Certificare energetica pentru o scoala mai buna

21 mai 2015, 16:57

Din ce in ce mai multe institutii de invatamant din Bucuresti si nu numai, au inceput sa dezvolte programe de constientizare, pentru elevi si parinti, asupra beneficiilor unui mod de viata responsabil  si sa construiasca cladiri pe baza principiilor de sustenabilitate si eficienta energetica.

Administratorii institutiilor tintesc astfel spre cresterea nivelului de educatie si doresc sa le ofere elevilor un mediu de invatamant cat mai sigur si eficient, pentru a le creste rezultatele. Prin eforturile pe care le depun in infrastructura de baza, pot reabilita cladirile, pentru a le incadra in clase superioare de performanta energetica.
Certificare energetica pentru o scoala mai bunaAu nevoie institutiile de invatamant de certificate energetice?

Nu doar imobilele de locuit au nevoie de certificare energetica. Printre celelalte tipuri de cladiri care necesita certificatul de performanta energetica se numara:

  • institutii de invatamant: gradinite, scoli, licee, universitati
  • cladiri de birouri
  • cladiri de cultura si sport
  • restaurante
  • hoteluri, moteluri, pensiuni
  • institutii de sanatate


Certificatul de performanta energetica (certificat energetic) este un document informativ obligatoriu, valabil pe o perioada de 10 ani, ce indica performanta energetica a unei cladiri si o incadreaza intr-una din clasele de performanta energetica. In functie de performanta energetica stabilita de auditorii specializati, imobilul poate fi incadrat in 7 clase care indica consumul de energie. Imobilele aflate in clasa A prezinta cel mai scazut consum de energie (mai putin de 125 de kWh/m²/an), crescand apoi gradual pana la clasa G, cu cel mai ridicat consum (peste 820 kWh/m²/an).
Certificare energetica pentru o scoala mai bunaDocumentul se solicita de catre proprietar sau administratorul cladirii si se elibereaza doar cu ajutorul unei echipe de auditori energetici atestati, in maxim 24 de ore de la data vizitei.

Proprietarii sunt indrumati sa contacteze o firma autorizata de auditori energetici si sa intocmeasca un dosar continand actele necesare eliberarii documentului:

  • copie dupa schita cladirii
  • planurile de arhitectura
  • anul constructiei, respectiv momentul in care s-a facut receptia imobilului


Impreuna cu echipa de auditori, se stabileste o vizita la fata locului, ce presupune masurarea si colectarea informatiilor necesare clasificarii imobilului. Pretul unui astfel de certificat energetic in Bucuresti variaza in functie de tipul si complexitatea cladirii, cat si de marimea acesteia.
Certificare energetica pentru o scoala mai bunaPrin activitatile de reabilitare termica si eficientizare energetica (iluminat natural, modul de incalzire si racire a spatiului), se sustine spiritul civic si se incearca construirea unui model de buna practica in invatamantul romanesc prin promovarea unui mediu sanatos si sigur!

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Azi te vei bucura de calatoria pe care o faci. Nu te deranjeaza ca esti singur/a in aceasta calatorie. Ai timp sa gandesti linistit/a la ce urmeaza sa faci in urmatoarea perioada de timp.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Citate celebre: Nicolae Iorga - Nu spune niciodata nu se poate, ci incepe cu sa vedem.

› vrei mai mult

Bancul zilei

In Pacific s-a descoperit o specie hibrid intre rechin si pestisorul de aur. Indeplineste ultimele trei dorinte...

› vrei mai mult