A fost inaugurata "SHAME - European Stories", expozitia care ofera o voce victimelor abuzului trait in copilarie

16 februarie 2023, 09:35

Expozitia de fotografie SHAME - European Stories 
Expozitia de fotografie "SHAME - European Stories"  a fost inaugurata pe 15 februarie in statia de metrou Piata Unirii 1 din Bucuresti. Organizata de Justice Initiative si aflata sub patronajul Consiliului Europei, expozitia aduna laolalta zeci de portrete si povesti ale celor care au supravietuit abuzurilor traite in copilarie. In discursurile lor de deschidere, politicieni si experti romani au subliniat importanta de a intelege si preveni abuzul asupra copiilor - in Europa, dar, mai ales, in Romania.

Frica si rusinea nu cunosc granite. Din Romania pana in Franta, din nordul indepartat al Scandinaviei pana in Italia, trecand prin Spania, Elvetia, Belgia, Austria si multe alte tari. Realitati diferite, alte abuzuri, alti autori, dar mereu aceleasi victime: copiii. Adoptii fortate, abuzuri sexuale, copii indepartati cu forta de familii, victime ale traficului de persoane, copii supusi experimentelor sociale si copii abuzati in cadrul familiei. Expozitia „SHAME - European Stories” incearca sa contureze un fenomen care iese din umbra trecutului pentru a preveni ca aceste crime sa cada in uitare fara a se face dreptate.

Romania poate face o schimbare

Lansarea expozitiei din Bucuresti a avut loc in prezenta lui Guido Fluri (fondatorul Justice Initiative), Dumitrita Solomon (Secretar de Stat la Cancelaria Prim-ministrul Romaniei), Daniel Sandru (Presedinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc), Daniela Bosca (Director Executiv al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil), Visinel Balan (Vicepresedinte Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie), Samantha Fréchin, Atasat Diplomatic la Ambasada Elvetiei in Romania, ambasadori ai celor 17 tari participante la initiativa, reprezentanti guvernamentali, oameni politici, reprezentanti ai ONG-urilor si jurnalisti. La inaugurare au fost prezenti si cei patru romani ale caror povesti - care vorbesc despre ce a insemnat abuzul in institutiile de protectie a copilului din Romania - sunt prezentate in expozitie.

Fiecare din acesti invitati si-a asumat, simbolic, printr-o semnatura a uneia dintre exponatele proiectului, ca va duce mai departe aceste povesti si ca pentru Romania oprirea abuzului asupra copiilor este un subiect care conteaza.

Expozitia de fotografie SHAME - European Stories

Expozitia a fost inaugurata de Cor cu Dor, un ansamblu coral de copii, sub indrumarea calda a dirijoarei Teodora Jaworski. Cei 15 copii au vorbit, prin intermediul muzicii, in numele tuturor copiilor care nu si-au putut striga durerile, suferintele si abuzurile.

Sprijin pentru supravietuitori – in Europa si, in special, in Romania

In discursul sau din deschidere, Guido Fluri a multumit celor de la Metrorex pentru gazduirea acestei expozitii, care aduce vizibilitate cauzei Justice Initiative in Romania. „Zeci de mii de victime ale abuzurilor din toata Europa traiesc printre noi. Pana in prezent, aceste victime sufera din cauza abuzurilor care s-au intamplat in trecut. In majoritatea tarilor, nu a avut loc o confruntare serioasa cu abuzul. Romania nu este o exceptie. Romania are sansa de a actiona proactiv. Romania poate deveni un model de abordare a istoriei si de a aduce dreptate victimelor”, a spus domnul Fluri.

„Traumele profunde din timpul copilariei vin cu efecte multiple pe termen lung, nu doar pentru cei care le-au suferit, dar si pentru societate. Abuzul este ca o celula canceroasa, ea se va multiplica incontrolabil, va afecta tesuturile din jur, va ajunge in final sa sufoce intregul organism social. Din toate aceste motive, personale si profesionale, cred ca proiectul Justice Initiative este extrem de necesar pentru Romania.”- Daniela Bosca, Directorul Executiv al Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Copil.

„Acum, la aproape 33 de ani de la Revolutia Romana si de la momentul in care supravietuitorii Caminelor-spital au fost eliberati din tenebroasele ziduri ale mortii, avem datoria morala, chiar si tardiv, sa le recunoastem statutul de victima a regimului comunist si sa le oferim sprijin in vindecarea traumelor traite. Sa raspundem raului cu bine, sa facem povestile lor cunoscute, sa ne unim eforturile pentru repararea trecutului injust” - Daniel Sandru, Presedinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Expozitia itineranta „SHAME - European Stories” a debutat anul trecut, in cadrul Bienalei de la Venetia, si a fost expusa in octombrie 2022 in cladirea Consiliului Europei din Strasbourg. In Bucuresti, expozitia va fi activa timp de o luna, in perioada 15 februarie - 15 martie, in zona pasajului Piata Unirii 1, intr-un proiect desfasurat alaturi de Metrorex.

Campania de strangere de semnaturi #SafeForKids

Justice Initiative este o miscare europeana ce are ca scop oprirea, recunoasterea si prevenirea abuzurilor asupra copiilor Europei. Acest proiect aduce victimele abuzului in centrul atentiei si vizeaza o actiune comuna la nivel european, astfel incat statele si guvernele sa ia problema in dezbatere si sa prezinte solutii concrete si fezabile care sa permita miilor de cetateni sa depaseasca un trecut dramatic si traumatizant.

Abuzul asupra copiilor continua si in prezent. Amploarea problemei este in crestere, deoarece acum agresorii pot sa valorifice puterea internetului, iar copiii sunt expusi riscului de abuz chiar in casele si comunitatile lor. Pentru protectia acestora, Justice Initiative lanseaza o campanie de strangere de semnaturi la nivelul Uniunii Europene, prin care supravietuitori, parinti, profesori, guverne si sectorul privat se unesc pentru a pentru a-i determina pe liderii nostri sa faca Europa #SafeForKids. Petitia poate fi semnata aici: http://justice-initiative.eu/ro/petition. Sute de mii de semnaturi urmeaza sa fie stranse in urmatoarele luni in Romania si alte tari ale Europei.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Incepi sa interactionezi mai mult cu familia. Asta iti va da ocazia sa descoperi multe lucruri noi pe care nu le stiai despre unii membri ai familiei. Este un moment bun de reconectare si relaxare.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cel mai vechi dictionar cunoscut dateaza din anul 600 i.Ch. Gasit in Mesopotamia, el e scris in akadiana, limba folosita de asirieni si de babilonieni.

› vrei mai mult

Bancul zilei

La tribunal, judecatorul:
- Si vreti sa sustineti ca atunci ati crezut ca portmoneul gasit va
apartine?
- Portmoneul nu, dar bancnotele imi pareau cunoscute...

› vrei mai mult