3 povesti nemuritoare romanesti pline de invataminte pentru copii

17 februarie 2016, 14:57

Literatura romaneasca contine o multime de povesti nemuritoare pentru copii care s-au transmis de la o generatie la alta. Copiii au gasit intotdeauna in cartile autorilor de povesti nemuritoare multe invataminte asa cum pot gasi si in urmatoarele trei povesti pe care trebuie sa i le citesti si tu micutului tau, cat este inca la varsta copilariei.

Punguta Cu Doi Bani
3 povesti nemuritoare romanesti pline de invataminte pentru copiiPunguta Cu Doi Bani este o poveste nemuritoare scrisa de Ion Creanga. Un mosneag isi alunga cocosul de acasa pentru ca acesta nu facea nimic, spre deosebire de gaina babei care facea oua. Pe drum, cocosul gaseste o punguta cu bani, insa nici nu apuca sa se bucure de ea, ca un boier i-o fura.  Cocosul trece apoi printr-o serie de intamplari, ajunge chiar la un pas sa isi piarda viata, dar in cele din urma isi recupereaza punguta cu doi bani, dupa ce reuseste sa il induplece pe boier. Cocosul pleaca inapoi spre casa, ducandu-i batranului multe bogatii si reusind sa il faca mandru de el. La finalul povestii, copilul va invata ca lacomia si egoismul sunt daunatoare si nu ajuta la nimic.

Ursul pacalit de vulpe
La fel ca multe dintre povestile lui Ion Creanga si “Ursul pacalit de vulpe” este plina de invataminte pentru cei mici. Povestea este despre o vulpe sireata, care prefacandu-se moarta in mijlocul unui drum, ajunge in caruta plina cu peste a unui taran care trecea pe acolo. Vulpea incepe sa arunce pestele jos din caruta, apoi coboara si ea si incepe sa infulece prada. Ursul o vede si ii cere si el niste peste pentru a-si astampara foamea, dar vuplea il trimite sa isi vare coada intr-un lac si sa isi prinda singur peste. Ursul urmeaza sfatul vulpii dar apa lacului ingheata si ursul ramane nu numai fara peste, dar si fara coada. Povestea ii invata pe copii o lectie foarte importanta: ai grija in cine te increzi, pentru ca nu toata lumea iti vrea binele si ai putea sa ajungi si tu in pielea ursului pacalit de vulpe.

Sarea in bucate
Sarea in bucate de Petre Ispirescu este una dintre cele mai indragite povesti nemuritoare din literatura noastra. Imparatul are trei fete si intr-o zi le cheama la el si le intreaba pe fiecare in parte cat de mult il iubesc. Fata cea mare ii spune ca il iubeste ca mierea, fata mijlocie ii spune ca il iubeste ca zaharul, iar fata cea mica ii marturiseste tatalui ca il iubeste ca sarea in bucate. Infuriat de ceea ce a auzit de la mezina, imparatul o goneste de acasa pe fiica sa cea mica, fara sa realizeze cat de importanta este…sarea in bucate. Povestea este o adevarat lectie despre rabdare si ii mai invata pe micuti sa se gandeasca intotdeauna de doua ori inainte de a spune sau de a face ceva pentru a nu face greseli pe care mai tarziu sa le regrete.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Un prieten foarte bun iti va cere sfatul, iar tu vei face tot posibilul sa-l ajuti. Pe seara, vei reusi sa te relaxezi si tu cu adevarat.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Regina Maria a Romaniei (Marie Alexandra Victoria) a fost printesa a Marii Britanii si a Irlandei, iar mai tarziu sotia regelui Ferdinand si regina a Romaniei, a activat ca sora de caritate in spitalele militare, activitate care a facut sa fie numita in popor ''mama ranitilor''.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Stii bancul cu guma?
-........?
-Sterge-o!

› vrei mai mult