Spectacol ecvestru de top pentru 12.000 de spectatori la Karpatia Horse Show. Despre eleganta de a fi a pasionatilor de cai

3 octombrie 2019, 16:46

Editia a VI-a Karpatia Horse Show

Unul dintre cele mai asteptate evenimente de echitatie si lifestyle ecvestru din Romania, Karpatia Horse Show, a atras in weekendul 27 – 29 septembrie un record de peste 12.000 de spectatori, marcand editia care s-a bucurat de cel mai mare succes de la fondarea acestui concurs din anul 2014. 

Pe intregul Domeniu Cantacuzino din Floresti, Prahova, publicul a putut urmari spectacolul echitatiei de top mondial, avand parte de zeci de modalitati de a petrece timpul in aer liber, parte dintr-un program complex, conceput pentru a oferi tuturor o experienta aparte in compania cailor.

Editia a VI-a Karpatia Horse Show a gazduit o noua premiera pentru sportul romanesc: organizarea unui Concurs Complet International de 4*care a cuprins punctaje pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Marele castigator al concursului, dupa cele trei zile in care a demonstrat abilitati sportive de exceptie alaturi de calul sau la probele de Dresaj, Cross-country si Sarituri peste obstacole, este Nicolas Wettstein pe calul ALTIER D’AUROIS din Ecuador. 

Peste 120 de cai au evoluat in fata publicului entuziast, participand la probele de Concurs Complet Nationale si Internationale, la cele de Working Equitation, dar si la spectaculoasele demonstratii ale maestrilor din Atelaje. Evenimentul a gazduit cai, calareti si oficiali din Austria, Bulgaria, Ecuador, Elvetia, Germania, Italia, Irlanda, Marea Britanie si Romania. Spre deosebire de editia anterioara, publicul si-a manifestat un interes crescut si pentru ziua de sambata care marcheaza esenta acestui concurs, prin probele de Corss-country, parte din Concursul Complet, dar si prin probele demonstrative de Atelaje cu doi cai. Numarul mare de spectatori in tribune si in zonele cu obstacole spectaculoase din apropierea terenurilor de concurs dovedeste ca popularitatea acestor discipline sportive este in continua crestere. 

«In urma cu 7 ani, proba de Concurs Complet aproape disparuse din Romania.Nu erau de gasit nici macar 10 calareti care sa practice aceasta disciplina. Acum sunt in jur de 70 iar Karpatia Horse Show are o contributie majora la dezvoltarea acestei ramuri sportive din echitatia romaneasca. insa ramanem realisti fiindca deocamdata nu ne putem compara cu Marea Britanie unde sunt 70.000 de sportivi de proba completa. Acolo, ziua de cross este cea mai vanata, participand si 300.000 de persoane in public la cele doua, trei concursuri mari. De mentionat e ca cele mai multe concursuri atrag acolo doar cateva sute de spectatori, acesta fiind un motiv in plus sa ne mandrim ca avem Karpatia Horse Show in Romania, concurs care capata din ce in ce mai multa amploare cu fiecare editie.

In regiune, in Europa de Est si in Balcani, Karpatia Horse Show este deja un concurs de referinta, evenimentul devenind o sursa de inspiratie pentru multe federatii sportive din tari dezvoltate. Primim mereu intrebari despre cum am pornit de la 0 si am reluat traditia acestui sport, despre cum reusim sa atragem public. Sunt foarte incantat ca si Editia a VI-a a fost o reusita si cu record de participare. Deja suntem cu gandul la Editia a VII-a pentru care avem ambitii foarte mari.» – Mihnea Virgolici, directorul Karpatia Horse Show

Demonstratii de scrima cu Loredana Dinu, concert jazz sustinut de Luiza Zan si lansarea unei colectii de palarii de inspiratie vintage – se intampla doar la Karpatia Horse Show

Evenimentul, devenit deja o traditie in Romania, a promovat si in acest an apartenenta la un set de valori si un lifestyle inspirat de nobletea cailor, prin a lor motivatie imanenta de a fi invingatori. La Karpatia, an de an, totul este caracterizat prin eleganta acestui sport care atrage, la randul sau, firesc, eleganta de a fi a iubitorilor de cai. 

In completarea acestor valori, organizatorii au pregatit numeroase surprize, incepand cu ziua de vineri care s-a incheiat, la apus, prin ritmuri boeme de jazz si bossa nova in aplauzele calde ale publicului la concertul sustinut de Luiza Zan si Ploiesti Jazz Trio. Concertul, care s-a bucurat de mult succes, incurajeaza organizatorii sa extinda programul muzical in zilele de vineri si sambata la urmatoarea editie, oferind noi experiente muzicale sub egida „Scena Micul Trianon”. Concertul a avut loc prin parteneriatul realizat cu Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiesti. Au urmat proiectii spectaculoase pe fatada Palatului Micul Trianon care au imbinat elemente de arhitectura si imagistica ecvestra, realizate de arh. Ion Cotenescu.

La incheierea Festivitatilor de premiere dedicate tuturor sportivilor castigatori, apaludati la scena deschisa de publicul numeros, programul de duminica a cuprins o surprinzatoare demonstratie de scrima inceputa in parcul Domeniului, sub arbori seculari, zeci de dueluri avand loc pe podurile cochete amenajate peste canalele care aduceau odinioara apa din Prahova pe Domeniu pentru a alimenta bazinele, fantanile si lacul artificial. Astfel, publicul a fost martorul unei elegante punti peste timpuri, cand scrima si echitatia erau sporturile preferate prin excelenta ale familiilor nobiliare si ale personajelor de vaza din istoria Romaniei.

Au participat peste 20 de tineri scrimeri cu rezultate exceptionale de la cele mai importante cluburi sportive din tara. Invitata special a fost Loredana Dinu,Campioana Olimpica (Rio 2016), dubla Campioana Mondiala si multipla Campioana Europeana la Spada. Sportiva a coordonat demonstratiile de scrima care s-au desfasurat pe arena principala, oferind publicului amanunte esentiale despre cele trei arme ale acestui sport (spada, floreta, sabie) si pasiunea care a ajutat-o sa infranga fiecare obstacol din cariera sa sportiva. Publicul a putut afla, astfel, ca echitatia, la fel si scrima, sunt sporturi ce pot fi abordate la orice varsta. Actiunea a fost posibila prin parteneriatul cu Federatia Romana de Scrima. 

Karpatia Horse Show s-a incheiat cu o prezentare de moda vintage in luminile de toamna ale Domeniului, pe podiumul special amenajat, unde au avut loc asalturile de scrima. intr-un cadru cu totul inedit, au fost prezentate palariile creatoarei franceze Catherine Chapeaute inspirate de tinutele originale - purtate de modele la eveniment - din moda franceza a anilor '60, din plina perioada Flower Power.

Locul unde prestigiul istoric se impleteste cu cel al performantei sportive 

Fata de alte evenimente de acest fel organizate in alte colturi ale lumii, Concursul Complet organizat la Floresti ocupa un loc special pe harta internationala prin atmosfera unica, numarul mare de spectatori, dar si pentru calitatile parcursului de concurs. in opinia arbitrilor internationali, locul cuprinde unul dintre cele mai frumoase parcursuri din lume pentru desfasurarea unui astfel de concurs datorita calitatilor variate ale terenului si peisajului sau. Un numar impresionant de peste 100 de obstacole au fost amenajate la milimetru pentru distanta ceruta de proba de Cross-country care a atins lungimea de 6000 de metri la proba de 4*, obstacolele fiind distribuite aproape pe intreaga suprafata de 120 de hectare a Domeniului.

O alta calitate a spatiului de desfasurare este cea a prestigiului istoric: originea acestui sport este legata de intrecerile la care participau in trecut membrii familiilor nobiliare, iar apoi ofiterii de cavalerie, dovedind calitati exemplare ale cailor cu pedigree prin legatura armonioasa avuta cu omul. Acest sport se practica si in Romania inca de la mijlocul secolului XIX, in sincronicitate cu tari precum Anglia sau Franta. Stralucirea acestei epoci se regaseste, de altfel, atat in modul in care a fost conceput parcul Domeniului Cantacuzino, inclusiv pentru vanatoare si plimbari calare, cat si, mai ales, in arhitectura Palatului Micul Trianon, ambele specifice secolului XIX si aspiratiilor Romaniei din acele vremuri, sintetizate prin viziunea lui Gheorghe Grigore Cantacuzino („Nababul”), personalitate emblematica a epocii si membru al unei vechi familii nobiliare bizantine care a dat Romaniei reputati conducatori si personalitati de marca.

Targ de lifestyle ecvestru si activitati creative pentru intreaga familie 

Timp de trei zile, in fiecare an, Karpatia Horse Show creeaza o comunitate formata din iubitori ai cailor la care adera numeroase persoane pentru care stilul de viata inspirat de natura si de eleganta acestui nobil animal reprezinta o prioritate. Astfel, evenimentul a gazduit un bogat targ de lifestyle ecvestru care a cuprins creatii vestimentare, accesorii si obiecte cu tematica de inspiratie ecvestra, produse bio si gastronomie gourmet. Au avut loc tururi ghidate, iar cei mici s-au putut bucura de numeroase activitati printre care se numara: lectii de echitatie, plimbari cu trasura sau cu mini-jeep-ul, parc de aventura si amuzament, numeroase ateliere creative cu tematica de la gradinarit la banking s.a. Karpatia Horse Show a devenit pentru trei zile un loc ideal de petrecere a timpului liber pentru intreaga familie si prieteni, apropiind publicul de relatia om-cal care inspira astazi mai mult ca oricand valori umane demne de urmat. 

Componenta caritabila, nelipsita in fiecare an

Participarea la eveniment a cuprins si o valenta caritabila, o parte dintre fondurile stranse prin vanzarea biletelor fiind directionate catre consolidarea Domeniului si a Palatului Micul Trianon care necesita interventii imediate de restaurare. Totodata, prin implicarea partenerilor de la AQUA Carpatica, publicul a fost invitat sa doneze rechizite pentru copiii nevoiasi din Floresti, actiunea fiind o reusita. De asemenea, la eveniment au fost prezenti cu un stand membrii centrului The Story of Autism care au contribuit la constientizarea acestei cauze.

  

Karpatia Horse Show, Editia a VI-a, un evenimentorganizat de: Asociatia Ecvestra Hipohouse, Domeniul Cantacuzino, Rumor Consult in parteneriat cu Federatia Ecvestra Internationala si Federatia Ecvestra Romana.

 

Parteneri principali:Pluriva, AQUA Carpatica, Domeniile Samburesti, Michelin, Gonzales Groupe, BCR, Glamour Floors, Zetea, Conpet SA.

 

Parteneri:Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiesti, Federatia Romana de Scrima, MSL Logistics, Simar Metrologie.

 

Parteneri media:Magic FM, Adevarul, Dilema Veche, Historia, OK! Magazine, Alist Magazine, IQAds, 24FUN, TukTuk, Transilvania Business, Observatorulph.ro, Observatorul de Brasov, Qbebe, suntparinte.ro, clopotel.ro, KidMagia ,urban.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Richard Owen a inventat numele de "dinozaur" in 1842. Pe vremea aceea nu erau cunoscute decat trei specii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Bai, copilul meu e prost, nu stie cat fac 1-1.

- Ba, al meu e si mai prost, zice al doilea, nu stie cat fac 1+1.

Al treilea:

- Veniti la mine acasa sa vedeti ce prost e al meu.

Acasa la al treilea politist:

- Ba, Costelus, vino la tata. Du-te la coltul blocului si vezi daca vin acasa.

- Bine, tati, ma duc.

Dupa cinci minute:

- Nu vii.

- Vedeti, ba?

Cei doi politisti:

- Ce prost, parca nu putea sa se uite de pe balcon!

› vrei mai mult