Care este bugetul familiei pentru cadourile de sarbatori si ce-si doresc copiii de Craciun

7 decembrie 2023, 15:10

Ce isi doresc copiii pe langa jucarii sau dulciuri

Se apropie cu pasi repezi un moment asteptat cu sufletul la gura de intreaga familie: sarbatoarea Craciunului. Pentru copii, Craciunul reprezinta una dintre cele mai asteptate si magice perioade ale anului, iar una dintre cele mai mari atractii ale Craciunului sunt cadourile pe care cei mici le primesc de la Mos Craciun.

Clubulcopiilor.ro a desfasurat un chestionar pentru a afla care este bugetul de cadouri in anul 2023, cum s-a schimbat acesta fata de anul trecut, ce-si doresc cel mai mult copiii si daca aceste asteptari sunt satisfacute de cei mari. La chestionar au participat 432 de parinti, preponderent din mediul urban sau din localitatile satelit ale marilor orase.

Mai jos sunt cele mai importante concluzii ale studiului:

Bugetul mediu per copil pentru anul 2023 este de 195 de lei.

Bugetul mediu per copil difera semnificativ in functie de numarul de copii ai familiei. Familiile cu un singur copil cheltuie pe cadouri in medie 217 lei per copil fata de 182 de lei per copil pentru cei cu doi copii si 137 per copil pentru cei cu 3 copii.

Comparat cu anul 2022, bugetul de cadouri pentru anul 2023 ramane neschimbat pentru majoritatea romanilor (60%) din mediul urban. In schimb, un sfert din acestia spun ca bugetul de anul acesta este mai mic decat in anul precedent.

Cele mai populare cadouri in randul parintilor sunt jucariile (64%), cartile (50%), jocurile (48%), hainele si accesoriile vestimentare (42%) si dulciurile (38%).

Copiii isi doresc in mare parte aceleasi lucruri, cu cateva diferente notabile: 13% isi doresc un animal de companie iar 8% isi doresc bani.

In ciuda cresterii preturilor si a costului de trai, bugetul alocat cadourilor de sarbatori in 2023 ramane neschimbat fata de anul trecut pentru majoritatea romanilor din mediul urban. In schimb, un sfert dintre parintii chestionati au raspuns ca vor reduce bugetul de cadouri anul acesta, iar 14% au spus ca il vor creste. O proportie semnificativa, de aproximativ 60%, a parintilor mentin un buget similar cu cel de anul trecut pentru cadourile de Craciun ale copiilor.

Bugetul mediu alocat pentru toate cadourile de Craciun se situeaza in jurul valorii de 1000 de lei pe familie, pentru un numar de aproximativ 6-7 cadouri.

Bugetul mediu pentru cadoul unui copil in perioada sarbatorilor de iarna se situeaza in jurul sumei de 195 de lei, indicand o preocupare echilibrata intre a oferi cadouri de calitate si mentinerea unui nivel financiar rezonabil. In familiile cu doi copii, bugetul pe copil scade la 182 lei, iar in familiile cu trei sau mai multi copii, acesta ajunge la 139 lei. Acest fenomen sugereaza o adaptare a bugetului in functie de numarul de membri ai familiei.

Parintii incep sa ofere carti copiilor de la cele mai fragede varste, astfel ca cei mici sub 2 ani de zile primesc jucarii, carti si jocuri. Jucariile raman optiunea preferata pentru cadouri ale parintilor, cu o pondere semnificativa de 64%, reflectand importanta lor in cultura cadourilor de Craciun pentru copii, dar e important ca parintii ii familizeaza pe cei mici cu cititul si cartile.

Jucariile sunt preferate a fi oferite de catre parinti pentru copii din toate categoriile de varsta, cu o prevalenta semnificativa de aproape 90%, in special in randul celor cu varsta intre 2 si 9 ani. Cartile, jocurile si hainele reprezinta si ele optiuni populare, cu ponderi de 50%, 49%, respectiv 42%. Este de remarcat ca dulciurile si gadgeturile electronice se afla si ele in top, dar cu o prezenta mai mica, la 38% si, respectiv, 14% in aceasta categorie de varsta.

Pentru copiii cu varsta intre 9-12 ani, dulciurile, jocurile si cartile raman cadouri preferate, reflectand dorinta de bucurie imediata, distractie si dezvoltare intelectuala.

Pentru adolescenti hainele si accesoriile devin cadouri de top, urmate de jucarii si dulciuri, indicand interesul crescut pentru moda si stil personal.

Analiza a fost realizata de-a lungul perioadei de timp cuprinsa intre data de 15 noiembrie – 3 decembrie, 2023, in mediul online, chestionarul fiind publicat pe site-ul clubulcopiilor.ro si distribuit in social media, in peste 30 de grupuri destinate care au drept public tinta parintii. Respondentii care au luat parte la chestionar (432 de parinti) locuiesc in mediul urban, iar aproximativ 50% dintre acestia locuiesc in cele 5 orase mari din Romania: Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Brasov si Timisoara. Venitul mediu al unei familii este de 7132 de lei/luna. Publicul tinta a fost reprezentat, in principal, de familii din mediul urban.


Link catre studiu:https://www.clubulcopiilor.ro/bugetul-familiei-pentru-cadourile-de-craciun/

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Azi vei cunoaste pe cineva deosebit. Va trebui sa lasi timiditatea la o parte si sa te comporti la fel cum o faci cu cei mai buni prieteni.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Vioara este considerata "soprana instrumentelor cu coarde".

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doamna invatatoare catre bula:
-Bula zi-mi 10 animale salbatice.
-Bine! 1 girafa si 9 elefanti.

› vrei mai mult

Shop Clopotel.ro