20 de povestiri morale pentru copii

21 februarie 2022, 08:57

carte

Tii minte cand parintii iti citeau povesti cand erai mic? Tii minte cum le luai cartea din mana si voiai sa "citesti" tu, chiar daca de fapt nu stiai literele? Era ceva atat de frumos si de normal, iar povestile erau un univers paralel in care puteai fi cine voiai. Povestile si povestirile au, insa, si un alt rol: acela de a ne invata lucruri pe intelesul nostru si de a ne pregati, cumva, pentru tot ce ne asteapta.

Si daca inca iti plac povestile, si daca nu mai esti atat de avid dupa ele si alte lucruri au inceput sa iti starneasca interesul, te provocam la o serie de povestiri morale, cu talc, care cu siguranta iti vor fi de ajutor candva.

1. Baiatul care striga "Lupul"

Morala: Minciuna spulbera increderea - si atunci cand spui adevarul, nimeni nu te mai crede

A fost odata un baiat care se plictisea in timp ce pazea oile care pasteau pe deal. Pentru a se amuza, a inceput sa strige: "Lupul! Lupul! Lupul a atacat oile!".

Lupul si oile

Cand satenii au auzit strigatele, au venit in fuga pe deal pentru a goni lupul. Dar, cand au sosit, nu era niciun animal. Baiatul, in schimb, era foarte amuzat de fetele lor furioase.

"Nu mai striga «Lupul», baiete", l-au avertizat satenii, "daca nu este niciun lup!" Si au plecat furiosi in josul dealului.

Mai tarziu, ciobanasul a strigat din nou: "Lupul! Lupul! Lupul a atacat oile!". Spre amuzamentul sau, satenii au venit din nou intr-un suflet pentru a alunga lupul. Cand au vazut ca, din nou, nu era niciun lup, i-au spus taios:

"Pastreaza-ti strigatele speriate pentru atunci cand chiar va veni lupul! Nu striga «Lupul» cand nu este niciun lup!".

Baiatul a ranjit la auzul acestor vorbe, iar ei au plecat mormaind.

Mai tarziu, baiatul a vazut un lup adevarat dand tarcoale turmei. Speriat, a sarit in picioare si a strigat cat a putut de tare: "Lupul! Lupul!". Dar satenii, crezand ca vrea din nou sa ii pacaleasca, nu i-au mai venit in ajutor.

La asfintit, oamenii din sat s-au dus sa il caute pe baiat, care nu se intorsese cu oile lor. Cand au ajuns in varful dealului l-au gasit plangand.

"Chiar a fost lupul aici! Turma nu mai este! Am strigat «Lupul!», dar nu ati venit", planse baiatul.

Um batran s-a apropiat atunci de el pentru a-l consola. L-a luat pe dupa umeri si i-a spus: "Nimeni nu crede un mincinos, nici macar cand spune adevarul!"

2. Atingerea de aur

Morala: Lacomia conduce mereu la decadere

A fost odata un rege numit Midas, care a facut o fapta buna pentru un satir, iar atunci a fost rasplatit de Dionisos, zeul vinului, cu implinirea oricarei dorinte.

Midas a cerut atunci ca orice va atinge sa se transforme in aur. In ciuda eforturilor lui Dionisos de a-l convinge sa renunte, Midas a considerat ca nu putea sa isi puna o dorinta mai buna, asa ca aceasta a fost indeplinita.

Entuziasmat de noua sa putere, Midas a inceput sa atinga tot felul de obiecte, transformandu-le in aur pur. Dar curand lui Midas i s-a facut foame. Cand a pus mana pe o bucatica de mancare, el nu a putut sa o manance pentru ca se transformase in aur in mainile sale. Atunci Midas a gemut deznadajduit: "O sa mor de foame! Poate ca nu a fost o dorinta atat de inspirata, pana la urma!"

Vazandu-i disperarea, fiica iubita a lui Midas l-a imbratisat pentru a-l consola, dar atunci s-a transformat si ea in aur. "Atingerea de aur nu este deloc o binecuvantare", a spus atunci Midas.

3. Vulpea si strugurii

Morala: Nu dispretui niciodata ce nu poti avea; nimic nu vine usor.

Intr-o zi, o vulpe era foarte infometata si a plecat sa caute hrana. A cautat in sus si in jos, in lung si in lat, dar nu a gasit nimic de mancare. Intr-un final, cand stomacul ghiortaia mai tare, a ajuns la zidul unei ferme. In varful zidului a vazut cei mai mari si zemosi struguri, de o culoare purpurie minunata, care arata ca erau numai buni de mancat.

Pentru a ajunge la struguri, vulpea trebuia sa sara foarte sus. A sarit si a deschis larg gura pentru a prinde strugurii, dar nu a reusit. A incercat din nou, dar a ratat. A mai incercat de cateva ori, dar tot nu ajungea la struguri.

Intr-un final, vulpea a decis sa renunte si sa mearga acasa. Cand se indeparta, a mormait: "Sigur strugurii erau acri, oricum".

vulpea

4. Trandafirul mandru

Morala: Nu judeca niciodata pe cineva dupa felul in care arata

A fost odata ca niciodata, intr-un desert indepartat, un trandafir care era foarte mandru de frumusetea sa. Singura sa nemultumire era aceea ca avea vecin un cactus urat.

In fiecare zi, frumosul trandafir il insulta si il batjocorea pe cactus pentru felul in care arata. Cactusul statea acolo in liniste. Toate celelalte plante din vecinatate au incercat sa il faca pe trandafir sa isi schimbe atitudinea, dar acesta era prea plin de el si orbit de propria frumusete.

Intr-o vara arzatoare, desertul a ramas fara pic de apa pentru plante. Trandafirul a inceput in scurt timp sa se ofileasca. Petalele sale minunate s-au uscat, culoarea i-a palit. Uitandu-se la cactus, a vazut cum o vrabiuta s-a asezat pe el si si-a inmuiat ciocul in el pentru a bea putina apa. Rusinat, trandafirul l-a intrebat pe cactus daca ar putea primi putina apa. Blandul cactus a acceptat pe loc si amandoi au trecut peste vara aceea grea, ca prieteni.

5. Laptareasa si galeata

Morala: Nu te bucura inainte de vreme.

Intr-o zi, laptareasa Molly si-a umplut galetile cu lapte. Sarcina sa era sa mulga vacile si apoi sa duca laptele la piata, sa il vanda. Lui Molly ii placea sa se gandeasca mereu pe ce isi va cheltui banii.

Pe drum spre piata se gandea deja la toate lucrurile pe care voia sa le cumpere, cum ar fi o prajitura si un cos plin cu capsune proaspete. Cum mergea ea asa, a vazut o gaina si a gandit: "Cu banii pe care o sa-i castig azi o sa imi cumpar o gaina. Ea va face oua, iar atunci o sa vand si lapte, si oua, pentru a castiga mai multi bani!".

Apoi a continuat: "Cu mai multi bani, o sa pot sa imi cumpar o rochie eleganta si sa le fac geloase pe toate celelalte laptarese". Entuziasmata, Molly a inceput sa topaie, dar a uitat de laptele din galeti, care s-a varsat tot peste ea. Cu hainele imbibate in lapte si cu galetile goale, Molly si-a spus: "O, nu! Nu o sa am niciodata destui bani pentru a cumpara o gaina.

Cand s-a intors acasa si fara lapte, si fara bani, mama ei a intampinat-o: "Dumnezeule! Ce ti s-a intamplat?".

"Eram prea ocupata sa visez la toate lucrurile pe care voiam sa le cumpar, incat am uitat de galeti", a raspuns laptareasa.

"O, Molly, draga mea! De cate ori sa iti spun ca nu trebuie sa t bucuri inainte de vreme?

6. Batrana bufnita inteleapta

Morala: Observa tot, vorbeste putin si asculta mult. Asta te face intelept.

A fost odata o bufnita care traia intr-un stejar. In fiecare zi, ea observa ce se petrecea in jur. In una dintre aceste zile a vazut un baiat care ajuta un batran sa care un cos greu. A doua zi a vazut o fetita care tipa la mama ei. Cu cat vedea mai multe, cu atat bufnita vorbea mai putin.

Pe masura ce zilele treceau, vorbea tot mai putin si auzea tot mai mult. Auzea toate povestile pe care le spuneau oamenii; a auzit cum o femeie spunea ca un elefant a sarit peste un gard, un barbat care spunea ca el nu facuse niciodata vreo greseala.

Batrana bufnita vazuse si auzise tot ce se intampla oamenilor. Unii devenisera mai buni, altii mai rai. Dar bufnita din copac a devenit mai inteleapta cu fiecare zi care trecuse.

7. Oul de aur

Morala: Nu actiona niciodata fara sa gandesti.

A fost odata ca niciodata un fermier care avea o gasca, iar aceasta ii dadea in fiecare zi cat un ou de aur. Oul valora destui bani, cat el si sotia lui sa isi acopere nevoile zilnice. Fermierul si sotia au fost fericiti astfel multa vreme.

Intr-o zi, insa, fermierul si-a spus: "De ce sa luam doar un ou pe zi? De ce sa nu le luam pe toate odata si sa castigam mai multi bani?". Fermierul i-a povestit ideea sotiei lui, iar ea, pripindu-se, a acceptat.

A doua zi, cand gasca s-a ouat, fermierul a ucis-o repede cu un cutit ascutit. Cand a taiat-o, insa, in loc sa gaseasca o multime de oua de aur, asa cum spera, a gasit doar organe si sange.

Cand a realizat ce a facut, taranul a inceput sa planga amar, insa nu mai putea intoarce timpul. Pe zi ce trecea, cei doi erau din ce in ce mai saraci si au regretat amarnic lacomia si prostia care i-a adus in aceasta situatie.

8. Taranul si fantana

Morala: Trisatul nu iti aduce niciun castig, iar dupa fapta vine si rasplata.

Intr-o zi, un taran care cauta o sursa de apa pentru gospodaria lui a cumparat o fantana de la vecinul sau. Om viclean, vecinul a avut insa o idee. A doua zi, cand taranul care cumparase fantana a venit sa ia apa, cel care i-o vanduse nu i-a dat voie sa ia nici macar o galeata. "Ti-am vandut fantana, nu si apa din ea", i-a spus, iar apoi a plecat.

Necajit peste masura, taranul care cumparase fantana a decis sa mearga la imparat pentru a i se face dreptate. Dupa ce si-a povestit patania, imparatul l-a chemat pe Birbal, cel mai intelept dintre cei noua sfetnici ai sai. Acesta l-a intrebat pe omul care ii vanduse fantana taranului:

- De ce nu il lasi pe fermier sa ia apa din fantana? Doar i-ai vandut-o, nu e asa?

- Birbal, eu i-am vandut taranului fantana, dar nu si apa din ea. Nu are niciun drept sa ia apa din fantana.

Dupa ce s-a gandit putin, Birbal a raspuns:

- Daca i-ai vandut omului fantana, nu ai niciun drept sa iti tii apa in ea. Ori ii vei plati chirie fermierului, ori vei scoate apa imediat.

Realizand ca inselatoria sa nu a functionat, vecinul cel viclean si-a cerut iertare si a plecat acasa.

9. Elefantul si prietenii lui

Morala: Prietenii sunt prieteni, indiferent de forma si marime.

Un elefant singuratic se plimba prin padure, in cautare de prieteni. Prima pe care a intalnit-o a fost maimuta.

- Putem fi prieteni, maimutico?

- Tu esti mare si nu te poti legana prin copaci ca mine, asa ca nu putem fi prieteni.

Dezamagit, elefantul si-a continuat cautarea, pana cand s-a intalnit cu iepurele.

- Putem fi prieteni, iepurasule?

- Esti prea mare sa incapi in vizuina mea. Nu putem fi prieteni.

Elefantul a mers mai departe, pana cand s-a intalnit cu broasca.

- Vrei sa fii prietena mea, broscuto?

- Esti prea mare si prea greu; nu poti sari ca mine. Imi pare rau, dar nu putem fi prieteni.

Elefantul si-a vazut de drum si a continuat sa intrebe fiecare animal pe care il intalnea daca vrea sa ii fie prieten, dar de fiecare data era refuzat. In ziua urmatoare, elefantul a vazut toate animalele padurii fugind ingrozite. L-a oprit pe urs sa il intrebe ce se intampla, iar acesta i-a spus ca un tigru ataca toate animalele mici.

Elefantul a vrut sa ii salveze pe ceilalti, asa ca a mers la tigru si i-a spus:

- Te rog, domnule, lasa-mi prietenii in pace. Nu ii manca.

Tigrul nu l-a ascultat si i-a spus printre dinti elefantului sa isi vada de treaba. Vazand ca asa stau lucrurile, elefantul nu a gasit alta solutie, decat sa il loveasca pe tigru ca sa il alunge. Auzind despre curajul elefantului, toate celelalte au decis intr-un glas:

- Ai dimensiunea perfecta pentru a fi prietenul nostru!

10. Cand greutatile bat la usa

Morala: De noi depinde cum reactionam in situatii dificile.

Asha era frustrata si satula de viata, iar atunci l-a intrebat pe tatal ei ce ar putea sa faca. Tatal i-a cerut sa aduca un ou, doua frunze de ceai si un cartof. El a scos trei vase identice, le-a umplut cu apa si le-a pus pe foc.

Cand apa a inceput sa fiarba, a rugat-o pe Asha sa puna oul, cartoful si frunzele de ceai in cate o oala si sa fie cu ochii pe ele. Dupa 10 minute, tatal i-a cerut fiicei sa curete oul si cartoful de coaja si sa scurga frunzele de ceai. Asha era confuza, dar s-a conformat. Atunci, tatal i-a explicat:

- Fiecare lucru a fost pus in aceeasi situatie: in apa fiarta. Vezi cum fiecare a raspuns diferit? Oul era moale, dar acum e tare. Cartoful era tare, dar acum e moale. Iar frunzele de ceai au schimbat insasi apa.

Apoi tatal a intrebat:

- Cand greutatile bat la usa, raspundem si noi la fel ca ele. Esti un ou, un cartof sau frunze de ceai?

11. Copacul cu ace

Morala: Este important sa oferi bunatate, pentru ca ea va fi mereu rasplatita.

Doi frati traiau la marginea padurii. Cel mai mare dintre ei era mereu rau cu cel mai tanar. El lua mereu toata mancarea si punea mana pe toate hainele cele bune.

Fratele mai mare obisnuia sa mearga in padure in cautare de lemne de foc pe care apoi sa le vanda la targ. Cum mergea el prin padure, a taiat ramuri de pe fiecare copac, pana a dat peste un copac magic. Chiar cand se pregatea sa ii taie crengile, copacul l-a oprit si i-a spus:

- O, bunule domn, cruta-mi, te rog, ramurile. Daca ai mila de mine, iti voi da mere de aur!

Fratele cel mare a fost de acord, dar era dezamagit de numarul de mere pe care i le oferea copacul. Coplesit de lacomie, el a amenintat copacul ca il va taia de tot daca nu ii va da mai multe mere de aur. In loc sa ii ofere mai multe mere, copacul l-a acoperit, insa, cu sute de ace mici. Fratele s-a prabusit la pamant plangand de durere, iar soarele incepuse sa apuna.

Mezinul a inceput sa se ingrijoreze cand a vazut ca fratele cel mare nu se intoarce din padure, asa ca a plecat in cautarea lui. A cautat si a cautat pana cand l-a gasit langa trunchiul copacului magic, prabusit de durere, cu sute de ace infipte in corp. A alergat catre el si a inceput sa indeparteze fiecare ac. Odata ce a terminat, fratele cel mare i-a cerut iertare pentru cat de urat il tratase. Atunci, copacul magic, multumit de schimbarea pe care a vazut-o, le-a daruit celor doi frati toate merele de aur de care puteau avea nevoie.

12. Un pahar cu lapte

Morala: Nicio fapta buna nu ramane nerasplatita.

A fost odata un baiat sarac care isi petrecea zilele umbland din usa in usa si vanzand ziare. Asa strangea banii necesari pentru a merge la scoala. Intr-o zi, cand isi facea traseul, a inceput sa se simta slabit si fara vlaga. Bietul baiat suferea atat de tare de foame, incat a decis sa ceara ceva de mancare cand avea sa ajunga la urmatoarea usa.

Copilul a facut cum si-a propus, dar a fost refuzat de fiecare data, pana cand a ajuns la usa unei fetite. Acolo a cerut un pahar cu apa, dar vazand in ce stare era baiatul, fata i-a adus un pahar cu lapte. Baiatul l-a baut si apoi a intrebat cat datoreaza pentru lapte, insa ea a refuzat sa primeasca vreo plata.

Ani mai tarziu, cand fetita devenise deja femeie, s-a imbolnavit. A umblat din doctor in doctor, dar niciunul nu a putut sa o vindece. In cele din urma a mers si la cel mai bun medic din oras. Acesta a petrecut luni intregi langa ea pana cand a reusit sa o faca bine. Desi era foarte fericita, femeia se temea ca nu isi va permite sa achite costurile tratamentelor. Cand cei de la spital i-au eliberat factura, pe ea scria "Achitata integral, cu un pahar de lapte".

13. Greierele si furnica

Morala: Exista timp pentru munca si timp pentru distractie.

Intr-o zi senina de toamna, o familie de furnici trebaluia de zor sub soarele caldut. Tocmai uscau grauntele pe care le colectasera in timpul verii, cand la usa lor a aparut un greiere infometat.

Cu vioara la subrat, greierele a cerut, umil, ceva de mancare.

- Ce?, au strigat furnicile. Nu ai pus deoparte mancare pentru iarna? Ce ai facut toata vara?

- Nu am avut timp sa fac provizii pentru iarna, s-a plans greierele. Am fost prea ocupat sa cant, iar vara a zburat.

Furnicile au ridicat atunci din umeri si i-au raspunsȘ

- Ai cantat, nu? Ei bine, acum danseaza!

Apoi i-au intors spatele greierelui si s-au intors la treaba.

14. Manunchiul de vreascuri

Morala: Unde-s multi puterea creste.

A fost odata un batran care traia intr-un sat cu cei trei fii ai sai. Desi fiecare dintre baieti era muncitor, ei se certau tot timpul. Batranul incercase in repetate randuri sa ii faca sa fie uniti, insa nu reusise.

Lunile treceau si batranul s-a imbolnavit. Stiind ca mai are putin de trait, el si-a chemat fiii si le-a cerut sa fie uniti, insa ei nu l-au ascultat nici atunci. In acel moment, batranul s-a hotarat sa le dea o lectie care sa-i ajute sa uite de conflicte si sa traiasca in buna pace.

Barbatul si-a chemati fiii si le-a spus:

- O sa va dau cate un manunchi de vreascuri. Separati-le si rupeti fiecare bat in doua. Cel care va termina primul va fi rasplatit mai bine decat ceilalti.

Cei trei au acceptat imedait provocarea. Au primit cate un manunchi de 10 vreascuri si au inceput sa le desfaca si sa le rupa. Nu le-a luat mai mult de cateva minute, iar apoi au inceput din nou sa se certe.

Batranul a intervenit si le-a spus:

- Dragii mei, jocul nu s-a incheiat. Acum o sa va dau alte manunchiuri, doar ca de data aceasta trebuie sa le rupeti pe toate odata, nu separat.

Baietii nu au stat pe ganduri si au luat imediat manunchiurile, incercand sa le rupa. Desi s-au straduit din rasputeri, niciunul nu a putut rupe betele in doua. S-au dus apoi la tatal lor sa ii spuna ca au esuat.

- Vedeti, dragii mei? Este simplu sa rupi cate un bat, dar sa le rupi pe toate odata nu poti. Daca stati uniti, nimeni nu va putea sa va faca rau. Daca va certati in continuare, fiecare dintre voi poate fi invins cu usurinta. Va rog sa fiti uniti!

Cei trei fii au inteles ca unde-s multi puteera creste si i-au promis tatalui lor ca vor ramane uniti toata viata.

15. Ursul si cei doi prieteni

Morala: Un prieten adevarat te va sustine si va fi langa tine in orice situatie.

Intr-o zi doi prieteni mergeau impreuna prin padure. Stiau ca pericolele ii pandeau la tot pasul si ca se poate intampla orice, asa ca au primis ca vor ramane impreuna in orice situatie.

Dintr-o data au vazut ca un urs urias se apropia de ei. Unul dintre prieteni s-a catarat repede intr-un copac din apropiere, fara sa ii pese de celalalt. Cum acesta din urma nu stia sa se urce in copac, a facut ce a simtit. S-a culcat la pamant si a ramas acolo fara sa respire, facand pe mortul.

Ursul s-a apropiat intai de cel culcat la pamant. L-a adulmecat, i-a mirosit urechile si a plecat, pentru ca ursii nu se ating niciodata de mortaciuni. Dupa un timp a coborat si prietenul care se catarase in copac si l-a intrebat pe celalalt:

- Dragul meu, ce secret ti-a spus ursul la ureche?

- Doar m-a sfatuit sa nu am niciodata incredere in prietenii falsi.

16. Avarul si aurul sau

Morala: Ceea ce ai este important doar daca stii cum sa il folosesti.

A fost odata un om avar care traia intr-o casa cu gradina. Batranul avar obisnuia sa isi ascunda toate monedele de aur sub pietrele din curte. In fiecare noapte, inainte de a merge la culcare, barbatul mergea in gradina sa isi numere monedele. A facut asta in fiecare zi, dar nu a cheltuit niciun banut.

Intr-o zi, un hot l-a vazut in timp ce isi ascundea monedele, iar cand batranul a plecat in casa s-a dus si a furat tot aurul. In ziua urmatoare, cand batranul a mers sa isi numere monedele, nu a mai gasit niciuna si a inceput sa se vaite foarte tare. Vecinul a auzit plansul si a venit in fuga, iar cand a aflat toata istoria, omul a intrebat nedumerit:

- De ce nu ai ascuns banii in casa, unde ar fi fost in siguranta? Asa ai fi putut sa umbli la ei mai usor cand aveai nevoie sa cumperi ceva.

- Sa cumpar ceva? Nu aveam de gand sa imi risipesc aurul, a raspuns avarul.

Cand a auzit asa, vecinul a ridicat o piatra si i-a aruncat-o avarului.

- Daca e asa, atunci economiseste pietre. Sunt la fel de lipsite de valoare ca aurul pe care l-ai pierdut.

17. Cainele de la fantana

Morala: Asculta mereu ce au de spus batranii si nu ii sfida.

O catelusa si puii ei traiau la o ferma. Acolo era si o fantana, dar mama le-a spus catelusilor as nu se apropie de ea si sa nu se joace in zona.

Intr-o zi, insa, unul dintre pui a cedat curiozitatii si s-a aventurat langa fantana; stia bine ca nu are voie sa mearga acolo, dar nu intelegea de ce.

Ajuns la fantana, s-a catarat pe peretele acesteia, pentru a vedea ce este inauntru. Atunci el si-a vazut reflexia in apa, dar a crezut ca era alt caine, care il mai si imita pe deasupra. Enervat, catelusul s-a hotarat sa se lupte cu "celalalt" catel si a sarit in fantana. Acolo si-a dat, insa, seama, ca nu era niciun alt catel si, speriat, a inceput sa latre din toate puterile. Fermierul l-a auzit si a venit intr-un suflet sa il salveze.

Catelusul si-a invatat lectia si nu a mai mers niciodata la fantana, dar nici nu a mai incalcat cuvantul mamei sale.

18. Controlul furiei

Morala: Furia este ca un cutit, una dintre cele mai periculoase arme. Cand o folosesti, rana poate se vindeca, dar cicatricea va fi acolo pentru todeauna.

A fost odata un baietel care nu reusea sa isi controleze furia. Cand se enerva, spunea tot ce ii trecea prin cap, fara sa tina cont de faptul ca poate ii ranea pe altii.

Intr-o zi, tatal sau i-a daruit un ciocan si o cutie cu cuie.

- De cate ori te enervezi, bate un cui in gardul din spatele casei.

In prima zi, baiatul a folosit jumatate din cuie. In urmatoarele saptamani a inceput sa foloseasca tot mai putine, pana cand a invatat sa isi tina firea. Apoi, tatal i-a cerut sa scoata cate un cui din gard in fiecare zi in care nu se mai enerva.

In ziua in care baiatul a scos ultimul cui din gard, tatal i-a spus:

- Te-ai descurcat bine, baiete. Dar vezi gaurile din gard? Acest gard nu va mai fi niciodata la fel cum era. La fel, cand spui lucruri rauacioase la nervi, lasi o cicatrice in inima cuiva.

19. Saltul din Rodos

Morala: Faptele conteaza, nu cuvintele.

A fost odata un barbat care calatorea prin multe tari straine. La intoarcerea acasa, vorbea tuturor numai despre aventurile sale minunate si despre faptele sale marete. Una dintre povestile pe care nu se satura sa le spuna era despre un salt fabulos pe care l-a facut in Rodos.

- A fost un salt grozav, spunea el. Nimeni nu poate sa il mai faca. Multi oameni din Rodos m-au vazut si pot dovedi ca spun adevarul.

Unul dintre cei care il ascultau a analizat bine povestea si i-a spus sec:

- Nu e nevoie de martori. Sa zicem ca acum esti in Rodos. Hai sa vedem cat de departe poti sari.

20. Lupul si oaia

Morala: Gandurile reale ale cuiva pot fi usor de intuit, daca ascultui cu atentie ce spune

Un lup grav ranit in urma unei lupte cu un urs nu putea sa se miste si, prin urmare, nici sa isi potoleasca foamea sau setea. Intr-o zi, o oaie a trecut pe langa ascunzatoarea sa, iar lupul a decis sa ii ceara ajutorul.

- Adu-mi, te rog, niste apa. Asa poate voi capata ceva puteri pentru a putea manca ceva solid.

- Ceva solid?, a intrebat oaia. Asta presupun ca inseamna pe mine. Daca ti-as aduce apa, apoi ai putea sa ma mananci. Nu imi cere mie sa iti aduc apa.

Povestirile cu morala pot fi benefice la orice varsta. Iti provoaca atat imaginatia, cat si atentiada sunt si o lectie de viata care iti poate fi de mare folos la un moment dat.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


E posibil sa primesti un pont de cum sa faci niste bani foarte usor. Te vei gandi apoi la cum o sa cheltuiesti banii pe care crezi ca ii vei obtine.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Leonardo da Vinci a facut schite pentru parasuta din 1485. A facut si studii pentru elicopter si tanc si a sugerat metode pentru respiratie sub apa...

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Alo, Politia??
-Da,ce doriti??
-Veniti repede in parc un barbat suit in pom imi injura cainele

› vrei mai mult