Care sunt cele mai utilizate tipuri de drojdie in panificatie?

4 decembrie 2020, 15:56

drojdia

Drojdia functioneaza servind ca unul dintre agentii de dospire in procesul de fermentare, care este esential in fabricarea painii si a altor produse de panificatie. Scopul oricarui agent dospitor este acela de a produce gazul care face posibila cresterea aluatului. 

Drojdia face acest lucru hranindu-se cu zaharurile din faina si expulzand dioxidul de carbon in acest proces. Pe masura ce drojdia se hraneste cu zahar, produce dioxid de carbon, care umple mii de bule din aluat. Odata ce produsul final este copt, amprenta lasata de dojdie se poate vedea chiar in textura sa aerisita.

Ce tipuri de drojdie sunt utilizate in industria panificatiei?

Exista doua tipuri de drojdie utilizate in fabricarea painii: drojdie activasi drojdieinstantanee, cunoscuta si sub numele de drojdie cu crestere rapida. Cele doua tipuri de drojdie pot fi utilizate in mod interschimbabil. Avantajul drojdiei instantanee este timpul de crestere, care este de doua ori mai mic decat timpul de crestere pentru un aluat in care a fost adaugata drojdia activa.

Retetele standard de paine pot fi accelerate schimband drojdia din reteta. Drojdia instant este macinata mai fin si astfel absoarbe umezeala mai repede, transformand rapid amidonul si zaharurile in dioxid de carbon, micile bule care fac ca aluatul sa se extinda si sa se intinda.

Care sunt diferentele?

Drojdia uscata activa are o dimensiune a particulelor mai mare decat drojdia uscata instantanee, ceea ce face necesara activarea sa, de obicei cu apa calda, inainte de utilizare. Temperaturile recomandate ale apei vor varia in functie de producator intre 40 si 45 °C, masurate cu un termometru corespunzator.

Drojdia comprimata este considerata a fi drojdie proaspata. Se vinde sub forma de cuburi in sectiunea frigorifica a multor supermarketuri. Drojdia proaspata trebuie folosita imediat de la cumparare, deoarece efectul ei nu va fi acelasi daca nu este utilizata la momentul potrivit.

In cazul in care va fi refrigerata, va mai putea fi folosita timp de maxim doua saptamani. Aceasta este utilizata in principal de catre profesionisti, deoarece este foarte perisabila si trebuie folosita intr-un timp scurt de la deschidere.

Drojdia uscata activa se va pastra cu mult peste data de expirare tiparita pe ambalaj daca nu este deschisa si isi va mentine starea funcionala mult mai bine daca este refigreata. In cazul in care pachetul va fi deschis, acest tip de drojdie poate rezista pana la 6 luni la frigider si 12 luni la congelator. 

Drojdia instantanee sau rapida nu necesita activarea cu lichid cald. Acest tip de drojdie a fost conceput genetic din diferite tulpini si este mult mai fina decat drojdia activa uscata. Poate fi adaugata direct la ingredientele uscate, facandu-o o alegere populara pentru utilizarea cu masinile de paine.

Aliniindu-se la standardele impuse international, Lesaffre Romania proiecteaza, produce si comercializeaza solutii privind panificatia, nutritia si sanatatea, implicandu-se in mod activ in stabilirea standardelor globale pentru drojdie si alte produse de fermentatie.

Daca iti doresti niste sfaturi de la profesionistii in panificatie din tara noastra, Lesaffre este producatorul ideal la care poti apela!

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

La 24 martie 1882, Robert Koch, medic si microbiolog german, anunta descoperirea mycobacterium tuberculosis, bacteria responsabila pentru tuberculoza.

› vrei mai mult

Bancul zilei

In autobuz un copil se smiorcaie.O doamna il intreaba pe baiat:
-Puisor,dar tu nu ai batista?
-Ba da,dar nu o imprumut strainilor.

› vrei mai mult