Care sunt primele demersuri pe care trebuie sa le faci daca revii din strainatate in Romania

12 februarie 2021, 16:39

bagaje

In cazul in care si tu, din cauza crizei sanitare, esti nevoit sa te intorci, acasa, in Romania, nu percepe aceasta relocare drept un regres. Daca ai muncit in constructii, in fabrici de productie si esti obisnuit cu munca, este practic imposibil sa nu iti gasesti un rost in tara. Totodata, in situatia in care ai reusit sa economisesti bani, ii poti investi intr-un business profitabil, avand ca reper ceea ce s-a dovedit a fi la mare cautare, indiferent de contextul socio-economic: de la magazine alimentare de cartier pana la patiserii. Pana vei face o analiza SWOT, trecand in revista avantajele, precum si dezavantajele unei asemenea investitii, venim cu cateva recomandari de care sa tii seama pentru ca reacomodarea acasa sa fie cat mai usoara.

Inscrierea copilului la scoala

Daca copilul tau a urmat gradinita sau scoala in tara de adoptie, atunci integrarea lui intr-o institutie de invatamant romaneasca nu va fi neaparat facila, avand in vedere ruperea de vechiul colectiv, limba pe care poate nu o stapaneste la un nivel avansat, schimbarea mediului in general. Poti sa discuti toate aceste aspecte cu un director de scoala si sa stabiliti impreuna, in urma echivalarii de studiu, care este cea mai buna solutie pentru copilul tau. Exista posibilitatea ca acesta sa fie nevoit sa urmeze un an pregatitor, in care sa se familiarizeze cu noul mod de predare, cu noile exigente. Poti sa il ajuti in mod real incurajandu-l in mod sustinut, iar daca simti ca este necesar, chiar sa recurgi la sedinte de consiliere cu un psihopedagog. Totodata, dupa inscrierea lui la o scoala din Romania, nu uita ca ai dreptul obtinerii unei alocatii pentru copil.

Cautarea unui loc de munca

Nu amana sa iti depui CV-ul in cat mai multe locuri inca dinainte de revenirea in Romania, pentru ca reintegrarea sa fie cat mai usoara. Nu face greseala de a compara veniturile anterioare cu grila de salarizare din tara, insa nu accepta nici orice tip de job, mai ales daca ai experienta in domeniu.

 

Ca masura de rezerva, asigura-te ca primesti ajutor de somaj din strainatate, daca ai muncit cu forme legale, in baza unui contract. Intereseaza-te ce drepturi ai si care sunt formalitatile pe care trebuie sa le urmezi pentru a fi in avantaj. Aceste observatii sunt desigur valabile si pentru partener.

Inmatricularea masinii

masina

O alta grija, poate nu la fel de stringenta, este inmatricularea masinii in Romania si schimbarea numarului. E drept, vei avea cateva drumuri de facut la Registrul Auto Roman (RAR), de platit anumite taxe, insa, daca vei avea neaparat nevoie de un autovehicul, acest demers nu suporta amanare, mai ales daca e necesar, de exemplu, sa iti duci copilul dimineata la scoala si sa il iei la pranz sau sa faci naveta la munca. Trebuie sa ai in vedere ca aceasta procedura poate dura cateva saptamani. Dupa ce vei aduce autovehiculul in tara, este necesar sa faci programarea la RAR. De obicei, dureaza in jur de doua saptamani pana iti va veni randul, insa, poate dura si mai mult timp, in functie de numarul de solicitari. De la RAR, vei obtine cartea de identitate a vehiculului, ITP-ul si certificatul de autenticitate, dupa care poti obtine un numar de inmatriculare specific Romaniei.

 

Desi nu va fi usor si poate reprezinta o situatie de compromis, revenirea acasa din strainatate poate fi o recuperare a radacinilor, o clarificare identitara si o buna ocazie de a o lua de la capat.

 

Sursa foto: unsplash. com

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pe globul pamantesc exista nu mai putin de 800 000 de specii de insecte. S-a calculat ca pe un km patrat de pamant se afla 2 miliarde de insecte diferite.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Vine copilul lui Gigi Becali acasa.Ii arat carnetul lui Gigi Becali.Se uita taicasu.In carnet numai note de 2,4.
Dupa care zice Gigi Becali:
-Da,notele astea marita o bataie buna!
Dupa care zice copilul lui Gigi Becali:
-Ai dreptate tata!Vrei sa-ti dau adresa profesorului?

› vrei mai mult