4 orase istorice din Romania, pe care copilul tau sa le descopere

20 aprilie 2024, 11:47

Cetatea Alba Carolina

Daca ai un copil interesat de istorie si de explorarea naturii, ia in considerare o vacanta intr-un oras cu un trecut captivant. Cum o astfel de experienta il va duce cu gandul la povesti cu domnitori, cavaleri si regine, o sa fie fascinat si entuziasmat. Totodata, aceasta reprezinta o oportunitate pentru ca intreaga familie sa descopere locuri noi. Iata, mai departe, 4 exemple de orase istorice din Romania, care merita sa fie vizitate.

1.   Alba Iulia

Alba Iulia se remarca prin istoria pe care o arata vizitatorilor la tot pasul, prin intermediul obiectivele istorice. De exemplu, Alba Carolina, fortificatia bastionara a orasului, uimeste prin forma sa deosebita, de stea. Detaliile arhitecturale evidentiaza dimensiunea impresionanta a cetatii, considerata cea mai mare din Romania.

O vizita in Alba Carolina il va purta pe copil intr-o lume fascinanta, in care va afla povesti din vremea romanilor si pana in prezent. Activitatile inedite, precum ceremonia de schimbare a garzii si plimbarea pe traseul turistic „Portile Cetatii“ (de la vest la est), ii vor stimula imaginatia si creativitatea.

Pentru a explora la pas orasul, impreuna cu cel mic, alege o cazare la pensiune in Alba Iulia, aproape de cetate, dar si de alte obiectivele turistice. Merita sa iei in considerare sa vizitezi si Catedrala Incoronarii, Muzeul National al Unirii sau Parcul Roman.

2.   Brasov

Este unul dintre orasele indragite din Romania. La o plimbare prin centrul istoric, vei descoperi impozanta Biserica Neagra, iar pe fundal, muntele Tampa, unde numele orasului iese in evidenta. Pentru a te bucura de o panorama impresionanta asupra Brasovului, poti urca pana in varf cu telecabina sau poti opta pentru unul dintre traseele montane recomandate.

Copilul tau o sa fie impresionat sa descopere diversele machete expuse in cadrul Bastionului Tesatorilor, iar Casa Sfatului ofera informatii pretioase despre mai multe perioade istorice: de la Antichitate la perioada medievala si pana la cea interbelica. Organizeaza o competitie si pune-l pe cel mic sa ghiceasca perioada din care dateaza diversele obiecte expuse.

3.   Sibiu

Un alt oras cu un farmec aparte este Sibiu, care te indeamna la tot pasul sa te plimbi printre stradutele sale cochete. Descopera cladirile colorate si elementele de arhitectura medievala din Piata Mica si din Piata Mare. Turnul Sfatului si fortificatiile orasului sunt simboluri emblematice si fac parte din imaginea pitoreasca a Sibiului.

Muzeul Brukenthal (complex muzeal) atrage vizitatorii atat prin arhitectura deosebita, cat si prin exponatele sale valoroase. Aici vei descoperi galerii de arta, expozitii de istorie (Casa Altemberger), dar si o biblioteca impresionanta. Tot in Sibiu se afla si Muzeul ASTRA, unde copiii pot sa descopere mestesugurile si traditiile locale, dar si sa ia parte la diverse evenimente.

4.   Iasi

Un alt oras care combina armonios obiectivele istorice cu un cadru natural deosebit este Iasi, numit si „orasul celor 7 coline”. Hotelul Traian, construit de catre Gustave Eiffel (inginerul turnului Eiffel), este una dintre bijuteriile elegante ale orasului.

Muzeul Unirii spune povesti despre Alexandru Ioan Cuza si despre regele Ferdinand, iar micutul va putea vizita camerele in care acestia au locuit. In impresionanta sala a Voievozilor, una dintre incaperile Palatului Culturii, se afla o serie de portrete ale domnitorilor Moldovei, dar si ale altor conducatori. Poti sa pregatesti si un joc amuzant: printeaza o lista cu chipurile acestora, pentru a vedea pe care dintre ei ii va recunoaste cel mic.

In Iasi se afla si Bojdeuca lui Ion Creanga, unul dintre scriitori indragiti de copii. Gradina Botanica, unde micutul tau poate explora diverse specii de plante, si Parcul Copou, cu teiul lui Eminescu si Obeliscul cu Lei, te indeamna la o plimbare in natura.

 

Istoria bogata a tarii poate fi descoperita prin diferite activitati distractive. Iar o vizita intr-un astfel de oras se va transforma intr-o vacanta activa. In plus, alege un tur ghidat, in care sa-l incurajezi sa puna intrebari, sau un atelier educational, in care sa invete lucruri noi. Tu ce locuri de poveste ai descoperit pana acum, alaturi de copilul tau? 

 

Sursa foto: Unsplash

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Azi vei merge la un eveniment important pentru cineva apropiat tie. Chiar daca nu ai chef de nimic azi, trebuie sa te aduni si sa dai dovada de maturitate.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Alexandru Macedon s-a implicat intens in politica de dezvoltare urbana din teritoriile cucerite.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Cum tii o blonda ocupata toata ziua?
-Ii dai o foaie pe care scrie pe ambele parti ,,Intoarceti pagina

› vrei mai mult