Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

culmea durerii:Sa iti dai cu pumnul in burta pana cand te doare pumnul.

› vrei mai mult

Cultura generala

Imparatul roman Commodus, cunoscut pentru cruzimea sa, a adunat intr-o zi toti handicapatii, cocosatii, piticii si hermafroditii din Roma si le-a ordonat sa lupte in Colosseum, pana la moarte, in acest macel pierind mii de oameni.

› vrei mai mult
Versiunea imprimabila

 

Odata, demult, pe cand zanele colindau padurile si piticii ras­coleau maruntaiele pamantului in cautarea pietrelor pretioase, pe cand animalele vorbeau si puii de lup se jucau cu mieii, traia intr-o casuta darapanata la marginea unui catun, un olar impreuna cu ne­vasta si cei doi copii ai lui.
Erau destul de saraci si isi du­ceau traiul doar de pe urma vase­lor de lut pe care olarul le vindea la targul din apro­piere, intr-una din zile, pe cand se intor­cea de la targ, numai ce zareste olarui intr-un tufis de la marginea padurii un iepure ce se ascundea tremurand tot de frica. Nu i-a fost prea greu sa-l prinda si sa-l vare in traista, gandindu-se numai la frip­tura pe care avea sa o faca din bietul iepu­ras.

Ajuns acasa, ii dadu traista nevestei, poruncindu-i sa gateasca iepurele, iar el, ostenit de atata drum, se tranti in pat si adormi pe data. Cei doi copilasi, auzind porunca tatalui, se strecurara binisor si privira in traista, de unde le stralucira doi ochisori speriati si inlacrimati. Din intuneric, iepurasul isi astepta sfarsitul plangand, pen­tru ca auzise si el planul ingrozitor al olarului si intelesese despre ce era vorba. Doar v-am spus ca pe atunci ani­malele intelegeau limba oamenilor.

Copiilor li s-a facut asa o mila de bietul iepuras, ca abia au asteptat ca mama lor sa plece o clipa din bucatarie si au insfacat iepurele, punand in locul lui un stergar. Au alergat cat au putut pana la mar­ginea padurii, iar acolo au dat drumul micului urecheat, care a fugit mancand pamantul. Bineinteles ca olarul a certat-o pe nevasta pentru ca n-a avut grija de iepure, iar in acea seara n-au mancat friptura, ci urzici. Dar s-a intamplat un lucru mult mai frumos. Mama lepuroaica a zvonit prin toata padurea fapta cea buna a copiilor . Despre isprava a aflat si Zana Eastres, slujitoarea Primaverii. Si cum se apropia Sarbatoarea Primaverii, Zana s-a gandit sa-i rasplateasca pe cei doi copii pentru salvarea iepurasului si a poruncit iepurilor sa le duca daruri .

Astfel, copiii olarului au gasit intr-o dimineata, frumos insirate pe pervaz, alune, fructe uscate, ciuperci si faguri de miere. De atunci. in fiecare an, tot mai multi iepurasi aduc daruri copiilor cuminti, harnici si buni. Cu timpul, sarbatoarea Primaverii s-a contopit cu cea a invierii Domnului Iisus Hristos. Despre olar si copiii lui abia daca-si mai aminteste cineva, zanele s-au pierdut in negura vremii, dar iepurasii n-au uitat niciodata de indatorirea lor de a aduce, de Paste, tot felul de daruri copiilor.