City break in Lisabona, o destinatie atractiva pentru familiile cu copii

14 iulie 2017, 13:59

 

Daca sunteti în cautarea unei destinatii de weekend cu o atmosfera primitoare pentru parinti si copii, puteti alege un city break în Lisabona, una dintre cele mai ospitaliere metropole europene, cu multe atractii turistice pentru copii prescolari, scolari si liceeni. Atmosfera medievala a cartierelor vechi cu fatade viu colorate si casute lipite una de cealalta, cu stradute colinare, înguste si tramvaie galbene pot transforma o minivacanta la Lisabona într-o calatorie cu adevarat fermecatoare. Dupa ce ati rezervat biletele de avion pentru un weekend break în Lisabona, împreuna cu cei mici puteti descoperi frumusetile istorice din zona: monumente antice romane, turnuri crenelate, manastiri - muzeu, castele legendare si minunatele miradouro-uri“ (platforme amenajate la înaltime pentru a contempla peisajul orasului si cerul albastru însorit). Cele mai renumite miradouro-uri se afla la Castelul Sao Jorge si la Elevator de Santa Justa. Una dintre legendele portugheze vorbeste despre întemeierea orasului de catre eroul mitologic Ulyse, iar daca ne interesam de informatiile istorice, aflam ca fundatia cetatii ar fi fost realizata de fenicieni, marturii antice în acest sens fiind pastrate în muzeele Lisabonei.


In vacanta la Lisabona mergi si cu traditionalul tramvai


Odata ce ajungeti într-un city break la Lisabona alaturi de familie, puteti petrece prima zi de excursie pentru a cunoaste cateva locuri impresionante ale cetatii vechi si pentru a va acomoda cu atmosfera boema locala. Puteti începe prima zi a weekend breakului în Lisabona cu o vizita la Castelul Sao Jorge, din zona Santa Cruz do Castelo, districtul Alfama, unde puteti ajunge cu tramvaiul sau autobuzul. Palatul portughez construit în secolul al VI-lea de romani si fortificat puternic de populatiile maure a fost resedinta regilor medievali în scop defensiv militar, avand numeroase turnuri si ziduri de aparare. Castelul a fost recucerit de portughezi cu ajutorul englezilor, numele sau fiind schimbat în onoarea Sfantului Gheorghe, protector al acestora. Vechiul castel a fost distrus în urma unui cutremur, însa o parte a ruinelor au fost pastrate si transformate în sit arheologic, iar cealalta a fost reconstruita si poate fi vizitata ca muzeu. Cercetarea arheologica efectuata în diferite zone ale castelului, la sfarsitul secolului al XX-lea, a fost vitala pentru a confirma importanta istorica si pretioasa a acestuia, iar obiectivul a fost declarat monument national în anul 1910. Nu puteti rata o plimbare în Castelul Sao Jorge în primul rand pentru minunata sansa de a contempla peisajul panoramic al orasului de la înaltimea turnurilor si meterezelor din piatra. Iar pentru copii, castelul de Sao Jorge ofera diverse programe cu activitati pedagogice menite sa încurajeze întelegerea diferitelor aspecte ale continuitatii spatio-temporale a patrimoniului istoric portughez. În functie de grupele de varsta ale acestora, sunt oferite diferite tipuri de activitati tematice si cunostinte despre evenimentele derulate de-a lungul timpului pentru îmbogatirea cunostintelor geografice si istorice. Puteti sa va bucurati împreuna cu cei mici de emotia si aventura experimentata cu prilejul jocurilor de construit castele, a turnirurilor stralucitoare cu mici cavaleri în armuri sau de gasire a „celor sapte chei“ care deschid cea mai mare comoara a împaratiei ascunsa într-un turn al castelului. Puteti vizita Castelul Sao Jorge zilnic, între orele 9.00 si 21.00, pe baza unui bilet cu diverse reduceri în functie de varsta si numarul copiilor.


Cealalta parte a primei zile din city break-ul la Lisabona poate continua cu o vizita la Manastirea Jeronimos, din zona Praça do Império, districtul Belem, unde puteti ajunge cu tramvaie, autobuze sau metroul pana la statia Belem. Complexul de cladiri istorice al Manastirii Jeronimos are o vechime de 500 de ani, fiind unul dintre cele mai pretioase exemple ale stilului arhitectonic gotic manuelin portughez si a fost inclus, în anul 1983, în patrimoniu mondial UNESCO, împreuna cu Turnul Belem din apropiere. Puteti vizita cele mai îndragite puncte de atractii din cadrul complexului manastirii istorice, respectiv Biserica dedicata Sfintei Fecioare Maria de catre calugarii ordinului religios-militar al ieronimilor în scopul de a se ruga pentru sufletele navigatorilor portughezi, monumentul din piatra construit în onoarea exploratorului portughez Vasco da Gama (1468-1523) si cel care îl celebreaza pe marele cronicar al epocii descoperirilor geografice, Luís de Camões (1527-1570), Muzeul National de Arheologie si Muzeul Maritim. Decorurile pe peretii exteriori ai curtii interioare au fost proiectate de arhitectul Castilho, arcadele avand un aspect filigran. Bogatia de stiluri arhitecturale, renascentist si gotic, cu motive simbolice dinastice si nautice aduc unicitatea Manastirii Jeronimos, creandu-i o aura de constructie regala. Pentru copii sunt organizate si anumite ateliere pedagogice în care acestia învata sa deseneze motive arhitecturale sau în care pot participa la jocuri tematice de explorare si cunoastere a descoperirilor realizate de Vasco da Gama. Langa Manastirea Jeronimos, nu puteti rata o mica oprire la patiseriile celebre pentru prajiturile crocante „pateis de Belem” si o cafea portugheza.


In city break Lisabona plimbari pe stradute


În apropiere de Manastirea Jeronimos se afla si Gradina Agricola Tropicala, cu o bogata colectie de plante exotice si unice, unde puteti face plimbari reconfortante, respirand aerul curat si contempland frumusetea salbatica a vegetatiei luxuriante sau claritatea de cristal a micilor cascade si iazuri. Vizita copiilor în acest paradis vegetal, cu neobisnuit de multe culori si arome exotice, va îmbogati colectia amintirilor de vacanta si informatiile lor despre domeniul botanicii.


Daca tot ati zburat spre Lisabona, în urmatoarea zi puteti descoperi centrul modern al capitalei portugheze, cu multe atractii turistice culturale. La 7 minute cu metroul de la statia Baixa-Chiado si la 15 minute de mers cu masina de la aeroport, gasiti sediul Fundatiei Calouste Gulbenkian care reuneste cele mai bune opere de arta antica si moderna în doua muzee înconjurate de o gradina magnifica, în care va puteti bucura de liniste, departe de fluxurile de turisti din oras. Complexul de cladiri a fost proiectat în anii 1960 (în prezent, face parte din patrimoniu national) si include, pe langa muzee, o biblioteca si sali pentru concerte. Calouste Gulbenkian Garden este unul din parcurile de top din Lisabona, cu o suprafata totala de aproximativ 7,5 hectare, fiind apreciat în mod special, pentru aleile de trandafiri, lacul de agrement si amfiteatrul în aer liber. În cadrul muzeului puteti admira colectii apartinand artistului Calouste Sarkis Gulbenkian (1869-1955) din perioadele civilizatiilor egiptene, grecesti, romane si mesopotamiene. Alte expozitii atractive sunt reprezentate de colectiile de ceramica colorata în turcoaz-verde, de portelanurile japoneze Ming si fildesurile aurite medievale. Pentru copiii sub 12 ani intrarea la muzeu e gratuita, adultii platind un bilet de 5 euro. Obiectivul poate fi vizitat în fiecare zi (între orele 10.00 si 18.00) cu exceptia zilei de luni cand e închis. În timpul plimbarilor prin parcul Gulbenkian puteti sa întalniti mici ateliere de pictura si schite în aer liber pentru copii si tineri sau unele pentru grupe specializate de artisti. Pe timpul verii, în parc se organizeaza si concerte de muzica, pentru toate genurile si preferintele, de la jazz, rock si pana la muzica simfonica. În alte zone ale parcului, sunt tinute lectii despre îngrijirea si hranirea pasarilor sau sunt amenajate locuri de joaca în care se pot practica numeroase jocuri, precum tenis, popice si alte activitati îndragite de cei mici.

 

Si daca vreti sa va rasfatati copiii în weekend breakul la Lisabona, atunci o vizita în Parcul tematic KidZania, situat în Dolce Vita Tejo, districtul Amadora din Lisabona, este cel mai bun prilej pentru a trai alaturi de ei aventuri neasteptate si irepetabile. Proiectul KidZania este destinat copiilor de pana în 15 ani si parintilor lor, acesta fiind un oras adevarat, dar construit în mod realist pentru copii spre a le testa spiritul inovativ si creativitatea. Puteti lasa copiii sa îsi aleaga una dintre cele peste 60 de profesii diferite si sa practice activitati în conformitate cu acestea, proiectul KidZania urmarind sa prezinte copiilor valorile si regulile sociale pentru a trai într-o societate sanatoasa. Parcul tematic ofera un spatiu unic si extrem de versatil, în care copiii pot fi, printre altele, medici, ingineri, artisti sau chiar cosmonauti. Conceptul proiectului porneste de la responsabilizarea copiilor, iar ei vor putea practica profesia pe care o plac cel mai mult, efortul lor fiind rasplatit cu un salariu în moneda kidZo. Copiii îsi vor putea administra propriii bani si chiar un cont bancar KidZania.


Dupa vizita în acest univers al creativitatii si testarii abilitatilor, ati putea merge pentru o dupa-amiaza de relaxare la piscina oceanica Oeiras, situata zona Estrada Marginal-Praia da Torre, unde puteti gasi bazine special amenajate pentru familiile cu copii. Din moment ce ati optat pentru un city break în Lisabona, o metropola eminamente solara, ar fi pacat sa pierdeti bucuria si destinderea la soare, sub palmieri si umbrelute, pe sezlong, cu ochelari de soare si cocktailuri reci. Daca sunteti persoane dinamice, atunci puteti profita din plin de sporturi nautice, scufundari, ambarcatiuni cu motor sau volei. Pentru copii distractia va fi maxima, avand libertatea de a se juca în apa în conditii de siguranta si aproape de dumneavoastra. Peisajul asupra portului oceanic este sublim, iar buna dispozitie a copiilor, conditiile confortabile si ospitalitatea portugheza nu va vor face sa regretati ca ati ales acest weekend break în Lisabona.

 

Castel Sao Jorge de vazut in city break Lisabona


Lisabona, capitala Portugaliei, taramul navigatorilor si exploratorilor, este localizata în zona de vest a Europei, pe coasta Oceanului Atlantic, la gura de varsare a raului Tejo (sau Tagus). Cu o populatie de 550.000 locuitori în oras si 2.900.000 de locuitori în zona metropolitana, Lisabona se bucura de cel mai bland climat fata de celelalte capitale europene. Lunile de vara sunt în general însorite cu temperaturi între 16°C si 36°C, pe cand iernile sunt de obicei ploioase, cu vant puternic, si reci, cu temperaturi medii în jurul valorii de 10°C. Asadar, puteti sa alegeti cu încredere un city break în Lisabona, orasul scaldat de soare si apele albastre ale oceanului, cu o atmosfera primitoare pentru familiile cu copii.

 

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Azi iti da tarcoale nervozitatea si risti sa ai neplaceri, atat la joaca, cat si acasa cu parintii. Pe seara, un prieten/a te scoate in parc pentru a te detensiona si pentru relaxare.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Rosia este cel mai apreciat fruct din lume, urmat fiind de banana si portocala.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doi oameni dormeau ....unul din ei spune in vis:
-Ce foame mi'e..ce foame mi'e ce foame mi'e ..tot asa vreo 2 ore...
Celalalt nu mai rezista ..il trezeste si'i zice:
-Ba..dak tzi'e foame du'te shi mananca..
Se duce ala...mananca...se pune inapoi sa doarma ..shi incepe..:
-Ce foame mi'a fost..Ce foame mi'a fost.ce foame mi'a fost.........

› vrei mai mult