Care sunt cauzele indigestiei la preadolescenti. Ce putem face?

29 noiembrie 2017, 11:40

Indigestia poate sa apara la orice varsta, iar una dintre categoriile afectate sunt preadolescentii (copiii cu varsta cuprinsa intre 9 si 14 ani).


Indigestia se manifesta prin dureri abdominale, senzatie de preaplin, crampe abdominale, stare de slabiciune, balonare, arsuri gastrice, greata, scaun moale, apos, chiar si varsaturi.


Care sunt cauzele indigestiei la preadolescenti. Ce putem face?


Are mai multe cauze posibile

Indigestia poate fi cauzata de mai multi factori, de la stilul de viata al preadolescentului, pana la unele afectiuni.
- ingestia unui aliment alterat
- daca a mancat prea repede sau daca a mancat prea mult
- unele boli precum: pancreatita, ulcerul, boala celiaca, afectiuni ale intestinului, infectiile virale
- consumul de mancaruri condimentate sau foarte grase
- consumul de ciocolata in exces sau alte alimente care au efect laxativ, consumate in exces
- administrarea unor medicamente, printre care antibioticele.

Nu in ultimul rand, indigestia la preadolescenti poate sa fie determinata si de anxietate (copilul are stari de teama ori griji accentuate), poate sa fie o reactie a organismului la stres.

Ce trebuie sa faci

Pentru amelioararea simptomelor, copilul trebuie sa consume lichide (apa sau ceaiuri, de preferat neindulcite), sa aiba parte de odihna. In ceea ce priveste regimul alimentar, se recomanda consumul de alimente precum carnea fiarta, piure de morcov, orez fiert, supe, iaurt. In cazul in care indigestia este insotita si de diaree, pentru a nu se ajunge la deshidratare, este importanta o cantitate suficienta de lichide. Daca copilul sufera de deshidratare, simptomele care apar sunt paloarea fetei, maini si picioare reci, uscaciunea pielii si a mucoaselor, urinari rare, caz in care trebuie sa mergi imediat la medic.

De asemenea, atunci cand copilul prezinta sange in scaun, are dureri abdominale puternice, este neobisnuit de somnolent, este important sa mergi cu el cat mai repede la medic.

Pentru tratamentul diareei pot fi prescrise si medicamente antidiareice, la recomandarea unui doctor.

Suplimentele alimentare, recomandate

Gama Digex vine in ajutorul copiilor care se confrunta cu intoleranta alimentara si indigestie, contribuind la o mai buna digestie a alimentelor.

Digex capsule, produsul creat de Fiterman Pharma, are in compozitie nu mai putin de 8 enzime digestive, actionand astfel asupra unei mari varietati de alimente si asigurand o buna digestie a acestora. Digex capsule completeaza astfel sistemul enzimatic propriu al organismului, ajutandu-l sa faca fata suprasolicitarii cauzate de o masa copioasa sau alimentatie inadecvata, actionand asupra unei mari varietati de compusi alimentari, imbunatatind digestia acestora:

Proteaza intervine in digestia proteinelor din alimentatie, asigurand o digestie completa si sanatoasa a preparatelor din carne, oua sau legume proteice;


Lipaza asigura digestia grasimilor animale si vegetale, scazand suprasolicitarea pancreasului dupa consumul unor mese copioase alcatuite din carne grasa, in special de porc, precum si derivate ale acesteia, dar si din mancaruri cu mult ulei, unt sau margarina;


Amilaza/Glucoamilaza realizeaza o digestie completa a carbohidratilor ce se gasesc majoritar in paine, cereale, produse de panificatie, cartofi;

Lactaza digera lactoza din lapte si produse lactate, actionand asupra simptomelor de balonare, crampe, dureri abdominale, diaree;


Celulaza ajuta la digerarea celulozei, prevenind senzatia de preaplin si formarea gazelor de fermentatie;


Pectinaza stimuleaza flora intestinala benefica, asigurandu-i un pH intestinal optim;


Fitaza elibereaza fosforul si alte minerale (calciu, fier, magneziu, mangan) din fitati, substante nedigerabile asimilate ulterior ingestiei de cereale, seminte, fructe si legume, preveninf totodata aparitia diverselor carente la vegetarieni.


Cum se administreaza

Digex capsule este recomandat copiilor incepand cu varsta de 6 ani si se administreaza 1 capsula pe zi in timpul mesei sau dupa masa.

Pentru copiii care nu pot lua capsule, exista Digex Kids plicuri, care se administreaza incepand cu varsta de 1 an astfel:

- Copii intre 1-3 ani: 1 plic pe zi;

- Copii intre 4-12 ani: 1-2 plicuri pe zi;

- Copii in varsta de peste 12 ani si adulti: 2 plicuri de 2-3 ori pe zi.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Este o perioada destul de tensionata, si asta ar putea duce la neintelegeri in relatia cu prietenii de joaca. Pastreaza-ti calmul si incearca sa gasesti o solutie de compromis!

› vrei zodia ta

Cultura generala

Gorila (Gorilla gorilla) - este cea mai mare maimuta. Masculul atinge 2 m inaltime, o latime a umerilor de 0,80 m si o greutate de 250 kg. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un canibal mititel se aseaza pe plaja si vede trei nudiste. Canibalul, curios, se duce la un alt canibal mai batran si-l intreaba:
- Ce fac fetele astea aici?
- Se prajesc la soare.
- Dar ce, crude nu sunt bune?

› vrei mai mult