48 la suta dintre parinti folosesc aplicatii de control parental

27 decembrie 2021, 13:09

control parental

Un nou
sondaj global comandat de Kaspersky exploreaza rolul obiceiurilor digitale sanatoase in familie, precum si efectul comportamentului parintilor asupra copiilor si invers.

 Potrivit unui nou studiu realizat de Kaspersky, majoritatea parintilor sunt ingrijorati de comportamentul digital al copiilor lor si doresc sa-l gestioneze si sa il monitorizeze. Aproape jumatate dintre respondenti (48%) folosesc aplicatii de control parental si 45% verifica in mod regulat istoricul de pe internet al copiilor. Mai mult, 51% dintre parinti raporteaza despre copiii lor ca folosesc dispozitive digitale sub supravegherea fie a unui parinte (42%), fie a unui membru al familiei (9%).

Copiii din ziua de azi sunt mult mai avansati din punct de vedere tehnic, de la o varsta frageda, comparativ cu generatiile anterioare. Unul dintre principalele motive pentru acest lucru este ca au acces la gadget-uri mult mai de timpuriu, asa cum a confirmat un sondaj recent realizat de Kaspersky. Totusi, pot sa nu cunoasca toate regulile de comportament online sigur - ci sunt educati, treptat, de parintii lor. Cand ofera unui copil un gadget, parintii vor sa se asigure ca cei mici vor fi in siguranta si protejati in mediul online. Prin urmare, majoritatea parintilor se straduiesc sa monitorizeze activitatea online a copiilor.

Majoritatea parintilor cauta sa controleze videoclipurile pe care copiii le vizioneaza (60%), site-urile pe care le viziteaza (56%) si jocurile pe care le joaca (52%). In plus, 49% dintre respondenti doresc sa limiteze timpul petrecut de copii online si pe dispozitivele lor, pe parcursul zilei.

Prin monitorizarea activitatii online a copiilor, peste jumatate dintre acestia discuta despre obiceiuri digitale sanatoase (55%), 48% folosesc aplicatii de control parental si inca 45% verifica istoricul de navigare. Cu toate acestea, aproape un sfert dintre respondenti (23%) au incredere in copiii lor si nu-i controleaza in niciun fel.

Potrivit rezultatelor sondajului, parintii si familia poarta principala responsabilitate pentru reglementarea comportamentului copiilor in spatiul digital (87%). Acestea fiind spuse, peste un sfert (28%) considera ca profesorii si scolile ar trebui sa faca acest lucru, iar 27% considera ca cei mici ar trebui sa-si asume responsabilitatea.

In sprijinul acestei pozitii, 90% dintre parinti au discutat cu copiii lor despre regulile de comportament online si eticheta digitala. Doar o zecime din toti respondentii (10%) nu au abordat acest subiect cu copiii lor.

Datorita faptului ca, in prezent, copiii folosesc smartphone-uri si alte gadget-uri, de la cele mai fragede varste, ei percep spatiul digital ca pe ceva natural si familiar - ca o plimbare. In acelasi timp, spatiul digital are si propriile sale reguli de comportament sigur, pe care multi le invata inca din copilarie, cum ar fi sa nu comunice cu strainii sau sa nu mearga in locuri necunoscute. Parintii pot face lumea digitala a copiilor lor mai sigura, ferindu-i de continut neadecvat si ajutandu-i sa invete cum sa fie in siguranta intr-un mediu digital, folosind diverse instrumente si metode. De exemplu, adultii pot incuraja anumite obiceiuri digitale in familie sau pot folosi aplicatii de control parental, care pot ajuta la filtrarea categoriilor de continut dorite si nedorite, precum si la verificarea activitatii online a copilului”, spune Marina Titova, Vice-President, Consumer Product Marketing la Kaspersky.

Ca terapeuti, suntem convinsi ca increderea este in mod fundamental mai buna decat controlul. Cu toate acestea, cand vine vorba de consumul media, parintii, de fapt, nu au incredere in continutul de pe internet, nu neaparat in propriii lor copii. De aceea, reglementarea controlului este o idee buna, deoarece se aliniaza cu dorinta parintilor de a-si proteja copiii. Cu toate acestea, se pune problema cat de mult control este necesar si cat este prea mult.

Stim cu totii ca cei mici cauta mereu spatii noi pentru a se bucura de experiente care sunt libere de controlul parental – aceasta independenta este importanta si ar trebui permisa, in functie de varsta copilului. In acelasi timp, este important ca parintii sa negocieze reguli cu copiii, chiar daca aceste conversatii sunt uneori problematice. Copiii respecta regulile si limitele daca le pot intelege si sunt constienti de consecinte. De aceea, recomandam parintilor sa foloseasca aplicatiile de protectie a copiilor sau sa fie transparenti in activarea setarilor de securitate si sa le explice – asa functioneaza educatia media activa.

Majoritatea copiilor au primul smartphone la varsta de noua sau 10 ani. Este o poarta catre o lume globala educativa si distractiva, dar si plina de continut problematic. Ganditi-va la aceasta expunere ca la traficul rutier – este incredibil de interesant si palpitant sa iesi acolo, dar este important ca parintii sa-si insoteasca copiii pas cu pas pentru a pastra legatura cat mai mult posibil. Pentru condus, avem reguli si semne de circulatie – la fel avem nevoie si de cele pentru activitatile pe internet”, spun terapeutii Birgitt Hölzel si Stefan Ruzas de la cabinetul Liebling + Schatz din München.

Urmatorii pasi ii vor ajuta pe parinti sa se asigure ca cei mici sunt in siguranta online:

  • In timp ce folosesc gadget-uri, este posibil ca cei mici sa nu aiba cunostinte despre igiena cibernetica si securitatea online. Parintii ii pot ajuta discutand posibile scenarii cu copiii lor si dand un exemplu.

  • Este bine sa instalati o aplicatie de control parental; cu toate acestea, este important sa discutati acest lucru cu copilul dumneavoastra si sa explicati motivele din spatele actiunilor dumneavoastra, astfel incat sa inteleaga.

  • Daca copilul dumneavoastra este un utilizator activ al retelelor sociale si partajeaza o multime de continut, ar trebui sa discutati despre problema partajarii excesive si a confidentialitatii datelor. De asemenea, va puteti abona unul la celalalt pe retelele sociale si incerca sa dati un exemplu. Verificati intotdeauna geoetichetele de pe fotografii, asigurati-va ca informatiile confidentiale nu apar in fotografii sau descrieri, verificati comentariile. Puterea exemplului ii va arata copilului cum sa partajeze in siguranta informatii cu abonatii online, pastrandu-si in acelasi timp confidentialitatea.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai apropiata stea de Pamant este Proxima Centauri, aflata la 4,23 de ani-lumina, adica 25 de milioane de km distanta de Soare.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Cum se face laptele cu ciocolata ?
-Ii dai vacii sa manance numai boabe de cacao .

› vrei mai mult