Crestere alarmanta a numarului de copii victime ale cyberbullying-ului: hartuire, amenintari si expunere publica

11 februarie 2025, 13:02

Eveniment cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet 2025

• 50% dintre copii spun ca li s-au adresat cuvinte jignitoare, ofensatoare, insulte, porecle care le-au provocat teama, iar 45% dintre acestia afirma ca acest lucru li s-a intamplat in ultima luna.

• Aproximativ 50% dintre copiii victime ale cyberbullying-ului se asteapta ca agresiunile sa se repete in viitorul apropiat.

• 6 din 10 copii spun ca sunt afectati de experientele negative avute online.

• 26% dintre copii spun ca au avut dificultati de a adormi dupa un incident online, 6% afirmand ca acest lucru se intampla frecvent.

• 8 din 10 copii au simtit cel putin o data ca pierd timpul pe internet in loc sa se concentreze pe activitati mai productive, pentru 3 din 10 acest lucru intamplandu-se cu o frecventa foarte ridicata.

• Copiii care au fost victima a cel putin unui tip de cyberbullying au avut, intr-o masura semnificativ mai ridicata comparativ cu ceilalti, dificultati de concentrare, sunt nelinistiti cand trebuie sa mearga la scoala sau se gandesc sa lipseasca, se simt lipsiti de speranta, afirma ca au cosmaruri sau ca s-au gandit sa isi faca rau.

Desi bullying-ul traditional ramane o problema majora in mediul scolar, prezenta tot mai mare a copiilor in mediul digital a amplificat si diversificat formele de hartuire, facand ca cyberbullying-ul sa fie si mai greu de controlat, expunand copiii la un stres continuu, indiferent de locul in care se afla. Datele recente arata o crestere alarmanta a fenomenului: 50% dintre copii afirma ca au fost insultati sau jigniti online, comparativ cu 40% in studiul de acum doi ani, iar 41% au fost tinta zvonurilor si barfelor raspandite pe platformele de socializare. Mai ingrijorator, aproape 10% dintre copii au fost expusi public prin distribuirea unor imagini intime sau mesaje private, ceea ce poate avea consecinte devastatoare pe termen lung.

Aceasta realitate este sustinuta de analiza Organizatiei Salvati Copiii (finalul anului 2022), care arata ca bullying-ul in scoala si perpetuarea lui in mediul online afecteaza emotional, an de an, sute de mii de elevi. Fie ca devin victime ale violentei fizice si ale amenintarilor sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), fie ca asista in calitate de martori (82%) sau chiar recunosc ca au comis astfel de fapte (27%), impactul psihologic asupra lor este profund si de durata.

Aceste date au fost prezentate de Organizatia Salvati Copiii Romania cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet 2025, intr-un eveniment ce aduce in prim-plan impactul agresiunii online asupra sanatatii emotionale a copiilor si urgenta unor masuri eficiente de protectie. Prezenta cercetare a fost efectuata cu sprijinul financiar oferit de NEPI Rockcastle.

Totodata, aceste cifre demonstreaza faptul ca agresiunea online nu mai este un incident izolat, ci o problema sistemica, care necesita interventie rapida atat la nivel educational, cat si legislativ.

Cyberbullying-ul este o forma de agresiune online intre persoane de statut egal, caracterizata prin intentionalitate si repetitie. Acesta variaza in intensitate si provoaca victimei o stare de temere. Se manifesta prin utilizarea tehnologiilor digitale, cum ar fi platformele de socializare, mesajele text, apelurile video si e-mailurile, avand scopul de a hartui, intimida, umili sau afecta emotional o persoana.

Expunerea constanta la agresiune online are consecinte grave asupra copiilor si adolescentilor. Studiile anterioare realizate de Salvati Copiii arata ca peste 50% dintre adolescenti care au apelat la consiliere au manifestat anxietate severa, iar cazurile extreme au inclus chiar tentative de suicid. Dincolo de impactul emotional, cyberbullying-ul afecteaza si performantele scolare, relatiile sociale si stima de sine a copiilor.

Nevoia urgenta de masuri concrete

Cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet 2025, Organizatia Salvati Copiii, prin Centrul de resurse pentru protectia copiilor pe Internet, co-finantat de Comisia Europeana, a organizat o dezbatere ampla alaturi de reprezentanti ai autoritatilor si parteneri. Evenimentul a fost dedicat analizarii strategiilor necesare pentru combaterea agresiunii online. Adolescentii prezenti au avut ocazia sa-si impartaseasca experientele si sa discute cu specialisti despre cele mai eficiente solutii de protectie in mediul digital.

„Cyberbullying-ul nu este doar un fenomen digital, ci o forma de violenta reala, cu impact profund asupra sanatatii emotionale a copiilor. Este esential sa dezvoltam politici publice care sa le ofere acestora protectia necesara si sa ii educam pe parinti si profesori pentru a interveni eficient. Observam o crestere alarmanta a cazurilor de cyberbullying raportate de adolescenti, ceea ce ne arata cat de vulnerabili sunt in fata acestui fenomen”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.

Apel catre cadrele didactice: Implicare activa in prevenirea fenomenului

„Am 14 ani si, la inceput, mi s-a parut amuzant cand cineva a creat un cont fals cu numele meu. Dar apoi a inceput sa posteze lucruri pe care nu le-am spus niciodata, imagini trucate si mesaje jenante. Toata lumea a ras, dupa... prietenii s-au indepartat si am ajuns ... singur, sa nu mai vreau sa merg la scoala. Nu stiam cui sa cer ajutor, imi era rusine si frica. Am scris la oradenet.ro, am realizat ca nu sunt singur si ca exista solutii”, marturiseste un adolescent care a apelat la linia de consiliere pusa la dispozitie de Salvati Copiii.

Acesta este doar unul dintre miile de cazuri care arata impactul emotional profund al agresiunii online asupra copiilor.

Pentru a combate agresiunea online, Salvati Copiii Romania invita toate cadrele didactice din invatamantul preuniversitar sa organizeze sesiuni de informare cu elevii, folosind materialele educationale gratuite disponibile pe platforma https://oradenet.ro/resurse/lunasigurantei2025/. In scolile unde astfel de sesiuni au fost implementate, s-a observat o reducere semnificativa a fenomenului de bullying si o crestere a nivelului de incredere al elevilor in a raporta situatiile problematice.

CONTEXT SI INTERVENTIA SALVATI COPIII

In cadrul liniei de consiliere disponibila pe https://oradenet.ro/linia-de-consiliere/, care se adreseaza in principal copiilor si adolescentilor care sunt afectati de probleme in mediul digital, au fost primite peste 13.500 de solicitari, subiectele cele mai des intalnite fiind nevoia de educatie media, identitate online, cyberbullying-ul si abilitatile tehnice.

Salvati Copiii Romania continua sa sprijine copiii prin:
✔ Centrul de resurse pentru protectia copiilor pe Internet, disponibil pe platforma oradenet.ro – resurse educationale pentru profesori, specialisti, parinti si elevi;
✔ Linia de consiliere – serviciu gratuit pentru copii, parinti, profesori, si specialisti;
✔ Linia de raportare esc_ABUZ – unde utilizatorii pot semnala continut online daunator, legal si ilegal.

comunicat oficial

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Inima unei pasari bate de 400 de ori pe minut cand aceasta se odihneste si de 1000 de ori pe minut cand zboara.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O fata nu suporta o colega deoarece colega era rautacioasa si paracioasa. Atunci fata a scris pe o foaie ca colega ei e paracioasa . Colega a spus:
- Te spun lu doamna !

› vrei mai mult