Bunele maniere atunci cand mergem la cumparaturi cu parintii

9 februarie 2022, 16:48

cumparaturi

Cand parintii ne iau cu ei la cumparaturi au de obicei o lista pe care vor sa o respecte, dar si o lista de reguli pentru noi, copiii. Iar daca ne purtam adecvat, probabil o sa avem noroc sa ne cumpere si noua ceva ce ne dorim, ca recompensa.

Bunele maniere la cumparaturi nu trebuie sa fie respectate doar din interes, ci pentru ca vrem ca parintii sa aiba incredere in noi, ca stim cum sa ne comportam in orice situatie.

Si daca ai 5 ani, si daca ai 12, si daca esti mai mare, sunt cateva reguli de buna purtare care trebuie respectate atunci cand intri intr-un magazin. Primul motiv este politetea fata de parinti, angajati si alti cumparatori; un al doilea ar putea fi ca, si fara sa vrem, putem strica sau sparge ceva, iar parintii vor trebui sa plateasca paguba. Cel mai important, insa, este ca respectandu-i pe altii, ne respectam pe noi insine.

Iata cateva bune maniere pe care trebuie sa le luam cu noi mereu cand mergem la cumparaturi cu parintii. Poate pe unele ti le-au mai spus si ei, dar nu strica sa le revezi:

• Nu alergam prin magazin; nu toata lumea de acolo este obligata sa fie atenta la noi si pot aparea accidente.

• Nu luam de pe raft produse care nu ajung in cosul de cumparturi pentru a le pune in alta parte. Cineva a muncit pentru a aranja marfa pe rafturi, iar daca toata lumea ar lua-o de la locul ei fara sa o cumpere angajatii ar trebui sa isi petreaca timpul doar rearanjand produsele mutate de colo-colo.

• Nu strigam la parinti, nu vorbim deranjant de tare cu nimeni.

• Nu plangem si nu tipam ca vrem ceva anume, daca parintii ne spun ca nu putem cumpara.

• In niciun caz nu facm crize de personalitate si nu ne tavalim pe jos daca nu ni se cumpara ce am cerut.

• Nu ne jucam si nu stricam produse de pe raft; nu le aruncam nici pe jos. Orice produs avariat trebuie platit, iar parintii s-ar putea sa nu fie prea fericiti.

• Salutam vanzatoarea sau casiera cand ne vine randul; nu ii vorbim nepoliticos sau cu „tu, nu punem intrebari insistente si neplacute.

• Nu desfacem ambalajele dulciurilor ca sa mancam din ele in magazin; daca totusi o facem, trebuie sa avem permisiunea parintilor, pentru ca ei sa stie si sa plateasca si acel produs.

• In niciun caz nu furam nimic de pe raft!

• Regula de aur intr-un magazin este ca nimic nu este al nostru pana nu am platit.

• Suntem respectuosi cu toata lumea, de la parinti, la frati si la angajatii magazinului.

Regulile de buna purtare la cumparaturi nu sunt chiar putine, dupa cum vedeti. Dar sunt la fel de importante ca a saluta, a spune „te rog” si „multumesc”!

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Ziua de azi va fi pentru tine o zi de relaxare. Nimic nu iti va strica echilibrul interior.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Meduzele Box sunt considerate a fi printre cele mai mortale creaturi din cauza veninului foarte puternic pe care il produc si care ataca rapid inima, sistemul nervos si chiar celulele pielii, dupa o intepatura. Aceasta specie de meduze este considerata responsabila pentru moartea misterioasa a multor inotatori, in mai multe parti ale lumii. Veninul acestor meduze provoaca o moarte rapida si multi dintre cei intepati nici nu au mai apucat sa ajunga la mal pentru a cere ajutor.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Copii, ce ne da porcul?
Un elev: Carne!
Profesoara: Bravo! Profesoara
Copii, ce ne da gaina?
Un elev: Carne si oua!
Profesoara: Bravo!
Copii, ce ne da vaca?
Un elev: Teme pentru acasa

› vrei mai mult