Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Mare concurs: "cea mai ermetica masina". Vin cei de la Peugeot cu ultimul model. Comisia intreaba:
- Ati facut testul cu pisica?
- Nu, cum testul cu pisica?
- Nu-i nimic, il facem acum. Bagam o pisica inauntru... Dupa doua zile pisica moare, nu mai avea aer.
- Intr-adevar este ermetica. Vine ultimul model de BMW, comisia intreaba:
- Ati facut testul cu pisica?
- Nu, cum se face acest test?
- Bagam o pisica inauntru... Dupa o zi pisica moare. Nu mai avea aer. Este intr-adevar cea mai ermetica masina. Vin si cei de la Logan . Comisia intreaba:
- Ati facut testul cu pisica?
- Da!
- Si cum l-ati facut?
- Pai am bagat pisica inauntru si pe unde scotea capul, chituiam...

› vrei mai mult

Cultura generala

Hitler nu a vizitat niciodata un lagar de concentrare. In ciuda crimelor oribile pentru care este cunoscut in intreaga lume, Adolf Hitler nu a vizitat nici macar o data vreunul din lagarele de concentrare in care si-au pierdut vietile milioane de evrei. Acesta avea grija sa stea la distanta de ''treburile murdare'' si nu lasa scris niciodata ordine criminale. Comunicarea cu subalternii sai si cu responsabilii masacrelor pare sa se fi realizat doar verbal, documentele care sa-l lege in mod direct de atrocitatile comise fiind aproape imposibil de gasit.

› vrei mai mult

Ce este kartingul pentru copii?

29 iunie 2022, 16:02

 karting

Kartingul a devenit un sport tot mai popular, chiar si printre copii. Este ideal pentru cei dornici de adrenalina, pentru cei care vor sa-si testeze reflexele si orientarea, capacitatea de a lua rapid decizii si, in plus, sunt pasionati de sporturi cu motor, dar nu au varsta necesara pentru a urca la volan sau pe o motocicleta.

Kartingul pentru copii este distractiv si este un sport la fel de bun ca oricare altul. Pentru a-l practica nu este nevoie sa ii cumperi copilului propriul kart, ci puteti merge in zone special amenajate, unde va beneficia de tot echipamentul necesar pentru a fi in siguranta; pentru ca siguranta este pe primul plan, chiar daca nu vobim despre un sport cu motor in care se ating viteze ametitoare.

Karturile pentru copii sunt versiuni mai mici si mai putin puternice decat karturile de curse. Destinate, in general, copiilor cu varste intre 5 si 7 ani si pot atinge viteze de cel mult 50-60 km/h, karturile sunt in general foarte sigure si riscul de accidente este mic. Cu toate acestea, este nevoie de echipament de protectie, fie ca te dai pe pista singur, fie ca intri in curse cu alti copii.

Kartingul, punctul de pornire al multor campioni din motorsport

Daca iti plac sporturile cu motor ai vazut, probabil, macar o cursa de Formula 1, de raliu sau de motociclism. Ei bine, kartingul este chiar mai popular decat acestea si a fost punctul de pornire pentru multi campioni. Michael Schumcher, cel mai de succes pilot de Formula 1 din toate timpurile, a facut primii pasi in sportul cu motor, de fapt primele ture, la karting. „Am invatat tot ce stiu despre curse in zilele mele de karting”, obisnuia sa spuna campionul.

Un alt mare pilot de Formula 1, Ayrton Senna, descria kartingul drept „cea mai pura forma de sport cu motor”. Poate pentru ca acolo inveti primele lucruri despre curse, dar si despre faptul ca sportul cu motor nu este doar despre masini, viteza si concurenta, ci si despre fair-play, concetrare, puterea de a lua rapid decizii bune, reflexe, orientare si masura.

Si acesti doi mari piloti, dar si altii, precum Jenson Button sau Lewis Hamilton, au pus prima oara mana pe volan la karting, la varste fragede.

De ce este benefic kartingul pentru copii

Un copil se simte cel mai bine in aer liber. Iar pe pista de karting te poti distra de minune. Daca iubesti adrenalina si ai spirit de competitie, daca te atrage ideea de a conduce, kartingul ar putea fi sportul perfect pentru tine, chiar si doar in scop recreational, nu de performanta.

Cati ani ai trebuie sa ai ca sa poti merge la karting? Cel putin 5 ani sau o inaltime de cel putin 1,20 m.

De ce sa te duci la karting? Vei dobandi reflexe si aptitudini care iti vor fi utile pe viitor, iti vei dezvolta spiritul competitional, dar si pe cel de fair-play, vei invata mult mai bine ce inseamna disciplina si vei avea ocazia sa socializeze cu alti copii cu aceleasi pasiuni ca si tine.

Problema cu kartingul este ca nu e un sport tocmai ieftin de practicat, nici daca iti convingi parintii sa investeasca in kart si echipament, nici daca mergi ocazional in locuri special amenajate pentru astfel de curse.

Ce vei invata la antrenamentele de karting? Desigur vei incepe cu notiunile elementare privind condusul unui astfel de vehicul; apoi ei invata cum sa iti pregatesti singur kartul si cum sa il intretii. Vei invata tehnici de a conduce care iti vor fi de mare folos in viitor, cand vei avea varsta legala pentru a obtine permis de conducere, dar si masuri ce tin de siguranta rutiera.

Parintii sunt sceptici? Ii poti convinge folosind argumentul ca, atat timp cat este un sport ce poate fi practicat inca de la varsta de 5 ani, nu degeaba i se spune cel mai sigur sport cu motor.

Kartingul poate fi practicat si de baieti, si de fete, poate fi practicat si in aer liber, dar si in sali special amenajate.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel