Ce trebuie sa stie parintii despre perioada preadolescentei?

11 ianuarie 2022, 15:13

adolescente


Preadolescenta este o perioada critica in dezvoltarea copilului, iar din perspectiva parintilor, aceasta reprezinta un test de rabdare si adaptare. Este perioada in care copilul are cea mai mare nevoie de sprijin si intelegere, dar si perioada in care arata asta cel mai putin. Afla cum poti face fata provocarilor din perioada preadolescentei si cum sa abordezi transformarile prin care trece copilul tau pentru a mentine o relatie armonioasa si echilibrata cu acesta.

Cand vorbim despre preadolescenta ne referim la perioada cuprinsa intre varstele de 10 si 14 ani. Copilul trece printr-o serie de schimbari care se reflecta in modul de relationare cu persoanele din jurul sau, incepand, bineinteles, cu parintii. Pe fondul dezechilibrelor hormonale, comportamentul copilului se modifica. Incepe sa conteste autoritatea, simte nevoia de intimitate si se revolta atunci cand nu ii este respectata, doreste sa fie implicat in luarea deciziilor care il privesc, prioritizeaza anturajul in detrimentul familiei. Aceste schimbari sunt privite cu ingrijorare de catre parinti, care simt ca pierd controlul si de cele mai multe ori abordeaza gresit problema, recurgand la comunicarea de pe pozitii de superioritate.

Iata ce trebuie sa stii despre aceasta perioada, pentru a reusi sa comunici eficient cu preadolescentul.

Amandoi parcurgeti o etapa plina de provocari

Ca parinte, ai impresia ca tu duci tot greul in perioada preadolescentei, pentru ca simti cum limitele iti sunt puse la incercare. Insa priveste lucrurile si din perspectiva copilului: dintr-o data nu mai este tratat ca un copil, dar nici precum un adult, parintii devin mai autoritari si nu au rabdare sa-si explice deciziile, asteptandu-se ca sfaturile lor imperative sa-l responsabilizeze automat. Nu e de mirare ca preadolescentul se simte coplesit, debusolat si porneste in cautarea identitatii manat de sentimente de revolta.

Parcursul transformarilor prin care trece viitorul adolescent este unul complex si este necesar sa fii pregatit pentru schimbarile ce vor urma. Documenteaza-te, pune intrebari, testeaza-ti reactiile si antreneaza-te pentru momentele in care „planul A” nu functioneaza. 

Comunicarea prin joaca (inca) functioneaza

Daca in perioada adolescentei preocuparile si interesele se schimba radical si greu mai poti tine pasul, in perioada preadolescentei inca mai este loc pentru joaca. Iar acesta poate fi punctul de plecare al consolidarii unei comunicari constructive in relatia parinte-copil.

Joaca il duce pe preadolescent intr-o lume pe care a experimentat-o deja in perioada copilariei, iar faptul ca ii acorzi toata atentia ta pentru a desfasura activitati impreuna cu el ii va da incredere sa-si impartaseasca opiniile, nemultumirile si ideile despre ceea ce se intampla in jurul lui.

Iti imaginezi, probabil, ca nu ne referim la jocurile din copilarie. In perioada preadolescentei conceptul de joaca inca exista ca forma de manifestare a emotiilor, insa ceea ce se schimba este dinamica jocului.

Preadolescentul nu mai este interesat sa se joace cu robotei, insa poate fi interesat sa construiasca unul. Astfel, exista oferte lego pentru toate varstele si vei fi surprins cat de interactiv poate fi acest tip de joc, chiar si pentru adulti. De asemenea, daca pana mai ieri desenai casute si flori impreuna cu fiica ta, in perioada preadolescentei ar putea fi mai interesant sa va distrati cu un kit de pictura pentru textile, personalizand tricouri.

Practic, prin joc preadolescentul da sens experientelor pe care le traieste in aceasta perioada plina de schimbari. Astfel ai la indemana o metoda interactiva de a te apropia de el.

Are nevoie de sprijinul tau in perioada de tranzitie. De la „Mami, vino-ncoace!”, la „Lasa-ma-n pace!”

In general, parintii accepta cu dificultate transformarile ce fac trecerea de la o etapa de dezvoltare la alta, pentru ca nu reusesc sa aprecieze corect cand a inceput aceasta transformare. In ochii lor, trecerea de la copilarie la preadolescenta se petrece mereu cu intarziere si de aici apar primele conflicte specifice perioadei de preadolescenta.

Cum se face ca mai ieri te implora sa mergi impreuna cu el in excursie cu clasa, iar astazi iti tranteste usa in nas pentru ca are nevoie sa fie singur?

Totul se rezuma la multa intelegere din partea ta. In fond, tu ai trecut deja prin asta, deci ai un avantaj. Primul pas este sa accepti ca afirmarea identitatii prin manifestarea nemultumirilor si contestarea autoritatii sunt etape normale in dezvoltarea viitorului adult. O abordare inteleapta este sa ii oferi spatiul de manifestare de care are nevoie, dandu-i in acelasi timp de inteles ca vei fi acolo atunci cand va avea nevoie de tine.

Drumul spre independenta nu trebuie sa fie unul anevoios

Complexitatea schimbarilor pe care le experimenteaza preadolescentul si neacceptarea de catre parinte a faptului ca s-a incheiat cea mai frumoasa perioada, copilaria, genereaza situatii conflictuale, iar relatia parinte-copil poate sa se deterioreze. Tot de tine depinde sa nu se intample asta.

Oricat de mult ti-ai dori sa stii tot ce se petrece in viata copilului tau, in perioada preadolescentei este important sa faci un pas in spate si sa ii oferi autonomie.

Pentru inceput, exerseaza aceste deprinderi acasa. Incepe prin a-i oferi libertatea de a alege cand doreste sa ia masa, fara a intreba din ora in ora daca ii este foame. Oricat de banal pare un astfel de exercitiu, vei fi suprins sa afli cum percepe preadolescentul grija pe care parintele i-o poarta. De unde pana ieri vorbele tale ii dadeau incredere sa experimenteze, dintr-o data sfaturile bine intentionate sunt percepute drept „cicaleala”. Asa ca tu va trebui sa ai rabdare pe parcursul acestei perioade de transformari, pentru ca preadolescentul sigur nu va avea.

Trebuie sa fii pregatit emotional pentru replica „Esti cel mai rau parinte din lume!”

Importanta modului in care parintii trebuie sa se raporteze la perioada preadolescentei deriva din faptul ca in aceasta etapa se pun bazele viitoarei relatii adult-adult.

Din fericire, in ziua de astazi este mai usor sa fii parinte de preadolescent decat era, spre exemplu, acum 40 de ani, cand modul de relationare dintre parinti si copii era construit preponderent din prejudecati de tip patriarhal. Insa chiar si astazi, in lipsa eforturilor parintilor de a se adapta transformarilor prin care trece copilul, comunicarea va fi deficitara de ambele parti, parintii nu vor sti cum sa vina in intampinarea nevoilor preadolescentului, iar acesta, nestiind cum sa-si exprime nevoia de intelegere, se va revolta.

Va trebui sa rezisti emotional acestei perioade in care pare ca esti respins de catre copil. Ca sa-ti reuseasca, ar fi bine sa ai mereu in minte faptul ca tendinta de separare este doar o faza prin care trece preadolescentul si este necesara pentru definirea identitatii acestuia. 

In primii ani din viata copilului parintii isi gasesc implinirea odata cu atingerea pragurilor de dezvoltare de catre acesta. Perioada copilariei vine cu noi provocari legate de acomodarea in colectivitate si conturarea personalitatii. Insa perioada adolescentei si etapa premergatoare acesteia reprezinta provocarile supreme pentru orice parinte. Respectand nevoile preadolescentului si oferindu-i intelegere si suport, vei reusi sa-i fii alaturi pe parcursul transformarilor prin care trece, contribuind astfel la conturarea armonioasa a personalitatii viitorului adult.

Sursa foto: Shutterstock

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Capitala Greciei poarta numele zeitei Atena.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Examen in anul I de facultate:
Profesorul sta cu fata la geam - studentii copiaza pe rupte. Cand profesorul se intoarce cu fata la studenti, toti se prefac ca scriu de zor...

Examen in anul II de facultate:
Profesorul sta cu fata la geam - studentii copiaza pe rupte. Cand profesorul se intoarce cu fata la studenti, acestia copiaza in continuare. Cand profesorul bate cu pixul in masa, studentii se prefac ca scriu de zor.

Examen in ultimul an de facultate.
Profesorul sta cu fata la geam - studentii copiaza pe rupte. Cand profesorul se intoarce cu fata la studenti, acestia continua cu copiatul. Cand un student din ultimele randuri bate cu pixul in masa, profesorul se intoarce cu fata la geam.

› vrei mai mult