Vedete

Vedete


PHOENIX. HAR/JAR, in premiera la TVR pe 8 decembrie

30 noiembrie 2022, 14:06

PHOENIX. HAR/JAR, in premiera la TVR pe 8 decembrie

- 60 de ani de muzica in 104 minute -

Filmul documentar „Phoenix. Har/Jar”, realizat de Televiziunea Romana prin Casa de Productie TVR si regizat de Cornel Mihalache, va avea premiera pe TVR 1 joi, 8 decembrie, la ora 21.00. Televiziunea Romana marcheaza astfel implinirea a 60 de ani de cand s-au pus bazele trupei ce avea sa se numeasca Phoenix si sa scrie istorie in muzica romaneasca, devenind un reper cultural important pentru generatii intregi.

Phoenix. Har/Jar reuneste membrii formatiei din perioada de dinaintea plecarii din 1977 si puncteaza in cele 104 minute ale filmului momentele importante din cronologia tumultuoasa a trupei, de la primele aparitii din 1962 sub numele de „Sfintii”, pana in prezent, povestind, in premiera, intamplarile prin care au trecut in tara, relatia cu Securitatea, momentele in care au hotarat sa fuga din Romania si cum au reusit s-o faca, dar si viata pe care au dus-o peste hotare inainte si dupa Revolutia din ’89.

„Este un film despre oameni, nu despre muzica. Oameni frumosi cu orgolii mari, batrani cu suflet de copil. Stapanii Romaniei, la un moment dat. Cu o viata plina de intamplari urate si frumoase, vesele si triste. In 60 de ani au trecut prin multe. Eu imi inchipui formatia ca pe un vagon regal intr-o gara regala. Multi urca si multi coboara. Sunt locuri de prima clasa si locuri la economic, clasa a doua. Conductor e doar unul. Iar prima intrebare pe care i-am pus-o a fost asta: . Raspunsul a fost: Nu l-am ascultat. Am incercat sa ajung dincolo de legenda. Sper ca am reusit, cat de cat.” marturiseste regizorul Cornel Mihalache.

Premiera filmului este dublata de lansarea cartii (cu acelasi titlu) ce contine interviuri din perioada 1962-1989 plus inserturi grafice din Arhivele Securitatii, detinute de CNSAS. Textele prezentate in carte contin transcrierea integrala a interviurilor realizate de Cornel Mihalache si Claudia Nedelcu Duca (producatorul filmului) in studiourile TVR si in alte locatii din tara si strainatate. La sfarsitul fiecarui interviu din carte sunt inserate coduri QR care, prin scanare, deschid documente video, continand fragmente inedite neincluse in filmul realizat de Televiziunea Romana.

Cartea Phoenix. Har/Jar va fi lansata pe 8 decembrie, ora 17:30, la Standul TVR din cadrul Targului de carte Gaudeamus, in prezenta: membrilor trupei, a regizorului Cornel Mihalache, a producatorului Claudia Nedelcu Duca si a lui Costel Postolache, directorului Editurii Intergral.

„Cautarea identitatii a constituit o permanenta a formatiei Phoenix. Faza maturitatii a reprezentat-o autoasumarea calitatii spirituale de roman. [...] Creatia lor nu mai tine de cultura rock, ci pur si simplu de cultura. Si in mod esential de cultura romaneasca. Phoenix a creat muzica in spiritul folclorului, mergand pana la radacinile cele mai adanci ale spiritualitatii noastre. [...] Muzica Phoenix a devenit moderna valorificand, asemeni tuturor marilor creatori ai artei contemporane, mostenirea arhaica, populara, ritmurile subterane, vitale, ale supravietuirii unui popor. [...] Muzica Phoenix defineste un spirit si un spatiu. Intalnirea norocoasa cu mari scriitori, mari poeti, a prilejuit conjunctia cu capodopera.” – Costel Postolache in Cuvant inainte la volumul „Phoenix – Insa eu [o pasere]...”

Phoenix. Har/Jar este un film documentar al Casei de Productie TVR dupa un scenariu semnat de Cornel Mihalache si Claudia Nedelcu Duca, montajul filmului ii apartine Roxanei Elekes, regia lui Cornel Mihalache, iar Claudia Nedelcu Duca este producator. Din ianuarie productia va putea fi vazuta si pe marele ecrane din Bucuresti si din tara.

Inapoi la stiri cu Vedete