Ce se ascunde, de fapt, in intuneric?

7 aprilie 2016, 10:58

Autori: psihol. Adina Popa, psihol. Evelina Cocoana
Clinica de psihologie Dr. Ion Duvac


Frica este o traire naturala a oamenilor. Toata lumea va simti frica in anumite situatii. Frica este reactia organismului nostru de a se apara in fata situatiilor pe care le considera periculoase. Frica de intuneric este una dintre fricile cele mai puternice si cel mai des intalnite in perioada copilariei. Ce este frica de intuneric si de ce apare? Cum putem scapa de frica de intuneric? Acestea sunt primele intrebari legate de frica pe care ni le punem cel mai des, iar raspunsurile lor  vor fi explicate mai pe larg in continuare.

 

Ce se ascunde, de fapt, in intuneric?


Ce este frica de intuneric?
Frica de intuneric apare, de obicei, cand afara sau in camera lipseste lumina si reprezinta de fapt frica de ceea ce s-ar putea ivi sau intampla atunci cand suntem in intuneric. Frica de intuneric poate sa apara dupa ce am ascultat o poveste, am vazut un film sau am citit o carte care poate, ne-a tensionat mai mult. Faptul ca nu vedem in intuneric, ajutat de imaginatia bogata, ne poate face sa ne gandim ca intunericul ascunde persoane necunoscute sub pat, in dulap sau in alt coltisor al camerei. Chiar si atunci cand inchidem ochii parca simtim ca in camera mai este cineva. Cei ce sufera de o frica excesiva de intuneric lasa o lumina aprinsa atunci cand se duc la culcare si chiar si asa, raman mai mult timp cu ochii deschisi pentru a se asigura ca este totul in regula in camera si adorm abia cand oboseala este foarte mare.

Este foarte posibil ca frica de intuneric sa apara doar ca un refuz pentru faptul ca ziua s-a terminat, ca activitatile si joaca au luat sfarsit. In aceasta situatie, nu vorbim despre frica de intuneric propriu zisa, ci de nelinistea voastra instalata datorita faptului ca activitatile placute din timpul zilei nu mai pot continua. Poate fi vorba, de asemenea si de nelinistea resimtita in fata neprevazutului sau a problemelor zilei ce urmeaza, sau teama de necunoscut.

Cum scapam de frica de intuneric?

Un prim pas este acceptarea faptului ca avem o frica si ca nu trebuie sa ne fie rusine (de altfel, chiar si adultii pot suferi de aceasta frica, dobandita de cele mai multe ori din timpul copilarie).  Asa cum am spus, frica de intuneric este cauzata de imaginatia si gandurile noastre. Atunci cand apare frica foarte puternica, nu ne mai putem controla gandurile negative. Solutia pare simpla: trebuie sa recapatam controlul asupra gandurilor noastre. Pentru a nu alimenta aceste ganduri trebuie sa evitam sa ne mai uitam la filme de groaza, sa ascultam povesti care ne produc frica si sa evitam sa ne mai gandim la orice lucru care ne induce teama, mai ales inainte de culcare. Trebuie evitata orice activitate care da frau liber imaginatiei noastre in aceasta directie.

Deseori, se intampla sa apara aceasta frica atunci cand ne asezam in pat si inchidem ochii. Atunci apare imaginatia ca auzim zgomote sau ca in camera ar putea fi cineva necunoscut. In loc sa lasam aceste ganduri sa ne sperie in continuare, am putea decide sa ne simtim mult mai bine si sa ne imaginam o povestioara amuzanta despre acele zgomote (care nu sunt reale, ele exista numai in imaginatia noastra). Fiecare poate sa isi imagineze absolut orice isi doreste, conditia este sa i se para amuzant. De asemenea, sa nu uitam ca este normal sa existe zgomote si in timpul noptii, la fel cum exista in timpul zilei.

Atunci cand frica este foarte puternica, ajunge sa ne controleze si sa ne afecteze viata. De exemplu, teama de intuneric ne afecteaza somnul, care este esential pentru o viata sanatoasa. In acest fel, ajungem sa dormim foarte putin, sau sa dormim mereu cu lumina aprinsa, ceea ce nu este benefic pentru organism.

Exista diferite solutii pentru a elimina frica de intuneric. Pentru inceput, este ideal sa adoptam ideea ca nu exista ceva real care ne sperie cu adevarat, cum am spus si mai sus, imaginatia noastra bogata dezvolta diferite ganduri. Daca pornim de la a ne impune sa gandim pozitiv si sa eliminam gandurile neplacute, care ne sperie, este mult mai usor sa eliminam si aceasta frica. Putem reduce treptat lumina din camera in timpul somnului: cu fiecare seara ce trece, reducand lumina din ce in ce mai mult, pana ajungem sa o eliminam definitiv. In acest mod, reducerea luminii devine o obisnuinta si, fara sa ne dam seama, realizam abia mai tarziu ca ne-am obisnuit sa dormim fara lumina aprinsa. Este folositor ca inainte de culcare, daca simtiti nevoia, sa cereti parintilor sa va spuna o poveste sau o intamplare frumoasa. Acestea au rolul de a va linisti si a va indrepta gandurile la lucruri frumoase, conducand astfel la un somn linistit.

Asadar, prin vointa si schimbarea gandurilor neplacute (care ne provoaca teama) cu cele frumoase (care au rolul de a ne detasa de situatii stresante, neplacute, de teama), eliminam treptat aceasta frica de intuneric.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Este o zi romantica pentru tine. Vei face tot posibilul ca ca acest moment sa fie perfect.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ca si amprentele digitale, amprenta limbii este diferita la fiecare persoana.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Profesorul de istorie il intreaba pe Bula:
- Si ce stii tu, Bula, despre romani?
- Pai, dom'profesor, au murit cu totii

› vrei mai mult