Care sunt cele mai importante inventii inspirate din opere literare?

16 iunie 2023, 10:03

Literatura

Exista numeroase inventii importante care au fost inspirate de opere literare celebre.

Iata cateva exemple notabile:

Submarinul: Inventatorul american Simon Lake a fost inspirat de romanul lui Jules Verne, "20.000 de leghe sub mari" (1870), pentru a-si dezvolta ideea unui submarin functional. Cartea descrie aventurile unui grup de oameni care explorau adancimile marii cu ajutorul unui submarin numit Nautilus.

Elicopterul: Inventatorul Igor Sikorsky a fost influentat de romanele lui Jules Verne si de romanul lui Leonardo da Vinci, "Codul lui Leonardo", pentru a-si dezvolta pasiunea pentru zbor si pentru a lucra la conceptul de elicopter.

Calculatorul: In romanul "Neuromantul" (1984) al lui William Gibson, autorul a descris conceptul de "Matrix" - o retea globala de calculatoare interconectate. Aceasta idee a fost o sursa de inspiratie pentru dezvoltarea internetului si a retelelor de calculatoare moderne.

Internetul: In povestirea "As We May Think" (1945) a lui Vannevar Bush, autorul a descris un sistem numit "Memex", care putea stoca si organiza informatii intr-un mod accesibil utilizatorilor. Aceasta povestire a influentat dezvoltarea conceptului de hipertext si a jucat un rol important in dezvoltarea internetului.

Ecranul tactil: In romanul "2001: O odisee spatiala" scris de Arthur C. Clarke in 1968, autorul prezinta un computer avansat numit HAL 9000, care poate fi controlat prin intermediul unui ecran tactil. Aceasta idee a influentat dezvoltarea tehnologiei ecranelor tactile si a dispozitivelor de interactiune cu utilizatorul, precum smartphone-urile si tabletele.

Inregistrarea vocala: Inspirata de nuvela "Metamorfoza" de Franz Kafka. In aceasta povestire, personajul principal, Gregor Samsa, este transformat intr-un gandac. El incearca sa comunice cu familia sa prin emitatoare vocale, dar acestea nu sunt intelese. Ideea inregistrarii vocale a fost ulterior dezvoltata si a devenit o inventie importanta in domeniul comunicarii.

Acestea sunt doar cateva exemple de inventii importante care au fost inspirate de opere literare celebre. Literatura poate avea un impact semnificativ asupra imaginatiei si creativitatii umane, contribuind la inovatii si la dezvoltarea tehnologica.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Vei avea parte de o confruntare intensa in cursul acestei zile. Daca vei simti ca adversarul tau nu este dispus sa faca niciun pas inapoi, trebuie sa iti evaluezi sansele de castig intr-un mod cat mai realist, si abia apoi sa actionezi!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Exista pasari precum anumite specii de papagali care pot invata sa vorbeasca.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Din categoria: Replicile copiilor... mai bune decat orice banc!

De ce ne spalam cu sapun?
"Noi ne spalam, ca sa dam sapun in ochi la microbi." (5 ani)

› vrei mai mult