Cele mai frumoase locuri pe care le poti vizita in Ankara

15 martie 2024, 12:39

Ankara
Pozitionata in regiunea Anatoliei, capitala moderna a Turciei, Ankara, a fost de-a lungul secolelor casa unui numar mare de civilizatii, inclusiv pentru hititi - o superputere a antichitatii - sau pentru frigieni, sau romani. Capitala Turciei, veche de 100 de ani, ofera vizitatorilor obiective turistice care merita vizitate, de la ramasite ale antichitatii pana la minuni arhitecturale moderne.


Patrimoniul mondial

Anul trecut, a 20-a locatie culturala a Turciei, magnificul oras antic Gordion din districtul Polatli din Ankara, a fost inscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Locuita timp de aproximativ 4.500 de ani, zona Gordion, capitala politica si culturala a Frigiei, a fost si casa legendarului rege Midas. Tumulul sau (movila funerara) este considerat „al treilea cel mai inalt tumul din lume”.

In prezenta liderului nemuritor

Unul dintre cele mai importante repere din Ankara este Anıtkabir, locul final de odihna al lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turcia. Situat in Anıttepe, practic in inima orasului Ankara, acest complex mausoleu impunator se intinde pe o suprafata de 750.000 de metri patrati. Format din trei sectiuni principale:Drumul Leului, Piata Ceremoniei si Mausoleul Atatürk, Anıtkabir gazduieste si Muzeul Atatürk.

Sanctuarul emblematic

Moscheea Ahi Serefeddin din Ankara se numara printre cele 21 de monumente care formeaza patrimoniul cultural al Turciei, inscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Una dintre cele cinci moschei desemnate drept „patrimoniu mondial” sub titlul „Mocheea medievala cu stalpi si grinzi din Anatolia”, Moscheea Ahi Serefeddin este printre cele mai vechi moschei din Turcia. La interiorul ei veti putea vedea 24 de stalpi din lemn cu capiteluri de coloana confectionate din marmura spolia.

Ankara

Explorarea orasului vechi

Dupa Moscheea Ahi Serefeddin, merita vizitat Castelul Ankara din apropiere care ofera o priveliste de tip panorama asupra capitalei Turciei. Castelul, construit initial ca garnizoana, este o destinatie turistica populara, care gazduieste Muzeul Civilizatiilor Anatoliei. Aici pot fi observate case antice din Ankara, moschei si alte repere istorice. Merita vizitata si zona din cartierul Kaleiçi, cu case din lemn, chirpici si caramida cu doua pana la trei etaje, marginite de strazi inguste. Cele mai multe dintre aceste structuri venerabile au fost transformate in hoteluri sau magazine de suveniruri.

Ankara

Pe urmele trecutului

Multe structuri au modelat orizontul Ankarei, in special cele construite in timpul boom-ului economic Si un tur al lor se poate face pentru a descoperi cladirile emblematice. O parte dintre acestea gazduiesc acum Muzeul de Etnografie si Muzeul de Pictura si Sculptura. Daca aveti timp sa vizitati doar un muzeu pentru a afla despre fascinanta istorie culturala a Anatoliei, luati in considerare Muzeul Civilizatiilor Anatoliei. Colectia uimitoare a muzeului, gazduita in doua cladiri istorice otomane care au fost renovate si reutilizate, cuprinde artefacte unice pentru regiunea Anatoliei, care sunt expuse cronologic, incepand cu epoca paleolitica. In 1997, Muzeul Civilizatiilor Anatoliei a fost desemnat „Muzeul Anului in Europa” si este considerat unul dintre cele mai importante muzee din lume. In plus, este un loc excelent pentru a afla despre bogata istorie culturala a Anatoliei.

Ankara

Mostenire romana glorioasa

Ankara are, de asemenea, numeroase situri din epoca romana, inclusiv Coloana Julianus, despre care se crede ca a fost ridicata in onoarea vizitei imparatului roman Julianus (361-363 d.Hr.) la Ankara. De asemenea, puteti vedea Baile Romane, construite in secolul al III-lea de catre imparatul roman Caracalla, fiul lui Septimius Severus, in numele lui Asclepius, Zeul Sanatatii, si Templul lui Augustus, numit dupa Imparatul Roman.

Ankara

Oaza culturala

Ankara, un centru cultural, gazduieste, de asemenea, cladiri importante, cum ar fi Opera din Ankara, Orchestra Simfonica Prezidentiala (CSO Ada) si CerModern. Vizitati cladirea moderna CSO Ada din inima orasului, intre Castelul Ankara si Anıtkabir, pentru un concert sau mergeti la CerModern din sud pentru a experimenta zona moderna a orasului.

Veifica-ti cunostintele despre Turcia!

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un stol de 1000 de grauri cu puii lor pot sa nimiceasca intr-o luna 22 tone de lacuste, iar o cucuvea mananca intr-o vara 1000 de soareci de camp, facandu-se astfel o economie de o tona de cereale.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ion o intreaba pe Maria:
- Marie, tie ti-ar placea sa fii barbat?
Maria raspunde:
- Da, Ioane, da' tie?

› vrei mai mult