Copiii primesc online solicitari de imagini cu caracter nepotrivit; TikTok, reteaua cu cel mai mare risc

20 iulie 2023, 10:21

Foto Salvati Copiii

STUDIU: Internetul are o influenta semnificativa in deciziile legate de viitor pentru 43% dintre copii, 15% dintre copii spun ca li s-au solicitat imagini cu continut cu caracter nepotrivit pe internet, iar dintre acestia, 41% spun ca imaginile cu caracter sexual le-au fost solicitate de un adult; TikTok este reteaua sociala care comporta cel mai mare risc in ceea ce priveste intrarea in contact cu necunoscuti pe internet

Intre 66% si 84% dintre copii au postat continut online in ultimul an, iar cei mai putini au fost cei care au facut acest lucru pe retelele sociale (66%), urmati de cei care au postat intr-un joc online (69%), in mesageria privata (81%) si in cadrul unui grup sau forum (84%). Totusi, s-a identificat ca riscul cel mai mare de transmitere a informatiilor personale este prin mesageria privata, unde fetele au afirmat ca au facut acest lucru intr-o masura semnificativ mai ridicata decat baietii (86% vs. 72%), arata datele celei mai recente cercetari realizate de Organizatia Salvati Copiii Romania, “Conduita tinerilor pe retelele de socializare”. Ingrijorator, 41% dintre cei care spun ca li s-au solicitat imagini cu continut cu caracter sexual pe internet (15% din total esantion) afirma ca cel care a facut acest lucru era un adult. Din perspectiva genului, 20% dintre fete afirma ca li s-au solicitat imagini cu continut cu caracter sexual pe internet, comparativ cu 7% dintre baieti.

Organizatia Salvati Copiii lanseaza campania de constientizare "Descoperirea bucuriei offline", menita sa incurajeze copiii si adolescentii sa se reconecteze cu lumea reala si sa experimenteze activitati care sa le dezvolte abilitatile emotionale si sociale si care sa le ofere bucurii autentice.

Pentru a contracara aceasta tendinta de utilizare excesiva a dispozitivelor, campania "Descoperirea bucuriei offline" le propune copiilor o gama diversa de alternative captivante si interactive, pentru a-si petrece vacanta de vara. Taberele in aer liber, atelierele creative si implicarea in activitati de voluntariat si comunitare sunt doar cateva dintre optiunile disponibile pentru a le permite copiilor sa se dezvolte fizic, intelectual si emotional in afara universului digital.

Cercetarea mai releva faptul ca majoritatea copiilor gasesc o confirmare a valorilor si intereselor lor in continutul intalnit pe retelele sociale. Acestea ofera un cadru in care copiii se percep si isi evalueaza propriile defecte (57%). De asemenea, multi copii afirma ca internetul ii ajuta sa-si confirme opiniile despre pasii pe care doresc sa-i urmeze in cariera, dar exista si o proportie semnificativa de copii care investigheaza si alte optiuni in afara internetului.

Interesant este faptul ca aproximativ jumatate dintre copii urmaresc persoane publice favorite pe retelele de socializare, iar impactul acestor influenceri asupra lor este comparabil cu cel al jocurilor online sau al informarii cu privire la domenii de interes. De asemenea, s-a observat ca internetul are o influenta semnificativa in deciziile legate de viitor pentru 43% dintre copii, iar pentru 40% influenta este considerata medie.

Date relevante din cercetare:

• TikTok este reteaua sociala care comporta cel mai mare risc in ceea ce priveste intrarea in contact cu necunoscuti pe internet, risc semnificativ mai ridicat in cazul copiilor de peste 15 ani (17%), insa acesta nu trebuie neglijat nici in cazul copiilor mai mici (12-14 ani, 14% si sub 12 ani, 7%).
• Faptul ca se simt plictisiti este o motivatie de a posta online pentru 41% dintre copii, urmata de dorinta de exprimare (37%) si nevoia de a se relaxa si de a promova ce creeaza (aprox. 24%).
• Varsta medie la nivelul intregului esantion la care copiii afirma ca au inceput sa acceseze internetul este de 10 ani.
• Majoritatea copiilor folosesc multiple retele de socializare pentru a comunica cu prietenii, fapt ce sta marturie atat pentru popularitatea acestora, cat si pentru timpul indelungat petrecut online.
• Urmarirea continutului online postat de alti utilizatori este principala activitate a copiilor pe retelele de socializare. Trebuie remarcat ca 1 din 2 copii mentioneaza specific ca urmaresc persoane publice favorite pe retele de socializare, influenta influencerilor in randul copiilor fiind foarte ridicata, caracterizata de procente similare ca jocul online sau informarea cu privire la domenii de interes.
• Comunicarea online cu profesorii are loc aproape exclusiv folosind Whatsapp si Facebook.
• 43% dintre copii afirma ca internetul are o influenta ridicata in deciziile legate de viitor, iar 40% indica o influenta medie. Doar 17% spun ca aceasta influenta este marginala. Baietii considera ca internetul ii ajuta in deciziile privind viitorul intr-o masura semnificativ mai ridicata comparativ cu fetele, la fel si copiii cu varsta peste 15 ani, comparativ cu cei mai mici.

Fisa tehnica: Sondajul de opinie a fost realizat in mai 2023, printre copii care au acces la internet, cu varsta cuprinsa intre 8 si 17 ani.

"Intr-o lume dominata de tehnologie, e important sa ii invatam pe copii bucuria de a trai offline. Descoperirea bucuriei offline inseamna reconectarea nu doar cu ceilalti, ci si redescoperirea empatiei, a nevoii de explorare, a curiozitatii care ii ajuta pe copii sa se construiasca intelectual, emotional si social. Este responsabilitatea noastra, a adultilor, sa ii inspiram pe copii sa se deconecteze de la ecrane si sa se conecteze la emotiile si la bogatia vietii reale.", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii.

In aceasta vara, 3.156 de copii din grupuri vulnerabile (copii din familii cu dificultati economice si copii cu parintii plecati la munca in strainatate) participa la activitati educationale si recreative in cadrul Gradinitelor si Scolilor de Vara prin programele dezvoltate de Organizatia Salvati Copiii in Bucuresti si 21 de judete. Activitatile vizeaza cele 5 arii de dezvoltare a copiilor - dezvoltarea fizica, sanatate si igiena personala; dezvoltarea socio-emotionala; dezvoltarea cognitiva si cunoasterea lumii; dezvoltarea limbajului, a comunicarii si a premiselor citirii si scrierii; capacitati si atitudini in invatare. Totodata, pe parcursul verii, vor fi organizate tabere pentru peste 1.000 de copii din programele Organizatiei Salvati Copiii.

In perioada 12 iulie - 31 august 2023,  voluntarii Salvati Copiii vor desfasura activitati recreative despre principiile sigurantei pe internet care vor contribui la dezvoltarea personala si profesionala a copiilor. Aceste activitati vor fi desfasurate in Bucuresti si 14 judete, in care organizatia are filiala sau birou local, indoor sau outdoor, in functie de disponibilitate si vor avea o durata de o ora si jumatate.

Pentru mai multe informatii despre campania "Descoperirea bucuriei offline", dar si despre modul in care puteti incuraja copiii sa se reconecteze cu lumea reala in timpul vacantei de vara, va invitam sa accesati Ghidul cu activitati distractive de realizat impreuna sau/si sa va inscrieti, completand acest formular, la una dintre activitatile recreative propuse de voluntarii Salvati Copiii in aceasta vara.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Simti ca cel/cea mai buna/a prieten/a a ta te ignora de o buna bucata de timp. Trebuie sa porti o discutie serioasa pe aceasta tema pentru a afla ce anume o/il supara.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ciclul de viata al unui fluture este format din 4 parti: ou, larva (omizi), pupa (crisalida) si adult.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- John!
- Da, Sir.
- Lamiile tipa?
- Nu, Sir, dar de ce?
- Inseamna ca din nou mi-am stors papagalul in ceai..

› vrei mai mult