5 mari autori romani pe care sa ii citesti iarna aceasta

26 noiembrie 2021, 10:05

scriitori romani

Decembrie este luna dedicata Romaniei si sarbatorilor de iarna, drept urmare o poti celebra citind operele celor mai apreciati autori romani. Literatura romana a oferit de-a lungul timpului opere remarcabile, iar multe dintre acestea sunt în continuare predate în institutiile academice.

Printre autorii romani ale caror opere le poti adauga pe rafturile bibliotecii tale se pot numara: Mircea Eliade, Mihail Sebastian, Camil Petrescu, Mircea Cartarescu, Lavinia Braniste etc. Fiecare autor în parte are propriul sau stil de a scrie, iar subiectele abordate în cartile lor pot face referire la dragoste, la filosofie sau oricare alta tema. Asadar, îti prezentam o selectie a celor mai importanti autori romani pe care sa îi citesti iarna aceasta:


autori romani
 

1. Radu Tudoran


Fratele mai mic al lui Geo Bogza si al lui Alexandru Bogza, Radu Tudoran a fost unul dintre cei mai apreciati prozatori romani. Pe numele sau real, Nicolae Bogza, Tudoran a oferit publicului larg romane de un real succes precum Un port la rasarit sau Toate panzele sus!. Daca îti doresti sa traiesti clipe de aventura în compania personajelor create de Radu Tudoran, romanele sale reusesc sa redea foarte bine aceasta tema, întrucat autorul a fost pasionat de calatoriile pe mare. Asadar, orice titlu ai alege de la acest mare autor roman, vei avea parte de o aventura memorabila.

 

2. Mihail Sebastian


Nascut în Braila, într-o familie evreiasca, pe numele de Iosif Mendel Hechter, Sebastian si-a facut studiile universitare de drept si filosofie la Bucuresti. El a fost cel mai important discipol al lui Nae Ionescu, filosof roman. Printre cele mai importante romane de beletristica pe care Mihail Sadoveanu le-a scris se numara: De doua mii de ani, Orasul cu salcami si Cum am devenit huligan. Mihail Sebastian a scris, de asemenea, si piese de teatru extrem de apreciate de public. Printre cele mai importante piese de teatru ale autorului se numara Steaua fara nume, Jocul de-a vacanta si Ultima ora. De un succes remarcabil s-a bucurat si jurnalul sau, care a fost publicat dupa moartea sa, opera ce scoate la suprafata detalii care i-au uimit pe fanii autorului. În continuare, jurnalul pe care acesta l-a tinut între anii 1935 – 1944 este foarte apreciat, reprezentand o parte din istoria literara.

 

3. Mircea Cartarescu


Mircea Cartarescu este unul dintre cei mai apreciati autori contemporani, iar scrierile sale au fost traduse în peste 23 de limbi. Profesor la Universitatea din Bucuresti, acesta a fost propus oficial de Uniunea Scriitorilor Romani pentru Premiul Nobel, numele lui fiind des mentionat cand vine vorba de acest premiu de cea mai mare importanta pentru literatura. Mircea Cartarescu este unul dintre cei mai apreciati scriitori romani, iar romanele sale De ce iubim femeile, Frumoasele straine ori trilogia Orbitor s-au bucurat de aprecierea publicului înca de la lansare.

 

4. Tudor Chirila


Muzician si, de curand, scriitor, Tudor Chirila si-a cucerit fanii prin maiestria versurilor si a vocii sale. În prima sa carte, Exercitii de echilibru, a reunit o selectie a celor mai bune scrieri ale sale de pe blogul personal. Cartea a avut imediat un mare succes, mai ales ca prin acest volum artistul si omul Tudor Chirila este afisat într-o lumina noua pentru milioanele sale de fani. În mai putin de un an de la lansare, Exercitii de echilibru a devenit un best-seller cu peste 20000 de exemplare vandute. În cele 385 de pagini ale cartii, Tudor Chirila ofera publicului versuri, proza, pamflete dar si file de jurnal ori opiniile personale ale artistului, ceea ce îi confera o si mai mare apreciere.

 

5. Camil Petrescu


Remarcabilul autor a participat ca ofiter la Primul Razboi Mondial, între anii 1916-1918, iar experienta acestuia de pe front a fost surprinsa în romanul Ultima noapte de dragoste, întaia noapte de razboi. Marele autor roman Camil Petrescu este considerat, prin opera sa, initiatorul romanului modern, astfel ca, operele lui sunt si astazi studiate si apreciate de cititorii pasionati. Printre cele mai importante romane ale sale se numara Patul lui Procust si romanul nefinalizat Un om între oameni. I s-au publicat, de asemenea, volume de versuri si nuvele, dar si piese de teatru.

Literatura romana

Nimic nu se compara cu senzatia de a te pierde într-o carte plina de aventuri, emotii si peisaje mirifice, mai ales daca stii ca autorul este conational. Lasa-te si tu învaluit de frumsetea prozei autohtone si citeste unul dintre autorii prezentati mai sus, ori alte nume care se afla printre preferintele tale.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pinguinul imperial, una dintre cele mai raspandite specii de pinguini, isi depune si isi cloceste ouale la o temperatura mai mica de -62 grade Celsius

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un american, un neamt, un evreu si un negru prin padure. Cade o omida pe american. asta o arunca pe neamt, asta pe evreu,
asta pe negru. Negrul o ia si o mananca. Cade alta omida pe american. Asta o arunca pe neamt, asta pe evreu, iar evreul spre negru:
-Nu cumperi o omida?

› vrei mai mult