Ai nevoie de aparat dentar? Iata tot ce trebuie sa stii ca sa faci alegerea corecta!

7 octombrie 2021, 12:30

Aparat dentar

Fie ca este vorba de aspectul estetic, fie ca este o chestiune de functionalitate, o dentitie stramba este o problema ce trebuie rezolvata. Pagubele sunt mult mai mari pe termen lung, daca nu iei masuri din timp. Exista mai multe tipuri de aparate dentare, potrivite pentru diverse probleme si chiar in functie de varsta. Iata ce trebuie sa stii!

 

Tipuri de aparat dentar

 

De multe ori, este bine sa rezolvi problema dintilor strambi din copilarie. Mobilitatea oaselor este diferita, iar dificultatile de a purta un aparat dentar nu sunt atat de mari. Copiii se adapteaza repede, iar aspectul estetic inca nu joaca un rol hotarator in deciziile lor. Din pacate, uneori problema este ignorata sau amanata, iar adultul se trezeste intr-o situatie neplacuta. Anatomia fetei se poate modifica, muscatura se poate stramba.

 

Dintii strambi pot provoca aparitia cariilor, deoarece niciun dispozitiv de curatare nu poate patrunde eficient in situatiile in care ei sunt foarte strambi. In plus, odata ajuns la stomatolog cu o carie, chiar si accesul acestuia este ingreunat, ceea ce face ca tratamentul sa fie problematic si mai dificil.

 

Totusi, niciodata nu este prea tarziu. Fie ca cercetezi problema pentru copilul tau sau pentru tine, o sa constati ca exista mai multe optiuni in alegerea unui aparat dentar. Astfel, un dispozitiv ortodontic mobil este potrivit pentru copiii intre 7 si 12 ani, atunci cand incep sa apara dintii permanenti in pozitie incorecta. Acesta este potrivit si pentru corectarea maxilarelor deformate in urma faptului ca cel mic si-a supt degetul sau din alte cauze. Aparatul fix se lipeste pe suprafata exterioara a dintilor si poate fi folosit atat de adulti, cat si de copii. Acest tip de aparat se imparte in mai multe categorii:

 

1. Metalic – un aparat dentar metalic este realizat din otel inoxidabil si presupune cimentarea unor bracketi metalici pe suprafata dintilor;

 

2. Safir – acesta functioneaza pe acelasi principiu ca cel metalic, cu diferenta ca bracketii sunt confectionati din safir. Safirul este un material translucid care da un aspect estetic per total. Elasticele care conecteaza bracketii sunt albe, ceea ce ofera un aer discret;

 

3. Ceramic – pentru acest tip de aparat sunt utilizati bracketi transparenti sau de aceeasi culoare cu dintii. Sunt potrivite pentru cei care doresc un aspect cat mai discret;

 

4. Invisalign – acesta este un aparat ortodontic invizibil. Nu se folosesc sarme sau bracketi, ci este format dintr-o gutiera transparenta care imbraca dintii. Gutiera este mobila. Insa acest tip de aparat dentar este indicat doar in cazurile in care pacientul nu se confrunta cu o dentitie extrem de stramba;

 

5. Lingual invizibil – acest aparat este similar cu cel metalic, cu diferenta ca bracketii se monteaza pe interiorul dintilor. Astfel, aparatul este complet invizibil.

 

Acum ca ai aflat cate tipuri de aparate dentare exista, poti face alegerea corecta. Desigur, inainte de toate, este necesar sa discuti cu medicul stomatolog care te va sfatui cel mai bine. Medicul ortodont te va consulta si iti va sugera varianta care ti se potriveste cel mai bine.

 

Trebuie sa tii cont de faptul ca indreptarea dintilor nu este un moft, ci mai degraba o necesitate. Nu amana prea mult, deoarece, cu cat astepti mai mult, cu atat procesul va fi mai dificil.


Aparat dentar

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Einstein, cand era copil, nu vorbea foarte des. Cand o facea vorbea rar, repetand in mod sistematic propozitia in cap inainte de a o spune cu voce tare.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Inginerul se uita de ceva vreme intr-o fantana larga si foarte adanca.
- Nu inteleg, a spus el in cele din urma, de ce ati instalat o lumina atat de puternica pe fundul fantanii?
- Nu stiu, a spus muncitorul. Am facut totul in conformitate cu desenele dv.
Ia inginerul planul constructiei, se uita un pic, il intoarce cu susul in jos:
- Bai desteptilor! Trebuia sa construiti un far!

› vrei mai mult