Avantajele educatiei financiare asupra copiilor

6 noiembrie 2023, 16:34

Mama fericita alaturi de copii

Educatia financiara te ajuta sa iti administrezi eficient si corect finantele pentru a evita situatiile neplacute, dar si pentru a putea dezvolta o anumita independenta sau prosperitate financiara. Acest subiect este de actualitate si prezinta un interes major in atat in randul adultilor, cat si in ceea ce priveste educatia financiara a copiilor.

Desigur, atitudinea fațã de bani a pãrinților, influențeazã și perspectiva celor mici. Pãrinții trebuie sã le transmitã obiceiuri sãnãtoase și sã îi ajute sã înțeleagã informații financiare de bazã, cum ar fi noțiunea banilor, cum se obțin banii, procesul de creditare sau împrumut, modalitãți de a conomisi, etc.

Importanța educației financiare

Educația financiarã are un rol semnificativ asupra copiilor datoritã cunoștințelor și abilitãților pe care le pot dobândi pentru a face alegeri responsabile privind banii deținuți. De asemenea îi ajutã sã își gestioneze eficient finanțele și implicã înțelegerea bugetãrii, economisirea, investiții și gestionarea datoriilor.

Aceastã practicã învațã copiii sã-și stabileascã și sã-și planifice corect bugetele pe termen lung și sã dezvolte un comportament responsabil din punct de vedere financiar, fapt ce le va fi de mare ajutor în viitor.

Noțiunea banilor este un element important în educația financiarã deoarece finanțele pot reprezenta centrul tuturor intereselor și dorințelor pe care le are o persoanã. Banii te ajutã sã îți satisfaci necesitãțile zilnice sau sã îți împlinești dorințele materiale.

Cu se obțin banii?

Sunt diverse moduri prin care ai putea obține resurse financiare, precum joburi, oferirea de servicii, credite și multe altele. Însã cel mai important aspect este ca cei mici sã înțeleagã cã banii sunt fãcuți prin muncã și efort, nu vin de la sine sau gratuit. Indiferent cã lucrezi pentru a obține fondurile necesare sau obții un credit tot trebuie sã depui efort personal pentru a desfãșura activitatea de primire și respectiv de rambursare a fondurilor.

Pentru a înțelege mai bine noțiunea banilor îi poți explica copilului consecințele care duc la lipsa banilor sau a efortului depus, și anume imposibilitatea de a-și achiziționa o jucãrie mult doritã sau mâncarea de zi cu zi.

Banii se pot obține desigur și prin credite bancare sau nebancare, dar trebuie sã cunoști și sã înțelegi anumite elemente, precum termenele de rambursare, dobânda și altele.

Economisirea fondurilor

În ceea ce privește economisirea, încã de mici, copiii sunt învãțați sã punã banii în pușculițã pentru viitor sau pentru o anumitã dorința, iar acest lucru este benefic pentru ei deoarece învațã sã-și pãstreze banii primiți și sã prioritizeze dorințele pe care le au. Economiile îi pot ajuta pentru situațiile neprevãzute, cum ar fi înscrierea la un liceu într-un alt oraș sau achiziționarea unui produs dorit de mult timp.

Cum poți învãța copiii sã economiseascã?

Inițial trebuie sã își propunã un obiectiv, cum ar fi strângerea banilor pentru mersul într-o excursie cu clasa. Odatã ce are obiectivul stabilit poate sã adauge în fiecare zi o anumitã sumã pentru îndeplinirea dorinței. Aceastã practicã poate fi folositã și pentru a exersa perseverența, devenind un obicei util pentru viitor.

Pentru a face economii trebuie sã stabilești cu copilul tãu anumite bugete lunare care îl vor face sã înțeleagã mai bine importanța gestionarii banilor, de exemplu, sumele pe care le atribui lunar pentru cumpãrãturi, facturi, necesitãți și fondurile pentru economii. Un copil va înțelege exact de ce are nevoie de un cont de economii dacã și pãrinții acestuia folosesc aceastã practicã.

Investițiile pot fi realizate cu ajutorul economiilor prin bugetarea cu sumele strânse, pe lângã dorințele pe teren scurt, cum ar fi achiziționarea unui telefon, copiii trebuie încurajați spre idealuri mai mari, precum urmarea unei școli mai bune, care i-ar putea ajuta în viitor.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Daca ar fi de vanzare, semnatura lui Shakespeare ar valora circa 5 milioane de dolari si ar fi cel mai scump autograf din lume.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Pacientul:
- Domnule doctor, am o problema: uit tot, nu tin minte nimic.
Doctorul:
- De cand?
Pacientul:
- De cand ce?

› vrei mai mult