Copiii si jocurile online

5 aprilie 2019, 15:26

Un subiect controversat, actual si dezbatut intens de catre parinti, educatori si psihologi – este sau nu benefic pentru copii sa joace diverse jocuri online? Odata cu aparitia internetului, tentatia jocurilor online nu a putut fi stavilita, fie ca vorbim despre adulti sau despre copii. Iar copiii sunt cei mai inversunati jucatori din cel putin doua motive: au mai mult timp si mai putine griji, iar la copii placerea jocului este mult mai intensa decat la adulti.

Pentru cei care sustin ca jocurile online sunt daunatoare copiilor, iata o veste buna: la nivel global, de la aparitia internetului ("In 1992 era dejaconectat calculatorul cu numarul 1.000.000") au crescut peste 3 generatii de copii si tineri care s-au jucat online, au devenit adultii de astazi si sunt bine, sanatosi. Acesti adulti au determinat evolutii fabuloase in multe domenii, in special in domeniul tehnologiei. Iar tehnologia avansata a determinat evolutia celorlalte domenii importante in viata oamenilor. Asa incat, iata, blamatele jocuri online au dezvoltat la copiii de-acum 30 de ani calitati care ulterior au miscat omenirea.

DA! Dar cu moderatie

Copiii adora jocurile online, iar parintii se incrunta ingrijorati cand se pierde atat de mult timp cu joaca la computer. Oare e un timp pierdut, sau unul castigat? in fond, acelasi timp l-ar putea pierde si jucandu-se cu jucarii, sau privind la TV, sau alergand pe-afara. Deci nu timpul e problema. Atunci de ce atata ingrijorare? Teama de a nu deveni dependenti de jocuri ar putea fi un motiv serios. Totusi, ca in orice actiune, si aici este nevoie de moderatie. Niciun exces, in nicio directie, nu e indicat – indiferent daca suntem adulti sau copii. Cu un program bine stabilit si atent verificat, jocurile online ar putea fi extrem de benefice pentru copiii nostri, pentru ca prin aceste jocuri ei se bucura, se relaxeaza, capata diverse aptitudini si chiar invata.

Beneficiile jocurilor online

· Cresterea capacitatii copilului de a opera cu usurinta un computer, capacitate care ulterior ii va fi foarte necesara;

· Competitivitatea – copilul isi doreste sa fie mai bun, sa-si depaseasca adversarii si sa castige. Se dezvolta astfel spiritul lui competitiv, iar cand e invingator copilul capata stima de sine – trasatura importanta in formarea caracterului sau;

· Socializare – in cazul jocurilor online cu alti copii, in echipe sau individual, micul jucator va socializa, se va imprieteni online cu altii de varsta lui. si odata cu socializarea apare abilitatea copiilor de a juca in echipa si de a gestiona atat relatia cu colegii de grup, cat si cea cu adversarii din joc. Iar aceasta abilitate ii va folosi mult in viata reala;

· Logica - exista o serie de jocuri disponibile online care se concentreaza pe provocarea mintii individului care le joaca. Acestea sunt adesea denumite jocuri "logice" si au rolul de a imbunatati intelectul unui copil.

Asa incat, cu atatea tentatii virtuale, jocurile care dezvolta abilitatile copiilor reprezinta cel mai nevinovat divertisment. Nici adultii nu rezista acestei distractii, cele mai tentante si des accesate fiind jocurile de cazino online NetBet destinate exclusiv persoanelor majore. Astfel, intr-o lume virtuala atat de diversa si usor accesibila este dificil sa-i tinem la distanta pe cei mici. Rolul nostru este acela de a controla atent genul de jocuri abordate de copii si timpul petrecut online. Moderatia e cuvantul magic.

Siguranta pe internet

Indicat ar fi ca grija parintilor sa se indrepte nu asupra jocurilor, ci asupra sigurantei micilor jucatori in mediul virtual. Sunt necesare cateva precautii pentru a-i proteja de diverse abuzuri: atentie la limbajul folosit, nedivulgarea informatiilor personale cum ar fi numele real, varsta si adresa reala, precum si cateva detalii despre ceilalti participanti la joc – anturajul, fie el chiar virtual, are o mare importanta si ne influenteaza copiii.

Permitand copiilor sa joace jocuri in mediul virtual - cu exceptia celor destinate strict adultilor, le oferim un mod distractiv de a creste si de a se dezvolta ca indivizi. Atat timp cat implicarea lor este moderata, jocurile online pot fi pentru copii o experienta pozitiva in numeroase moduri.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Daca actualul ritm de incetinire a rotatiei Terrei se mentine, peste un milion de ani o zi pamanteana va dura 32 de ore.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ce este un alergator pentru un canibal? R: fast-food

› vrei mai mult