5 obiceiuri sanatoase pentru dantura copilului tau

6 iulie 2022, 16:47

periajul

Cand ar trebui sa programam prima vizita a copilului la dentist? Cum se realizeaza periajul dentar atunci cand apar dintisorii de lapte? De la ce varsta se pot îndrepta dintii si ce aparate dentare sunt recomandate? Acestea sunt doar cateva dintre întrebarile pe care le pun parintii medicului stomatolog, atunci cand vor sa afle cum sa pastreze cat mai sanatosi dintisorii copiilor.

Iata mai jos 5 obiceiuri pe care trebuie sa le cunosti ca parinte pentru dantura micutului tau.

Cand ar trebui sa mergem cu cel mic pentru prima data la cabinetul de medicina dentara?

Medicii pedodonti recomanda ca prima vizita a copilului sa se faca în jurul varstei de un an sau chiar mai devreme. La aceasta prima vizita, pedodontul îi va examina dintisorii si gingiile copilasului si îi va explica parintelui tehnicile adecvate de periaj. Totodata, îi va recomanda si produsele de îngrijire orala dedicate varstei copilului, pentru efectuarea cat mai corecta a igienei dentare.

De asemenea, tot prin aceasta vizita se pot depista de timpuriu anumite probleme orale, precum cariile dentare si se vor trata corespunzator prin tratamente fara durere, de catre dentist.

De ce e important sa mergem cu copilul la pedodont?

Un medic stomatolog care este specializat în tratarea problemelor dentare ale copiilor este instruit sa se ocupe de o gama larga de probleme asociate cu sanatatea dentara a acestora. Medicul pedodont stie, de asemenea, cum sa se comporte si sa comunice cu cei mici, dar si cand sa te îndrume catre un alt tip de specialist din echipa, cum ar fi un medic ortodont, pentru îndreptarea dintilor si corectarea muscaturii.

Mai mult decat atat, atunci cand mergi cu micutul de la o varsta frageda la pedodont, aceasta prima întalnire îl va ajuta sa se obisnuiasca cu mediul necunoscut si cu instrumentele folosite de catre medic în cabinet, dar si sa aiba o relatii de prietenie între el si medicul respectiv.

Cand ar trebui sa începem sa le curatam dintisorii copiilor?

Conform Mouth Healthy, îngrijirea dentara a bebelusului trebuie sa înceapa înainte de aparitia primului dintisor de lapte. Chiar daca dintisorii nu se vad si nu dau semne sa apara, este bine sa începem sa le stergem gingia cu un tifon steril umed. De îndata ce dintisorii încep sa apara, este important sa luam o periuta de dinti speciala pentru varsta micutului si o pasta de dinti cu fluor. Cantitatea de pasta folosita trebuie sa fie de marimea unui bob de mazare. Este bine de stiut ca fluorul ajuta la cresterea rezistentei smaltului la cariile dentare. De asemenea, acesta ajuta si la repararea smaltului slabit.

Cand are nevoie un copil de aparat dentar si care este tipul de aparat recomandat?

Recomandarea medicilor stomatologi pentru consultul ortodontic al copilului este de a se începe în jurul varstei de 7 ani, deoarece sunt toti dintii erupti pe arcada. De asemenea, la aceasta varsta, copiii sunt mult mai cooperanti în ceea ce priveste purtarea aparatului dentar.

Tipul de aparat recomandat pana la varsta de 12 ani este unul mobil, deoarece copilul are atat dintii de lapte, cat si dintii permanenti. Dupa aceasta varsta se pot pune cu usurinta aparate dentare fixe, în general sunt recomandate cele clasice, cu bracketi metalici. Cu cat tratamentul ortodontic începe mai devreme, cu atat se pot ghida mult mai usor de catre ortodont cresterea si eruptia dentara cat mai corecte.

De ce sa ne ferim pentru a avea grija de dintisorii copilului?

Chiar si bebelusii pot avea carii dentare. A adormi un copil cu biberonul poate dauna dintilor. Alimentele nesanatoase, zaharurile din suc sau laptele care stau ore întregi pe dintii bebelusului pot distruge smaltul (stratul dintelui care protejeaza împotriva cariilor). Acest lucru poate duce rapid la aparitia cariilor dentare. Cand se întampla acest lucru, parintii pot observa la dintisorii micutului ca acestia se decoloreaza sau au anumite pete pe dinti, maro sau albe. Tocmai de aceea, este important sa mergem cu copilul de la o varsta mica la stomatolog, pentru a discuta cu acesta despre cele mai bune solutii de îngrijire a dintisorilor si pentru a trata cariile dentare atunci cand se afla într-un stadiu incipient.

 

Sursa poza: Pexels

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Bizonii sunt niste animale cu greutate. Un exemplar adult cantareste in jur de 1,1 tone si are o forta impresionanta.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Era o discutie intre doi canguri femele.Unul spune:
-Unde iti este puiul?,draga.
-Ma jefuit un hot de buzunare.

› vrei mai mult