Asociatia HELP Autism a creat instrumente si bune practici pentru a creste calitatea serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilitati

24 octombrie 2023, 13:35

HELP Autism POCA

Dupa 14 ani de activitate si 7 parteneriate cu autoritatile publice din domeniul serviciilor sociale, Asociatia HELP Autism a evaluat gradul de satisfactie cu privire la serviciile sociale dedicate persoanelor cu dizabilitati din Bucuresti si Ilfov, a desfasurat un program de formare pentru 20 de ONG-uri, a creat un ghid de bune practici al parteneriatelor public-private, precum si instrumente de evaluare si monitorizare a politicilor publice locale din domeniul serviciilor sociale.

Care este gradul de satisfactie in relatia cu institutiile publice de asistenta sociala a beneficiarilor din Bucuresti si Ilfov? Cum pot furnizorii de servicii sociale imbunatati calitatea serviciilor oferite prin instruirea continua a personalului? Cum pot functiona parteneriatele public-private in beneficiul persoanelor cu dizabilitati? Cum evaluam si monitorizam politicile publice locale din domeniul serviciilor sociale?

Acestea sunt intrebarile la care Asociatia HELP Autism a gasit raspunsurile in cadrul proiectului „Bune practici in parteneriate public-private pentru interventia in TSA si alte problematici sociale”, implementat in perioada septembrie 2022 - octombrie 2023.

Din cercetarea efectuata in perioada februarie – mai 2023, au aflat unde se situeaza in 2023 serviciile sociale publice, dupa consultarea a 202 respondenti, persoane cu dizabilitati si apartinatorii acestora, care au evaluat gradul de implicare si satisfactie in relatia cu institutiile statului, precum Primaria, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) sau Directia de Asistenta Sociala (DAS). Rezultatele chestionarului releva faptul ca 70% dintre respondenti considera rezonabila, slaba sau foarte slaba implicarea institutiilor in viata beneficiarilor si doar 24% considera ca institutiile respecta drepturile persoanelor cu dizabilitati.

Raportul de cercetare indica un nivel moderat de satisfactie si accesibilitate, in ceea ce priveste serviciile sociale destinate persoanelor cu dizabilitati, dar evidentiaza, totodata, oportunitati de imbunatatire:
• Reducerea timpilor de asteptare si a birocratiei prin digitalizarea institutiilor;
• Pregatirea personalului in comunicarea empatica cu persoanele cu dizabilitati si apartinatorii acestora;
• Stimularea parteneriatelor in zona de servicii de recuperare, respiro si consilierea psihologica a familiei;
• Mai multa informare si transparenta privind drepturile beneficiarilor.

„Din cand in cand, trebuie sa intram in rolul de observator si sa vedem daca ceea ce facem e relevant pentru beneficiari, daca acestia se simt inclusi si reprezetati. Doar colaborand putem sa facem viata acestor oameni mai usoara, plecand de la nevoile lor reale. Credem cu tarie ca serviciile sociale trebuie sa conlucreze in beneficiul oamenilor, nu impotriva lor, si ne bucuram sa consolidam relatia pe care am initiat-o cu institutiile din capitala in ultimii ani si sa oferim un exemplu care sa fie adoptat la nivel national, intr-un efect de domino al faptelor bune.” - Daniela Bololoi, Presedinte HELP Autism

Asociatia HELP Autism a sustinut in cadrul proiectului si cursuri de pregatire pentru membrii ONG-urilor, cu o tematica ampla si unica despre dezvoltare organizationala, advocacy, politici publice si fundraising, astfel incat organizatiile non-profit sa devina parteneri viabili in comunitate si sa ofere servicii sociale de calitate superioara, pentru cei peste 4000 de beneficiari pe care ii deservesc.

Ghidul de bune practici de parteneriate public-private este extrem de valoros pentru toate ONG-urile si autoritatile publice, deoarece cuprinde date legislative interpretate cu ajutorul specialistilor cu privire la formele pe care le pot imbraca aceste parteneriate, legislatia ce sta la baza lor si exemple concrete de bune practici extrem de utile pentru cei care se afla la inceput de drum si doresc sa dezvolte astfel de parteneriate pentru a creste calitatea serviciilor sociale destinate persoanelor cu dizabilitati.

Cu sprijinul Primaria Sector 3 a Municipiului Bucuresti, Asociatia HELP Autism reusit sa organizeze, pe parcursul proiectului, nu mai putin de 4 intalniri lunare intre reprezentantii administratiei publice locale si cei ai societatii civile.

In urma acestor intalniri si a evaluarii de catre beneficiari a gradului de implicare si satisfactie in relatia cu institutiile statului, a fost dezvoltata Metodologia de monitorizare si evaluare independenta a politicilor publice locale din domeniul serviciilor sociale. Aceasta metodologie urmeaza sa fie implementata in urmatoarele 6 luni de catre Primaria Sector 3 a Municipiului Bucuresti si DGASPC Sector 3, pentru a evalua politicile deja existente, dar si pentru a concepe politici noi, cu valoare adaugata, pentru persoanele cu dizabilitati din comunitate.

Conferinta in cadrul careia au fost prezentate instrumentele si bunele practici dezvoltate de Asociatia HELP Autism marcheaza incheierea proiectul „Bune practici in parteneriate public-private pentru interventia in TSA si alte problematici sociale”, codul SIPOCA/SMIS2014+: 1090/151449.

Acest proiect se adauga numeroaselor demersuri initiate de Asociatia HELP Autism de-a lungul anilor, printre care amintim campania de fundraising „Fii Fauritor de Viitor” prin care asociatia HELP Autism construieste prima tabara incluziva pentru copii si tineri cu dizabilitati in Muntii Retezat, un proiect de anvergura ce se ridica la o valoare de 5 milioane de euro, precum si proiectului de lege privind decontare serviciilor de terapie a persoanelor cu tulburari din spectrul autist in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, un demers initiat in urma cu 3 ani de Asociatia HELP Autism si Autism Voice, demers la care s-au alaturat numeroase alte ONG-uri.

Proiectul „Bune practici in parteneriate public-private pentru interventia in TSA si alte problematici sociale” este derulat de Asociatia HELP Autism si se ridica la o valoare totala de 413,094.01 lei, fiind cofinantat in proportie de 98% din Fondul Social European, prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020, codul SIPOCA/SMIS2014+: 1090/151449. Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Cativa prieteni iti vor face o vizita. Fii pregatit/a sa-i primesti cum se cuvine.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Planeta Pamant este estimata a avea o vechime mai mare de 4,5 miliarde de ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

"Un medic chinez nu-si putea gasi de munca in SUA, asa ca a deschis o clinica privata.
La intrare a fisat un banner pe care scria: "Tratamentul costa 20 de dolari, in caz ca boala nu va trece, va vom returna 100 de dolari."
Un avocat, considerand o buna ocazie de a face rost de 100 de dolari, intra in clinica.
Avocatul: "Mi-am pierdut gustul."
Chinezul: "Sora, adu medicamentul din cutia nr. 22 si picurati-i pacientului in gura 3 picaturi."
Avocatul: "Ptiu, este benzina!"
Chinezul: "Felicitari, v-ati recapatat gustul, va costa 20 de dolari."
Plateste iritat avocatul si pleaca clocind o razbunare...Vine inapoi a doua zi.
Avocatul: "Mi-a disparut memoria, nu-mi mai amintesc nimic."
Chinezul: "Sora, adu medicamentul din cutia nr. 22 si picurati-i pacientului in gura 3 picaturi."
Avocatul, enervat: "Nuuu, ca acolo este benzina...mi-ati dat si ieri."
Chinezul: "Felicitari, v-ati recapatat memoria, va costa 20 de dolari."
Avocatul, gata sa plezneasca de nervi, plateste cei 20 de dolari, dar se intoarce a treia zi pentru a recupera banii.
Avocatul: "Am o vedere foarte proasta, aproape ca nu pot sa vad nimic."
Chinezul: "Din pacate nu am nimic pentru tratarea acestei boli. Poftiti cei o suta de dolari."
Avocatul, fericit, ia bacnota, dar...cand se uita vede ca-i de 20 de dolari...
Avocatul: "Dar...nu sunt decat 20 de dolari!"
Chinezul: "Felicitari, v-ati recapatat vederea, va costa 20 de dolari.

› vrei mai mult