Azi se lanseaza oficial Guvernul Copiilor si Tinerilor

24 aprilie 2024, 12:51

Guvernul Copiilor si Tinerilor

Vrem ca vocea copiilor si tinerilor sa fie auzita!
 

‼️ Consiliul Tinerilor si Copiilor FONPC impreuna cu tineri si copii din cadrul organizatiilor Uniunea Elevilor Reprezentanti, Fundatia SERA Romania, SOS Satele Copiilor Romania, World Vision Romania, Terre des hommes Romania, Societatea pentru Copii si Parinti (SCOP) - Timis, Fundatia de Ajutor Medical Profilaxis Timisoara, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany, Iasi, Fundatia Inima de Copil - Galati, Asociatia „Buna ziua, Copii din Romania" si Club Sportiv Olimpic Snagov lanseaza Guvernul Copiilor si Tinerilor, un program inovator, dedicat asigurarii unei voci autentice si semnificative copiilor si tinerilor din societatea noastra.

Copiii si tinerii pot fi uneori mai intelepti decat adultii. Haideti sa intelegem cum ar guverna acestia Romania de azi si Romania viitorului lor!

👏 In ultimele luni, zeci de copii si tineri s-au intalnit in grupuri tematice facilitate de cele 12 organizatii neguvernamentale care si-au asumat rolul de platforme suport pentru vocea lor. Impreuna au redactat propuneri concrete care pornesc de la nevoile lor, acoperind comunitati diverse – de la cei care se lupta cu stigmatul dizabilitatii si al lipsei accesibilizarii spatiului public, la tinerii care parasesc sistemul de protectie sau la copiii si tinerii aflati in miscare din cauza saraciei, conflictelor, dezastrelor naturale si violentei.

🙌 Reprezentantii Guvernului Copiilor si Tinerilor si-au desemnat doi purtatori de cuvant care sa-i reprezinte in relatie cu mass media si cu alti parteneri. Acestia sunt cantareata si compozitoarea AMI si jurnalistul Mihai Radulescu.

De ce Guvernul Copiilor si Tinerilor?

🅰️ Anul 2024 este anul alegerilor europarlamentare, parlamentare, locale si prezidentiale. Guvernul Copiilor si Tinerilor este un grup de initiativa civica, amplificat de mai multe ONG-uri, care isi doreste sa le comunice politicienilor nevoile generatiilor mai tinere si viziunea lor pentru viitor.

Copiii si tinerii au creat in acest scop un program de guvernare care speram sa inspire toate partidele politice. Tinerii si copiii din Guvernul Copiilor si Tinerilor vor solicita candidatilor la toate alegerile sa integreze cerintele si initiativele formulate de ei in campaniile lor electorale.

In Uniunea Europeana traiesc aproximativ 91 de milioane de copii.

Viata copiilor din intreaga lume este afectata in fiecare zi de politicile, legislatia si actiunile de la nivel national si de la nivelul UE. Toate tarile membre ale UE sunt parti semnatare ale Conventiei privind drepturile copilului si au obligatii clare in promovarea, protectia ti respectarea drepturilor fiecarui copil. Tratatul de la Lisabona face din promovarea drepturilor copilului un obiectiv explicit al afacerilor interne ti externe ale UE, iar Carta Drepturilor Fundamentale a UE prevede ca interesul superior al copilului este un considerent primordial in toate actiunile UE.

A sosit momentul ca aceste angajamente sa fie traduse in fapte concrete pentru copii si tineri!

❗Acest Guvern creioneaza un angajament ferm fata de respectarea drepturilor copilului si promoveaza participarea activa a acestora in procesele decizionale. Guvernul copiilor si Tinerilor este o modalitate prin care tinerii si copiii vor sa arate adultilor ca stiu ce isi doresc cu privire la viitorul lor si ca sunt parteneri egali de dialog.

Aceasta initiativa ofera copiilor si tinerilor o platforma unica si inovatoare pentru a-si exprima viziunea si pentru a participa activ la definirea viitorului lor. Guvernul Copiilor si Tinerilor promoveaza dialogul deschis intre generatii si subliniaza capacitatea copiilor si tinerilor de a influenta schimbarile sociale si de a-si asuma responsabilitati civice.

Candidatii la alegerile europarlamentare sunt incurajati sa isi asume in strategiile lor prioritatile si viziunile care se axeaza pe copil, ghidand Uniunea Europeana in aceasta directie.

Candidatii la alegerile parlamentare sunt indemnati sa faca din initiativele copiilor si tinerilor o prioritate in propriile programe de guvernare, preluand in mod direct initiativele acestora.

Candidatii la alegerile prezidentiale sunt invitati sa adopte propunerile copiilor in programul lor electoral.

Candidatii la alegerile locale sunt incurajati sa preia initiativele activistilor copii si sa le adapteze la contextul specific al comunitatii.

Iata doar cateva dintre capitolele pe care copiii si tinerii le-au integrat in planul lor de guvernare:

Educatie

Protectie si Incluziune Sociala

Participare

Migratie

Integrarea pe piata muncii

Sanatate

Sport si activitati extracurriculare

Justitie

Digitalizare

Accesibilizare

Sunteti curiosi sa vedeti ce solutii au gasit copiii si tinerii pentru Romania viitorului?

In luna mai vom lansa acest program de guvernare printr-o conferinta de presa in cadrul careia veti avea ocazia sa cunoasteti componenta Guvernului Copiilor si Tinerilor, precum si propunerile la care au lucrat in ultimele luni. De asemenea, veti putea urmari stiri despre aceasta initiativa si prin platformele organizatiilor neguvernamentale care-i sustin si amplifica vocea.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Toate vor merge bine pentru tine astazi, dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasi garda jos. Fii atent/a la tot ce se intampla in jurul tau, ca sa eviti orice neplaceri ce pot aparea pe neasteptate.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Marea Moarta este la 365m sub nivelul marii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Merge Bula la bunica-sa si ii cere 200 mii imprumut .
-Bunica, da-mi 200 mii imprumut .
-Pana cand?
-Pana nu-ti dau una.

› vrei mai mult