descoperire si distractie, de aceea alegerea acesteia nu este un lucru usor. Atunci cand un copil se joaca, aceasta activitate nu are doar rol de divertisment, asa cum este in cazul adultilor. Pentru copil, joaca este o oportunitate de a-si exersa mintea, de a-si exercita puterea si este un element esential pentru dezvoltarea lui fizica, emotionala, intelectuala, pentru cresterea nivelului creativitatii si dezvoltarea imaginatiei. Iata cum sa alegi cele mai bune jucarii in functie de varsta copilului.

Varsta: 4-8 luni

Bebelusul invata in aceasta perioada sa-si foloseasca mainile in mai multe moduri: simte, zgarie, trage, apasa, da drumul. O salteluta de joaca ii va oferi ocazia sa faca gesturile care il atrag la aceasta varsta. Alterneaza pozitiile pe burta si pe spate, pana cand va reusi sa se intoarca singur de pe o parte pe cealalta. Ofera-i animale de cauciuc care fac zgomot atunci cand sunt apasate sau jucarii cu sunete diverse. O oglinda ii va fi utila pentru a-si descoperi chipul. Seara, o cutie muzicala sau un carusel il va ajuta sa adoarma.

Varsta: 8-12 luni

Copilul poate sta intr-un tarc, cu jucariile in jurul sau. Aruncarea lucrurilor cat mai departe si cat mai des posibil este pentru el o activitate amuzanta, deci nu ar trebui sa te enervezi. Da-i jucarii care nu se vor sparge, precum aceste jucarii Disney originale din plus, animale de cauciuc, cuburi din plastic, papusi. Sunt potrivite, de asemenea, jocurile de stivuit, jucariile multifunctionale si interactive, cuburile si cutiile. La aceasta varsta, incepe sa se tarasca si se bucura de obiecte mici pe care le poate tine intr-o mana in timp ce se misca.

Varsta: 12-18 luni

Antemergatoarele cu diverse sunete, decorate cu animalute, pe care se poate sprijini, il pot ajuta sa aiba incredere sa faca primii pasi. De asemenea, copilului de aceasta varsta ii va placea sa traga jucarii la capatul unei sfori. Carticelele senzoriale si cu diverse sunete asociate imaginilor (strigatele animalelor, vantul, ploaia, instrumentele muzicale etc.), masinile mici si jocurile Lego Duplo sunt potrivite pentru aceasta varsta.

Varsta: 18 luni-24 de luni

In aceasta perioada, copilul vrea sa atinga totul, sa alerge, sa faca zgomot. Ofera-i un cal pe roti ori o tricicleta fara pedale pentru a se deplasa. Pentru perioadele de calm isi poate exersa abilitatile precum logica si motricitatea fina cu ajutorul unor puzzle-uri din lemn, al unor jucarii pentru sortare sau de tip incastru (cutie al carei capac este gaurit in diverse forme in care intra piese corespunzatoare). Nu in ultimul rand, de la 18 luni, unui copil ii place sa i se spuna povesti scurte.

Varsta: 24 de luni-36 de luni

Pana la aceasta varsta, baietilor si fetelor li se ofera de obicei aceleasi jucarii. Dar, de la doi ani, multe persoane le ofera fetelor papusi si baietilor masini. Insa, multe fete se bucura sa se joace cu masinile de jucarie, la fel cum unii baieti se bucura sa aiba grija de un urs sau de o papusa si nu este nimic in neregula. Aceasta este varsta la care copiii incep sa imite parintii si adultii din jurul lor: sa conduca o masina, sa vorbeasca la un telefon de jucarie, sa plece la cumparaturi, sa trateze ursuletul de plus bolnav. La aceasta varsta, poti sa oferi copilului carticele cu autocolante, markere, creioane colorate, lut pentru modelat. Pentru exercitiile fizice, copiii se bucura de tricicleta, trotineta, iar, cand sunt obositi, se uita pe carti ilustrate.

Varsta: 3 ani

Aceasta este epoca in care, de obicei, imaginatia este debordanta. O rochie lunga si o coroana transforma fetita intr-o printesa; cu o esarfa si o pelerina, baietelul devine pirat. Unii copii adora sa se deghizeze, altora nu le place aceasta activitate. Dar cartile ii intereseaza din ce in ce mai mult: uitandu-se la imagini, ei insisi inventeaza povesti. Le plac jocurile de constructie, puzzle-urile mari si cartile de colorat din ce in ce mai complicate.

 

Cu numarul mare de jucarii pentru copii existent pe piata, nu este de mirare ca parintilor nu le este intotdeauna usor sa decida ce obiect sa le ofere baietelului sau fetitei lor. Varsta, mediul de viata, dar si etapa de dezvoltare sunt cele mai importante criterii de luat in considerare inainte de o astfel de achizitie.

 

Sursa foto: Shutterstock

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Mancarimea pe care o avem de la intepatura tantarului este cauzata de saliva eliberata de tantar inainte sa suga sangele. Aceasta saliva contine o substanta chimica care actioneaza ca un anestezic. La scurt timp se declanseaza o alergie ce ne provoaca mancarimi.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Cum recunosti o blonda din 100 de blonde?

Nu potzi, toate sunt la fel.

› vrei mai mult