26 de povesti scrise si ilustrate de copii au fost publicate in volumul "Eu cred in povesti cu zane"

16 noiembrie 2023, 17:35

Eu cred in povesti cu zane

Alaturi de elevii Colegiului National “Ion Neculce” si cei ai Scolii Gimnaziale Nr. 150 din Bucuresti, Asociatia pentru Creativitate a calatorit in aceasta toamna pe taramul povestilor. Aventura a fost cu atat mai interesanta cu cat naratiunile au fost imaginate chiar de acesti copii, mici scriitori sau ilustratori participanti la atelierele proiectului “Eu cred in povesti cu zane”.

Intr-o lume guvernata de viteza, de inteligenta artificiala, am descoperit cu bucurie copii dornici sa citeasca, sa scrie proza, poezie sau jurnal, sa deseneze sau sa dezbata pe marginea lucrarilor realizate de colegi. Ne-am bucurat sa le oferim cadrul necesar desfasurarii atelierelor de scriere creativa si ilustratie, sa-i indrumam, dar mai ales sa-i incurajam.

Proiectul “Eu cred in povesti cu zane”, co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN), a vizat in prima faza organizarea unor ateliere de scriere creativa desfasurate in cadrul celor doua unitati de invatamant bucurestene. Scriitorii Lavinia Braniste si Ciprian Macesaru au fost mentorii elevilor care si-au dorit sa isi publice primele lor naratiuni. Cei doi autori le-au vorbit copiilor despre cum putem construi un text, despre personaje, actiunea dintr-o povestire, autenticitate, forta dialogului, dar si despre evolutia fireasca a unui scriitor. Autorii invitati au primit si rolul de a evalua si de a oferi sfaturi fiecarui participant la atelierele de scriere creativa.

Ciprian Macesaru le-a recomandat copiilor sa citeasca marii autori, de la cei vechi pana la contemporani. “Sa scrie mult, dar sa nu se grabeasca sa publice. Sa se bucure de experienta scrisului, dar sa-si doreasca mereu sa scrie mai bine.” Despre rabdare, exercitiu permanent si inspiratie le-a vorbit elevilor si scriitoarea Lavinia Braniste: “Am incercat sa le explic in linii mari elevilor care sunt tiparele unei povesti, pentru ca mi se pare important sa stim sa le construim. Povestile sunt peste tot, de la retelele de socializare, pana la minutele petrecute cu colegii in statie, asteptand autobuzul.”

Razboi in orasul semnelor de punctuatie

Atelierele de scriere creativa au fost urmate de cele dedicate ilustratiei de carte. Desenul este o parte importanta a unui volum pentru copii, tocmai de aceea am invitat doua specialiste – artistele Veronica Neacsu si Anca Smarandache. Lor le-a revenit misiunea de a-i indruma pe micii ilustratori. Astfel, avand langa ei textele scrise de colegi, desenatorii au ilustrat minutios fiecare pagina.

26 de texte au fost selectate pentru a fi publicate in brosura aparuta in format digital “Eu cred in povesti cu zane”. Naratiunile si desenele micilor artisti pot fi apreciate de toti copiii, parintii si profesorii accesand linkul: http://academiadecreativitate.ro/proiecte/eu-cred-in-povesti-cu-zane/brosura/

Proiectul “Eu cred in povesti cu zane” s-a indreptat si catre profesori si parinti. Despre suportul pe care adultii trebuie si pot sa il ofere adolescentilor pentru ca acestia sa deprinda dragostea pentru lectura am dezbatut in cadrul a doua workshopuri. Ioana Nicolaie, scriitoare, Magda Cojocea, profesor si consultant educational, Steluta Stoian, psiholog, au fost invitatele celor doua intalniri desfasurate pe 8 si 9 noiembrie, la Colegiul National “Ion Neculce” si Scoala Gimnaziala Nr.150. Am discutat despre nevoia de a ghida adolescentii pe taramul lecturii, despre titlurile obligatorii pentru ca ei sa se dezvolte frumos intelectual, moral si emotional. “Datoria adultilor (parinti si profesori) este de a le arata copiilor ca in fiecare carte este vorba despre ei. Trebuie sa-i fermecam, sa-i cucerim, sa le deschidem usi, sa-i provocam”, le-a spus Ioana Nicolaie participantilor la workshopul #Eu_cred_in_povesti_cu_zane.

Noi, cei din Asociatia pentru Creativitate, am initiat si condus acest proiect incredintati fiind ca toti copiii au nevoie sa creasca in lumea povestilor. Alaturi de grija de a le oferi confortul material si emotional, adultii trebuie sa le dea sansa celor mici sa se descopere, sa viseze liberi, sa cunoasca lumea. O pot face prin lectura, prin scris, prin muzica si arta.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


In aceasta zi vei lua parte la o discutie foarte importanta cu prietenii, daca stii sa-ti sustii punctul de vedere, vei obtine respectul si admiratia grupului.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un fulg de nea ajunge de la cer la pamant in 3 ore.

› vrei mai mult

Bancul zilei

La pediatru,tatal cu copiilul de 1 an:
-Ajutor! Copilul meu nu a deschis ochii pana la varsta asta!
-Dumneavoastra ar trebui sa deschideti ochii! Copilul e chinez!

› vrei mai mult