Copiii din Cantus Mundi cer un armistitiu de Craciun

19 decembrie 2023, 11:06

Armistitiu de Craciun

Cu ocazia Zilei Internationale a Solidaritatii Umane, sarbatorite pe 20 decembrie in intreaga lume, sute de copii din corurile Cantus Mundi, alaturi de bine-cunoscuti artisti si jurnalisti din Romania, transmit tuturor un gand de pace, iubire si iertare. Copiii din corurile Cantus Mundi pornesc la colindat si cer lumii un armistitiu de Craciun - o pauza de la ura, o pauza de la orgolii, o pauza de la razboaie - asa cum au facut, de-a lungul istoriei, soldatii aflati in situatii de conflict, cerand un ragaz de pace.

DECRET DE PACE SI IUBIRE

„Noi, copiii, vrem un Armistitiu de Craciun! Vrem o zi in care sa trimitem, toti in lume, cate un gand de pace.
Vrem o pauza de la lupte, razboaie si nepasare. Vrem o zi, macar, in care sa daruim, sa fim mai buni unii cu ceilalti si cu cei aflati in nevoie. Sa iertam, sa iubim, sa zambim, sa fim recunoscatori pentru ce avem. Sa facem pace cu cei de langa noi, oricat de diferiti ni s-ar parea.

Si haideti sa nu ne oprim nici in zilele ce vor urma. Vrem sa traim si sa crestem mari in pace, fara ura, fara frica de razboaie. Vrem un viitor bun pe acest pamant, cu toti oamenii impreuna, cu ganduri si fapte mai bune.”

Pe 19 si 20 decembrie 2023, copii din corurile Cantus Mundi vor colinda Bucurestiul, de la spatii comerciale pana la redactii de stiri, de la comunitati de sprijin destinate persoanelor varstnice pana la cele destinate copiilor.

Colindele si mesajul lor de pace vor fi amplificate de fiecare om care se va opri din drum si ii va asculta.

Armistitiu de Craciun este o campanie a copiilor din Cantus Mundi, cel mai amplu program national de integrare sociala prin muzica a copiilor din Romania.

Programul National Cantus Mundi, initiat de dirijorul Ion Marin, este derulat de Corul National de Camera „Madrigal - Marin Constantin” din anul 2011, iar in prezent reuneste peste 1.800 de coruri si peste 63.000 de copii din Romania si diaspora.

CORUL MADRIGAL

Infiintat in anul 1963 de catre legendarul muzician si dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vietii muzicale si diplomatiei culturale nationale si internationale. Este definit prin sonoritatea sa specifica, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic in scena si costumele impunatoare. Repertoriul sau este indreptat catre renastere, muzica preclasica si clasica, romantism, muzica bizantina si creatia contemporana romaneasca si universala. Prezenta scenica si componenta ansamblului au fost in permanenta rafinate, astfel incat performanta sa a ajuns sa fie comparata de critici cu „o vioara Stradivarius in mana lui Paganini”.

In noiembrie 2016, Corul National de Camera „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertatii, Sperantei si Pacii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Natiunilor Unite din Geneva, in cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace si Securitate.

Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul Romaniei a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal – Marin Constantin”, un spatiu dedicat, care gazduieste evenimente culturale si expozitii temporare si permanente ale Corului National de Camera „Madrigal – Marin Constantin”.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Azi e o zi ciudata pentru tine. De dimineata iti doresti sa nu te deranjeze nimeni, iar pe seara iti vei dori sa scapi de plictiseala.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai adanc lac de pe Pamant este Lacul Baikal, din Siberia. Acesta are mai bine de 1,7 Km adancime iar apa de aici reprezinta aproximativ 20% din apa "dulce" aflata in stare lichida de pe Pamant. Din intreaga cantitate de apa a planetei doar (2,7%) o reprezinta apa dulce. Dar daca se are in vedere faptul ca numai 0,46% din volumul de apa dulce poate fi utilizat direct (restul fiind reprezentat de vaporii de apa din atmosfera, izvoare subterane, ghetari, zapada sau aisberguri) apa dulce disponibila pentru utilizare reprezinta de fapt numai 0,0124% din intreaga cantitate de apa a planetei. De retinut, ca ponderea apei din rauri, cu precadere utilizata in activitatea umana, este deosebit mica (0,01% din apa dulce si 00027% din volumul total de apa de pe planeta).

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi ardeleni pe marginea unei strazi. Unul zice:
- Vrei sa-ti arat ca eu pot trece strada asta in 10 minute.
- Dar ce, ma, esti fulger?

› vrei mai mult