Ce ar trebui sa stim despre variola maimutei?

27 septembrie 2022, 14:14

variola maimutei

In ultimele luni ai tot auzit vorbindu-se despre variola maimutei, dar poate nu ai inteles exact ce este, de unde vine aceasta boala si cum ne putem feri de ea. Iata, prin urmare, ce ar trebui sa stim despre variola maimutei.

Ce este, de fapt, variola maimutei?

Variola maimutei este o boala infectioasa. Ea este provocata de infectia cu virusul variolic MPXV si a fost identificata prima oara in 1958, intr-un laborator din capitala Danemarcei, Copenhaga. Ea a aparut la maimute, de unde si numele ei, iar primele cazuri la oameni au aparut in 1970.

Virusul variolei maimutei are doua tulpini: tulpina din Africa Centrala, mai usor transmisibila si care provoaca forme mai severe de boala, si tulpina din Africa de Vest.

Desi se numeste variola maimutei, boala poate sa apara si la veverite, sobolani sau alte specii.

Cum se transmite variola maimutei

Virusul variolei maimutei se transmite de la animal la om prin intermediul fluidelor corporale (sange, saliva, secretii). Ea se transmite de obicei prin leziuni ale pielii sau mucoasei animalelor infectate, in urma contactului direct, dar posibil si in urma consumului de carne de la animale infectate, acolo unde se obisnuieste sa se prepare carnea animalelor exotice.

Variola maimutei se transmite si de la om la om, prin contact direct, secretii respiratorii, leziuni cutanate, sau prin contact cu suprafete si obiecte contaminate. Variola maimutei poate fi transmisa si de la mama la copil, daca gravida este infectata.

Ce simptome are variola maimutei

Virusul variolei maimutei are o perioada de incubatie de 6-13 zile, in medie, timp in care acesta se multiplica in organism, dupa infectare.

Primele simptome sunt febra, durere de cap, umflarea ganglionilor, dureri de spate si musculare si dureaza pana la 5 zile, potrivit medicilor.

A doua perioada a infectiei este reprezentata de eruptii pe piele, in special pe fata si membre. Eruptia se manifesta prin noduli mai mari sau mai mici pe maini, palme, talpi si picioare, pe fata, in zona ochilor, dar si in zona organelor genitale. In prima faza bubitele sunt rosii, plate, apoi se umfla si se transforma in vezicule (bubite cu lichid transparent) sau chiar in pustule (leziuni pline cu un lichid galbui). Ca in cazul tuturor bolilor ce se manifesta cu eruptii cutanate, bubitele nu trebuie rupte, ci lasate sa se retraga singure, ele uscandu-se de la sine.

Simptomele pot sa se manifeste intre 2 si 4 saptamani, iar la copii pot sa apara chiar forme severe. Boala poate ajunge sa se complice cu aparitia de infectii secundare, bronhopneumonie, soc septic, encefalita, inectii oculare si chiar pierderea vederii.

Variola maimutei poate fi confundata cu varicela, scabie, infectii bacteriene, pojar, rujeola sau chiar alergii.

Boala nu are un tratament tintit, care sa o faca sa dispara, putand fi administrate doar medicamente pentru ameliorarea simptomelor. Exista, insa, optiunea vaccinurilor, vaccinul antivariolic avand eficienta dovedita de aproximativ 85% pentru preventia variolei maimutei, potrivit informatiilor furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Azi vei afla ca ai musafiri care vin de departe. Nu trebuie sa intri in panica, acum cu vremurile acestea! Respecta regulile de igiena si distantare, imbraca-te frumos si incearca sa ai o stare pozitiva, restul vine de la sine.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Luna septembrie in popor se mai numeste si luna rapciune.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O mama avea trei copiii :unul mic ,unul mijlociu,si unul mare.Intr-o zi mama lor s-a imbolnavit si era pe moarte,si avea nevoie de ulei.Il trimite pe cel mare la magazin,si trebuia sa treaca printr-o padure in care era o vrajitoare.In cele dinurma la prins vrajitoarea si l-a vrajit sa zica yo-yo-yo.....,vine acasa si il intreaba mama daca a luat ulei si el raspunde yo-yo-yo...,il trimite pe cel mijlociu si il prinde si pe el vrajitoarea si il vrajeste sa zica pentru o lingura de fasole......si asa mai departe ajunge acasa siil intreaba de ce nu a luat ulei si el raspunde pentru o lingura de fasole .......,in cele din urma il trimite si pe cel mic si il prinde vrajitoarea vrajindu-l sa zica purcel mic si gras.......A doua zi moare mama lor si vine politia si il intreaba pe cel mare
-Cine a omorat-o pe maicata?
-Yo-yo-yo-yo.....
il intreaba pe cel mic:
-Pentru ce au omorat-o pe maicata?
-Pentru o lingura de fasole ,pentru o lingura de fasole......
il intreaba pe cel mic:
-Ma tu stii cine-s yo?
-Purcel mic si gras

› vrei mai mult