Sfaturi utile si conditii de calatorie pentru zborul cu avionul alaturi de copii

11 octombrie 2016, 10:40

Zborul alãturi de copii foarte mici nu trebuie sã fie un chin. Pentru a evita stresul de dinaintea zborului, trebuie sã planifici din timp și, mai ales, sã ai toate informațiile utile despre condițiile de cãlãtorie în afara țãrii. Deși un zbor cu avionul alãturi de copii poate pãrea obositor, mai ales când copiii au sub doi ani, tot mai mulți pãrinți preferã sã plece în vacanțã cu avionul, atrași fiind de ofertele avantajoase pentru bilete de avion, dar și de timpul scurt pe care trebuie sã-l petreacã pe drum.

 

Din acest punct de vedere, perioadele ideale pentru vacanțe city break sunt toamna și primãvara, când poți evita aglomerația și când beneficiezi de oferte pentru biletele de avion mai mult decât avantajoase pentru întreaga familie. În afara sejururilor de relaxare în familie, se întâmplã tot mai des ca unul dintre pãrinți sã cãlãtoreascã în Europa pentru a-și vizita partenerul de viațã sau rudele, dar se întâmplã la fel de des ca minorii neînsoțiți sã zboare spre diferite destinații din Europa pentru a-și vedea pãrinții plecați în strãinãtate. Aflã câteva sfaturi utile care s-ar putea sã-ți fie de folos în oricare dintre situațiile de mai sus te-ai afla!

 

Condiții de cãlãtorie în afara țãrii pentru cetãțenii minori

 

zborul cu avionul alaturi de copii

Foto: Shutterstock.com

 

Indiferent de vârsta pe care copilul tãu o are și de mijlocul de transport pe care îl folosești, atunci când te deplasezi în afara țãrii, e bine sã verifici site-ul Poliției de frontierã românã pentru a afla care sunt condițiile de cãlãtorie în vigoare pentru cetãțenii români minori. În cazul în care ai mai multe întrebãri sau nelãmuriri dupã ce ai consultat informațiile disponibile online, poți apela numãrul 0219590 (apelabil non-stop).

 

Mai ales în cazul în care trebuie sã zbori alãturi de copil spre destinații din afara Europei, este indicat sã verifici și informațiile oficiale disponibile pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Astfel, poți sã te pui la curent și cu cerințele de cãlãtorie impuse de țara în care te deplasezi. În al doilea rând, atunci când copiii zboarã cu avionul, însoțiți sau nu de ambii pãrinți, trebuie sã verifici condițiile de cãlãtorie specifice fiecãrei companii aeriene în parte.

 

Dacã dintr-un motiv sau altul, un minor trebuie sã cãlãtoreascã însoțit doar de unul dintre pãrinți, celãlalt pãrinte trebuie sã ofere, în scris, o declarație autentificatã la un notar public prin care își dã acordul ca minorul sã plece din țarã pentru o anumitã perioadã. În strãinãtate, declarația pãrintelui trebuie sã fie „autentificatã de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României”, dupã cum se precizeazã pe site-ul Poliției de frontierã românã.

 

În cazul în care minorul e însoțit de un alt reprezentat major, pãrinții sau pãrintele cãruia copilul i-a fost încredințat trebuie sã semneze o declarație la notar. Declarația tip poate fi descãrcatã aici. Potrivit legii în vigoare în România, dacã minorul e însoțit de altcineva decât pãrinții, însoțitorul trebuie sã aibã cu dânsul și un extras de cazier juridic, pe lângã declarația de la pãrinți. Majoritatea companiilor aeriene nu permit ca un minor sub 14 ani sã zboare neînsoțit, dar câteva companii aeriene oferã aceastã opțiune pentru care percep o taxã suplimentarã de zbor, opțiune care prevede ca minorul sã fie însoțit sau supravegheat de unul dintre angajații companiei. E bine sã afli termenii și condițiile de zbor înainte de a cumpãra biletele de avion.


Sfaturi utile pentru bebelușii de pânã în 2 ani

 

zborul cu avionul alaturi de copii

Foto: Shutterstock.com

 

Dintre copiii care cãlãtoresc cu avionul, cei mai sensibili sunt bebelușii. Dacã zborul la clasa business nu e o opțiune, cea mai bunã variantã pe care o poți alege atunci când rezervi bilete de avion ieftine pentru locurile din fața avionului, unde ai ceva mai mult spațiu de mișcare. Spre deosebire de locurile din spatele avionului, nu vei avea parte de mult zgomot de la motoare, și reduci astfel nivel de stres pentru cel mic. Dacã poți alege locurile doar în ziua în care face check-in-ul, încearcã sã faci acest lucru când se deschide intervalul de 24 ore de dinaintea zborului.

 

Majoritatea companiilor aeriene nu îți cer sã cumperi un bilet de avion pentru bebeluș, ci sã achiți doar un tarif de bebeluș pentru copiii care nu au împlinit încã doi ani (sau doar o taxã de zbor modicã). Dezavantajul e cã trebuie sã ții copilul în brațe, iar atunci când avionul e foarte aglomerat s-ar putea sã nu ai locuri lãsate libere lângã tine. Dacã avionul nu e plin, unele companii aeriene mai blocheazã locurile de lângã pãrinții însoțiți de copii mici. Dacã zbori alãturi de doi copii, regula biletul de avion pentru bebeluș se aplicã doar pentru unul dintre ei, pentru cel de-al doilea copil trebuie sã plãtești bilet. Pentru detalii complete, ar fi bine sã verifici condițiile și termenii companiei aeriene cu care urmeazã sã zbori.

 

Indiferent de compania aerianã cu care zbori, îți recomand cãlduros sã iei cu tine alimente cu care copilul tãu e obișnuit și lapte praf. Mâncarea trebuie sã fie în pungi de plastic sigilate, iar bãuturile lichide pentru copii pot însuma pânã la 1 litru, doar cã trebuie sã fie în recipiente separate a câte 100 ml. Dacã iei cãruciorul cu tine, cele mai multe companii aeriene te vor lãsa sã duci cãruciorul doar pânã la intrarea în avion, iar de acolo va fi trimis la bagaje.

 

Sfaturi pentru copii între 2-7 ani

 

zborul cu avionul alaturi de copii

Foto: Shutterstock.com

 

Pentru copiii de peste doi ani va trebui sã plãtești bilet de avion întreg, acestora fiindu-le alocate locuri separate în avion, astfel cã zborul va fi, cu siguranțã, mai ușor de suportat. Deși sunt preșcolari, s-ar putea sã fie mai ușor sã cãlãtorești cu ei, dacã reușești sã îi ții ocupați. Ar fi bine sã ai la tine mãcar un rând de haine de schimb, pentru cã nu știi niciodatã cum se murdãresc sau se udã. Pentru cã sunt încã foarte mici și jucãriile au succes, poți sã le cumperi o jucãrie din aeroport care sã le ținã atenția ocupatã pe durata zborului cu avionul.

 

În cazul în care urmeazã sã cãlãtorești în America, Asia sau Australia, e bine sã iei bilete de avion cu escalã mai lungã, ca sã ai timp suficient sã treci, din nou, prin check-in, dar și o pauzã de joacã pe care copilul tãu o poate folosi ca sã își mai consume din energie. Chiar dacã ție ți se pare cã cel mai puțin obositor zbor cu avionul e cel direct sau alegi legãturile care te duc cel mai repede la destinație, același lucru s-ar putea sã nu fie valabil pentru cel mic. Pentru cursele lungi, e bine sã prinzi segmentul mai lung de zbor în perioada în care copilul tãu obișnuiește sã doarmã.

 

Sfaturi pentru copii 8-14 ani

 

E mult mai ușor sã cãlãtorești cu copii școlari și e suficient sã ai cu tine o carte sau tableta pe care ai instalat, din timp, câteva jocuri care îi vor atrage atenția. Ar fi bine sã rezervi un loc cu vedere la geam pentru cã s-ar putea sã își doreascã foarte mult sã studieze norii. Atât pentru copiii mai mari de vârstã, cât și pentru preșcolari, nu stricã sã ai la tine o pernuțã ca sã poatã sta lipiți confortabil de fereastrã sau ca sã doarmã mai comod lângã tine.

 

Dacã ai deja un copil școlar, compania aerianã nu îți va mai aloca locuri în avion din cele dedicate familiilor cu copii mici, așa cã zborul s-ar putea sã fie destul de liniștit, fãrã plânsete și schimburi de biberoane. La fel ca adulții, copiii de toate vârstele au probleme cu presiunea din urechi la aterizare și decolare, așa cã ar fi indicat, în mãsura în care se poate, ca aceștia sã mestece o gumã sau sã ronțãie ceva.

 

Barcelona, cea mai îndrãgitã destinație de familiile cu copii


zborul cu avionul alaturi de copii

Foto: Shutterstock.com

 

Majoritatea orașelor importante din Europa sunt destinații perfecte pentru un city break alãturi de copii școlari, dar și de copii mai mici ca vârstã, având în vedere cã în fiecare dintre ele gãsești muzee dedicate lor și un potențial cultural la care, cu siguranțã, ți-ai dori sã-i expui de la vârste cât mai fragede. Toamna și primãvara sunt perioadele ideale pentru vacanțe în timpul cãrora sã descoperi alãturi de copiii tãi cele mai frumoase muzee din lume într-un city break în Paris, Viena sau Praga, sã zbori spre Florența ca sã explorați împreunã Domul din Florența ori sã plecați într-un city break în Barcelona, unul dintre cele mai îndrãgite orașe din Europa de cãtre copii, tocmai pentru cã multe clãdiri și parcuri par desprinse din cãrțile de povești.

 

Chiar dacã nu se aflã în topul celor mai cãutate destinații de vacanțã de cãtre familiile cu copii, ci mai degrabã în topul iubitorilor de bere bavarezã, un city break în Munchen poate fi o vacanțã atrãgãtoare pentru familiile cu copii datoritã Muzeului de științã, unul dintre cele mai mari muzee de acest fel din Europa, dar și datoritã castelului Neuschwantein, din apropierea orașului Munchen, care pare desprins din desenele animate Disneyland.

 

Tu ce colțișor din Europa ai vrea sã descoperi alãturi de copilul tãu?

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cangurul nu poate merge cu spatele.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un locatar lasa in bloc un afis cu mesajul:
-Se plimba sobolanii pe scara, administratia, va rog sa
luati masuri!
La scurt timp administratorul vine si adauga sub mesajul locatarului:
-Sobolanii au intre 20 si 60 de cm lungime si intre 5 si 10
cm latime, doriti sa-i si cantarim?

› vrei mai mult