Cangurul alb: Ce trebuie sa stii despre acest animal rar si cum a fost vazut in Romania

17 februarie 2025, 14:01

 Cangurul alb

Cangurul alb, aparitie rara pe strazile din Bucuresti

Recent, un cangur alb a fost surprins alergand pe strazile din Sectorul 5 al Capitalei, starnind curiozitatea si ingrijorarea locuitorilor. Incidentul a fost rapid investigat de autoritati, care au descoperit ca animalul scapese accidental din curtea unui cetatean cand ingrijitorul facea curatenie in tarcul animalului. Din fericire, cangurul a fost recuperat fara rani si returnat proprietarului.

Ce stim despre cangurul alb?

Cangurii albi sunt extrem de rari si pot avea aceasta coloratie fie din cauza albinismului, fie din cauza unei mutatii genetice numite leucism. Spre deosebire de cangurii albinosi, cei cu leucism nu au ochii rosii si pot avea pigment in alte parti ale corpului. Aceasta trasatura ii face deosebit de spectaculosi si rari in salbaticie.

Cum ajung cangurii in captivitate?

Desi originari din Australia, cangurii sunt crescuti in captivitate in diverse colturi ale lumii, fie in gradini zoologice, fie ca animale exotice de companie, acolo unde legislatia permite. In Romania, detinerea unui astfel de animal este reglementata strict, iar autoritatile verifica daca exemplarele sunt detinute legal.

Curiozitati despre Canguri

Cangurii nu pot merge inapoi – Datorita structurii picioarelor lor puternice si a cozii masive, cangurii pot sari in fata, dar nu pot merge inapoi.

Coada lor actioneaza ca un al treilea picior – Atunci cand se deplaseaza incet, cangurii isi folosesc coada ca un punct de sprijin suplimentar.

Pot sari peste 3 metri inaltime si 9 metri in lungime – Aceasta abilitate ii ajuta sa evadeze rapid de pradatori.

Femelele cangur isi pot intarzia nasterea – Daca conditiile de mediu sunt nefavorabile, femela poate opri dezvoltarea embrionului pana la momentul potrivit.

Cangurii comunica prin lovituri si sunete – Masculii isi folosesc picioarele puternice pentru a se lupta intre ei, iar sunetele emise pot indica pericol sau interactiuni sociale.

Riscurile pentru animalele exotice in orase

Fuga cangurului pe strazile din Bucuresti a atras atentia asupra pericolelor la care sunt expuse animalele exotice tinute in captivitate. Traficul intens, lipsa unui habitat adecvat si stresul provocat de mediul urban pot pune in pericol sanatatea si siguranta acestor animale. De aceea, este esential ca detinatorii sa ia masuri adecvate pentru a preveni astfel de incidente.

Ce sa invatam din aceasta intamplare

Evenimentul neobisnuit al cangurului alb pe strazile Bucurestiului a fost o surpriza pentru locuitori si o lectie despre responsabilitatea fata de animalele exotice. Speram ca acest caz va contribui la o mai buna reglementare si protectie a faunei salbatice tinute in captivitate.

Iar la sfarsit de articol, asa cum te-am obisnuit, iti lasam cateva materiale pe aceasi tema, pe care sa le parcurgi, cand timpul iti permite si daca tu crezi ca este de interes pentru tine:

Tatu - Mamiferul blindat cu caracteristici unice
Test: Lumea animalelor

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Ultimul cuvant din Biblie este 'Amin'.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula vine acasa teribil de nervos. Cand vede farfuria cu mancare pe masa, o ia si o arunca pe fereastra. Nevasta-sa il priveste mai intai linistita, apoi arunca si ea -pe geam- scaunul si masa.
Hei, ce faci? - striga Bula.
Te ajut, iubitule! Am inteles ca vrei sa mananci in gradina!...

› vrei mai mult